Skoff Elza
Skoff Elza

Mindig van lejjebb

A Népszava szenzációsan tálalta, hogy a közmédia kódba rejtve küldte el melegebb éghajlatra. Még egy screenshot-ot is közöltek, ahol látszik a gaztett, majd egy kicsivel lejjebb jön a megerősítés, értsd: az MTVA-sok észrevették, hogy ők észrevették, és gyorsan le is vették az inkriminált cikket.

Ezzel meg ugyebár be is ismerték, hogy ők voltak.

Szegény gyanútlan újságolvasó, aki megint csak egy forrásból tájékozódik, el is hiszi, pedig nem igaz. Kiadtunk egy közleményt, arra persze mindenki legyint, még más internetes portálok is ”összenéztek, mint elmeorvosok a konzílium után”, de mi szeretnénk ezt az egészet tisztába tenni, érthetően.

Az említett cikk 2014. október 30-án készült, íme az mtva.hu tartalomkezelő rendszerének lenyomata, a cikk admin felülete:

Az oldal betöltésénél nem a cikk címe számít, hanem az a bizonyos ID (9345), a rendszer ennek alapján tölti be az adatbázisból, vagyis a szám után következő karakterek akár még lehetnének azok is, amelyekkel minket gyanúsítottak, de majd mindjárt meglátják, hogy miért nem így történt. A képen felül látszik az "Alias”, vagyis az a mondat, amely eredetileg is a cikk URL-jében volt, az ID után. Ezzel a címmel készült, és ezt később sem módosította senki. Bár a vádlót terhelné a bizonyítási kényszer, de már megszoktuk, hogy ők ilyenekkel nam bajlódnak, ezért elmondjuk mi.

A kép alján látható egy “Versions (3)” gomb, ami a dokumentum ún. verzió követése. Itt látható, hogy ki, mikor, mit és hányszor módosított a cikken. Nézzük ennek screenshot-jait is. A három módosítás közül az első a cikk létrehozása volt, mint látható, 2014-10-30-án, este fél tizenegy után két perccel.

A második módosítás másnap reggel 8:03-kor történt, a fenti ábrán látható, hogy a cikk szerzője stilisztikai változtatásokat végzett, a pirossal áthúzott rész kikerült belőle (Deleted), a zölddel jelzett pedig bekerült (Added). A címben nem történt változtatás, az “Alias” megmaradt. Van még egy harmadik “változtatás” is, ezt kollégánk ma reggel eszközölte, íme:

A jobb oldalon látható, hogy semmi sem lett “Added”, és semmi sem lett “Deleted”, ugyanis az adminisztrátor egyszerűen - és rutinszerűen - rámentett a megnyitott dokumentumra.

Vagyis, összefoglalva: a hírt tavaly október 30-án írtuk, és azóta semmilyen olyan módosítást nem eszközöltünk rajta, mint amilyet a Népszava állít.

Elmondható az is, hogy a “trükk” kitalálója igazi amatőr lehetett, amikor azt hitte, hogy valami leleplezhetetlent vitt véghez. Persze az is lehet, hogy a cél szentesítette az eszközt, és a lényeg valójában az volt, hogy a teljesen hamis, vádaskodó hírt majd úgyis kérdés nélkül átveszi a többi portál, az MTVA meg csak magyarázkodjon…

Az pedig, hogy mennyire könnyű átírni egy URL-t, és milyen jól néz ki egy screenshot-ban álljon itt az a példa, melyet 30 másodperc alatt hoztunk össze, de nem vitt rá a lélek, hogy úgy fogalmazzunk, mint az eredeti “ötletgazda” (ne is keressék, ez a link természetesen nem létezik):

 atirtuk.PNG