Skoff Elza
Skoff Elza

Okosabb lett volna, ha csendben maradt volna

Tegnap történt, hogy a felsőoktatási államtitkárság közleményt adott ki arról, hogy éppen egyeztetést tartanak a szakok racionalizálásáról.

Az MTI kiadásában egy adott téma új, és még újabb témákkal való frissítései teljesen bevált gyakorlatnak számítanak. Kár, hogy máshol ez nem ennyire bejáratott. A Népszava persze - a maguk jóindulatával - ebben is valami furcsát látott. Bizonytalanságról kezdett kiabálni rögtön, közben persze nem történt semmi különös. Fontos tudni, hogy a konkrét témában kialakult hírfolyamban egyedül az alaphír született az MTI kezdeményezésére. Az MTI egy, a hírek piacán elérhető friss értesülésre az eduline.hu információja alapján reagáltatta a tárcát. Ezt követően minden egyes frissítés már olyan reakció volt, amellyel mások, a témában magukat érintettnek tekintő szervezetek, intézmények találták meg a Magyar Távirati Irodát.

Azt a megfogalmazást, amelyet megengedett magának a Népszava, hogy itt az MTI a hírműfaj határait feszegette volna, s véleményként is felfogható állításokat sorakoztatott volna egymás mellé, súlyos szakmaiatlan állítás. Az MTI – és minden hírügynökség számára – csak az tilos, az viszont tényleg szigorúan az, hogy a saját véleményének bármilyen témában hangot adjon. Egy adott témában kompetensnek számító megszólalók véleményeinek közlése ugyanakkor teljesen természetes gyakorlat, hogy az adott nézőpontot ki vallja a magáénak, az már más kérdés. – Igaz, kedves Népszava?

Továbbmenve a tegnapi nap történéseiben, az öt óra alatt háromszor frissített anyagot valamiféle „kapkodás” jeleként beállítani megint csak súlyosan szakmaiatlan, s egyszersmind zavaros állítás.  Egyrészt a tárca kapkodásáról beszélnek, de aztán követhetetlen logikával az MTI munkájának minősítésére is áttérnek. Ezt nem tudjuk értelmezni. Ugyanis ez történt pontosan: a tárca egyszer szólalt meg, amikor az MTI kérdezte. Ez nem tűnik kapkodásnak. Az anyag frissítéseihez a tárcának semmi köze. Megérkeztek a reagálások az MTI-hez, s az MTI ezeket kiadta. Se nem kapkodva, se nem késlekedve. A napi ritmust tartva. A beérkezett információkat időben, a beérkezés időrendjében feldolgozva. Ez nem kapkodás, ez a feladat egyszerű, de egyértelmű lépésekkel való elvégzése.