Skoff Elza
Skoff Elza

Visegrád-díj a Kvartettnek

A tizenöt éves televíziós koprodukciónak ítélték a közép-európai szellemiség erősítéséért járó díjat

Még 2013-ban a Szlovák Televízió kezdeményezésére került a Visegrádi Négyek országai kulturális minisztereinek látóterébe a Kvartett c. magazinműsor.

A havi rendszerességgel jelentkező műsort a négy visegrádi ország közszolgálati televíziói közösen készítik a cseh, szlovák, lengyel és magyar nézőknek.  

 

A Kvartettről

A Kvartett a visegrádi országok közszolgálati cseh,lengyel,szlovák és magyar regionális  televízió stúdióinak (TVP, RTVS, CT és az MTVA) közös magazinműsoraként indult.

A nyolc regionális stúdió (Krakkó,  Rzeszów, Kassa, Besztercebánya, Brno, Ostrava, Miskolc és Szeged) által szerkesztett műsor azt tűzte ki célul, hogy a hasonlóságok és eltérések feltérképezésével megismertesse és közelebb hozza az itt élő embereket egymáshoz.

A műsor indításával kapcsolatban a vezérgondolat az volt, hogy „hogyan is várhatnánk el egy brüsszeli fűszerestől, hogy tudja, hol van Ostrava vagy Szeged, ha még mi szomszédok sem ismerjük egymást. Behízelgően megejtő diplomáciai általánosságok helyett hús-vér emberek, sorsok, tájak, ízek. Ez a Kvartett.”

A Kvartett magazinműsora kisebb megszakításokkal 2000. január végétől látható mind a négy ország közszolgálati képernyőjén.

Egy ilyen díj persze nem magától kerül odaegy műsorhoz, külön dicséret jár érte Sári Zsuzsának, a műsor felelős szerkesztőjének, aki 29 éve dolgozik a Magyar Televíziónál.

Több nívódíj nyertese, valamint neves zsűrik tagjaként ismerhetjük már személyét, pályafutását pedig 1986-ban az MTV Szegedi Körzeti TV Stúdió belsős munkatársaként kezdte.

A díj átadására 2015. június 18-án 18 órakor kerül sor Pozsonyban, a Duna Galériában a V4-es országok kulturális minisztereinek találkozóján.