Skoff Elza
Skoff Elza

Svájci órák

A Bartók Rádió és a Rádió Espace 2 közös programjának köszönhetően tíz napon keresztül ránk, magyarokra figyeltek a svájciak.

Volt itt hiszen egy kezdeményezés november közepén, hogy a svájci kulturális rádiócsatorna ne csak karórával, sajttal, meg pénzintézetekkel foglalkozzon, hanem nyerjen némi kitekintést a magyar kultúrára és a magyar emberekre.


 

Mindebben erős támogatónak bizonyult a Magyar Rádió nonprofit Zrt. és az MTVA is, arról nem is beszélve, hogy a közel két hétig tartó programsorozatot a kedves érdeklődők a Lausanne-ban székelő rádió honlapján is tudták követni.

Ha már Svájc, akkor számok, idő és pontosság: a program nem kevesebb, mint ötven órában mutatta be a magyar főváros történetét és nevezetességeit. Hat egész rész foglalkozott Budapesttel és annak kultúrájával, további tíz epizód pedig nem másról szólt, mint nagy büszkeségünkről, Kodály Zoltánról, akinek még a japának is csodájára járnak.

Hogy a mi szívünk is örüljön, mégiscsak szép ország a mienk, riport-összeállításban arról beszéltek egykori emigránsok, miért döntöttek úgy, mégis hazaköltöznek Magyarországra. Talán a Túró Rudi? Esetleg a Traubi szóda? Ezeket a témákat már sajnos nem érintették, de tippelni szabad!

Svájci barátaink viszont hallhattak néhány dolgot a magyar történelemről és irodalomról is, tudomást szerezhettek József Attila és Bartók Béla munkásságáról. A programsorozat kicsúcsosodásaként egy olyan koncert volt hallható, melyet egy közös, francia-magyar nyelvű műsorvezetéssel tűzdeltek meg. Mindezt a Magyar Rádió budapesti 6-os stúdiójából közvetítették, élőben pedig mind a Bartók Rádió, mind pedig a Radio Espace 2 is sugározták.