Skoff Elza
Skoff Elza

Szórvány nap a Duna World csatornán

Vasárnap reggeltől késő estig a közmédia csatornáin, de elsősorban a Duna Worldön lesz az a műsorfolyam, amely a Szórvány nap elnevezést kapta. Azért a nemzetközi csatornán, hogy valóban egy egész napos műsorfolyamot tudjunk szentelni a szórványban élő magyarságnak. Természetesen a Duna Televízión, illetve az M1-en is kiemelten foglalkoznak majd a témával.

Az Országgyűlés idén szavazta meg, hogy november 15-e - Bethlen Gábor fejedelem születésének és halálának évfordulója - a magyar szórvány napja legyen. Érdekesség, hogy Erdélyben ezt néhány éve civilek már ünneplik, de most a közmédia segítségével tényleg megnyílt a lehetőség arra, hogy mindenki magáénak érezhesse ezt a napot.

Ez egy vadonatúj dolog, először indítjuk, amelyben a külhoni tudósítók és az anyaországi kollégák kitűnően tudnak majd együtt dolgozni. Több mint száz anyag készül erre a hat és fél órás műsorfolyamra, ami már önmagában is egy rekord.

A stúdióban Böjte Csaba testvér lesz a társműsorvezetőnk Borbás Marcsi mellett. A Magyarság Háza egy másik központi helyszín lesz a Mátyás templom szomszédságában, ahol mindenféle rendezvényt is fognak tartani ezzel kapcsolatban. 

A M1 napi aktuális csatorna elsősorban a közéleti, illetve a politikai oldalát közelíti meg a magyar szórvány napjának, a Duna Worldön, illetve a Dunán pedig azokat az embereket mutatjuk be, akik nagyon sokat tesznek a magyarságért. Olyan vidékekről lesz szó, ahol gyakran nagyon rossz körülmények között, elzártan élnek az emberek.

Egy olyan rendhagyó vállalkozásra adtuk a fejünket, melynek keretein belül Budapesthez kötődő ismertebb embereket megkértünk arra, hogy ha van rá idejük utazzanak el és „vállaljanak be” egy-egy szórványvidéken, egy kis munkát. Így került Rátonyi Kriszta Csángóföldre, ahol egy panzióban dolgozott néhány napot, ahol megismerkedett az ottani emberek életével. Vadkerti Imre, akit az ország az István, a király Koppányaként ismerhetett meg Felvidékre ment egy iskolába, hogy gyerekekkel találkozhasson.

Rajtuk kívül Benkő Péter és Rusz Milán is részt vettek a vállalkozásban (utóbbi úriember magyarországi szerb), elmentek a Délvidékre, ahol színházi előadást tartottak az ott élő magyaroknak. Az előadás jól sikerült, mert a nézők könnyes szemmel nézték végig a darabot, ezek után pedig beszélgethettek a művészekkel is.