Skoff Elza
Skoff Elza

Orion 881 típusú készülék az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyén

Ez a luxuskivitelű csöves rádió az Orion gyárból került a boltokba 1951-ben. Az elektroncsöves rádiókészülékek az 1930-as évektől az 1960-as évekig készültek.

Az elektroncsöves rádiókban olyan, többnyire hengeres védőburában rögzített, elektródákat tartalmazó, légmentesen lezárt elektronikai eszközök vannak, amelyeket elektroncsöveknek nevezünk. Arra valók, hogy kellemesebb hangzást adjanak, és a készülékek működése világosabb legyen, könnyebb legyen javítani, korrigálni az esetleges hibákat.

Az ötvenes évek elején hatalmas változások zajlottak le a Rádióban. Magnószalagot kezdtek használni, ami lehetővé tette a gyorsabb szerkesztést és anyagfeldolgozást. Az ekkoriban eltárolt szalagok a mai napig elérhetőek és használhatóak, mindösszesen 800.000 hangszalag található az MTVA archívumában.

A rádióban lévő műsorok összetétele kiforrott az 50-es évekre. A Zenei osztály már játszott komoly- és népzenét is, a Híradó, ami Hangos Heti Híradóként futott, előbb Hangos Újságra, később Esti Krónikára változtatta nevét. Nem volt már Prózai osztály, az irodalmi műsorok magyar és külföldi témákkal az Irodalmi osztályhoz tartoztak. Még a legkisebbeknek is alakult osztály, az Ifjúságiak komplex gyereknevelési elvet követve mindennel foglalkoztak, a zenétől a rajzolásig.