Skoff Elza
Skoff Elza

Számvetés és előretekintés

Címkék:
Minden újév alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk az előző esztendőre, s hogy megfogalmazzuk reményeinket a következő tizenkét hónapra.

A 2014-es év egyik legnagyobb teljesítménye, hogy lezárult a közmédia integrációja, amely megteremtette az egységes, hatékony, az együttműködő szervezetek erősségeit és lehetőségeit egyesíteni képes szervezeti kereteket. Ebből fakadóan 2014-ben is komolyan tudtunk koncentrálni a tartalom előállítás fejlesztésére, amely már az idei év első negyedévében megfigyelhető volt a közmédia csatornáin.


 

2014-ben folytattuk a sikeres műsorainkat, többek közt ilyen volt a Dal, illetve több új műsort indítottunk el. Ezek beváltották a hozzájuk fűzött reményeinket. Ilyen a Szabadság tér 89, ami a rendszerváltás 25. évfordulójának okán a legizgalmasabb eseményeket meséli el.  A vasárnap esténként futó Magyarország, szeretlek! című vetélkedő immáron a negyedik évadnál tart, a legnagyobb visszatérő azonban vitathatatlanul a Játék határok nélkül volt, amely 15 év szünet után tért vissza a közmédiába, sokunk nagy örömére. Örömteli tény, hogy hosszú idő után a közmédia ad helyet egy magyar készítésű vígjáték sorozatnak, a hetente látható Fapad egy légitársaság életét mutatja be.

A régi műsorok mellett az M1 és M2 csatornákon teljesen új típusú és stílusú vetélkedők is megjelentek. Ilyen volt a Fölszállott a páva, ami eddig nem látott színt vitt a hazai televíziózásba, azzal, hogy a népzene, népdal, néptánc hagyományát mutatta be modern eszközökkel, az M2-n pedig Nagy-Szín-Pad címmel, háromrészes magyar könnyűzenei vetélkedőt indítottunk, amelyben könnyűzenészek és együttesek mérettettek meg. A televíziós vetélkedők körében, világszinten egyedülálló témában, klasszikus zenei tehetségkutató indult el az M1-en, Virtuózok címmel. Az M2-n Helló, Meló címmel pályaorientációs sorozat vette kezdetét, melynek két házigazdája az Animal Cannibals népszerű párosa.

A közmédia ebben az évben olyan kiemelkedő sporteseményeket közvetített sikeresen, mint a brazíliai futball világbajnokság, amelynek közvetítését fejlett mobil applikációval egészítettük ki, továbbá mi tűzzük műsorra a Forma-1 futamait is, amit 2013 óta kibővítettünk a pénteki szabadedzések közvetítésével, amely interaktív műsorkeretbe lett beágyazva. Az MTVA rádiócsatornái is számos új műsorral jelentkeztek 2014-ben. Ilyen a Dankó Klub a Dankó Rádióban, a Petőfi Rádióban futott a Nekünk DJ kell! sorozat, illetve a Bartók Rádió kiemelkedő eseménye, a Bayreuthi Ünnepi Játékok 7 előadásának élőben való közvetítése.

Idén második alkalommal rendeztük meg a Közmédia Napját, amelynek ezúttal is a Millenáris adott otthont. Az egész napos rendezvény hatalmas sikert aratott, több mint 30 ezren látogattak ki az eseményre.  A zárókoncerten a Szimfonik Live lépett fel, a becslések szerint 17 ezren ünnepeltek önfeledten a zenekarral.

A XXI. századi igényeknek megfelelően, az MTVA 2015-től megkezdi a teljes műholdas HD sugárzást, amelynek legnagyobb nyertese a néző, hiszen kiváló minőségben tévézhet, valamint az MTVA is, amely így komoly pénzösszeget takarít meg, és fordíthat további fejlesztésekre. Büszkeséggel tölt el a jövő évben induló két új csatorna. Az M2 este 8 órától akár reggelig is rendelkezésre álló sávjában létrehozzuk a Petőfi TV-t, amely 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd. A Petőfi TV, amely 2015. március 15-én indul el, jelentős részben saját, gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni. A közmédia eddig is piacvezető volt a sportműsorok sugárzásában mind a rádiós, mind a televíziós felületeken. Az újonnan induló M4 Sport közszolgálati csatorna hangsúlyos feladatának tekintjük a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését. Ezen túlmenően a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, valamint az utánpótlás események műsorra tűzését is tervezzük.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a közszolgálati televíziók és rádiók sokrétű, széles közönséghez eljutó, színes műsorpalettával dolgozzanak. Feladatunk, hogy, támogassuk nézőink, hallgatóink tájékozódását, és magas színvonalú műsorokkal szórakoztassuk őket, hiszen a köz szolgálata az MTVA elsődleges célja.