Skoff Elza
Skoff Elza

Made in China

Címkék:
Mi itt a közszolgálatban néha úgy érezzük magunkat, mint nyuszika a viccben: ha van rajtunk sapka az a baj, ha nincs, akkor meg az. Igaz, mindkét megközelítés vélemény - s mint ilyen, szabad - de nem mindig érezzük igazságosnak. Jöjjön erre egy aktuális példa.

Hol ül most a Kedves Olvasó? Akár otthon, akár irodában, akár internet kávézóban, nagy eséllyel legalább tucatnyi olyan dolgot tud felsorolni maga körül, melynek címkéjén ez áll: Made In China.

Nézzük mindjárt a számítógépet és környékét: az egér, a billentyűzet, a monitor, de belül az alaplap, a videó kártya, a naponta magunkkal cipelt pendrive, mind-mind Made In China.

Aztán tekintsünk körbe: esetleg ikeás az irodai bútor? Made In China. Miből isszák kávéjukat-teájukat? Bögréből? Szinte biztos, hogy Made In China. Milyen okostelefonjuk van? Majdnem mindegy a márka, hátul valami ilyesmit fognak olvasni (mint mi, az iPhone-on): “Designed by Apple in California. Assembled in China.”


 

Egy hír a sok közül:

2013-ban Németországban, a német munkaerővel összeszerelt high end tévék gyártója a Loewe a csőd elől kínai befektetők karjaiba menekült. A kínai partner, üzleti tervét bemutató prezentációjában 1-5-10 éves perspektívát vázolt fel, akkorra szeretnék elérni mostani fő versenytársuk piaci részesedésének felét.  Hosszú távra terveznek - pestiesen szólva -, “nem viccelnek”. Kína GDP-je (egyedül) a teljes Európai Unió összes nemzeti össztermékének kétharmada, a világon pedig a harmadik!

A sort folytathatnánk...

De hogy jön ez össze a nyuszika sapkájával? Lehet, hogy az is “Made In China”, de nem emiatt.

A köztévé októberben kötött együttműködési megállapodást a kínai központi televízióval, rádiós fronton pedig most született megegyezés a közös munkáról. Szerintünk ezzel nincs is gond, de kicsit értetlenül állunk a hírportálok felhangjai előtt: gunyoros utalás a “testvéries légkörű” tárgyalásokról, a kínaiak “gyárlátogatásáról”, “megbonthatatlan barátságról”, meg a béke melletti kiállásról. A “szeretet ünnepére” való tekintettel, no meg némi alapvető, tájékoztatási morálra való szerény hivatkozással a hangunkban hadd kérjünk türelmet, valamint esélyt arra, hogy a megkötött megállapodásainknak eredménye(i) születhessen(ek) – az(oka)t aztán minden további nélkül lehet majd minősíteni.

Boldog Karácsonyt!