Skoff Elza
Skoff Elza

M1 magazinok - Kék Bolygó, Minden Tudás

Folytatjuk az M1 magazinjainak bemutatását, újabb kettő kerül terítékre:

Kék Bolygó - Zöld Jövő

Miért éppen zöld? Mert zölden könnyebb – így foglalták össze önmaguknak és a nézőknek produkciójuk üzenetét a  magazin készítői. Hisznek benne, hogy ami zöld, az nem savanyú! Sőt, a környezet- és természetvédelem, a fenntartható fejlődés, vagy az energiagazdálkodás sikersztorijai nem is nehézkes, csodabogaraknak való megoldások, hanem divatos, trendi és könnyen megvalósítható apróságok.

A környezettudatos gondolkodáshoz nem kell szuperhősnek lenni , és már korán reggel megmenteni a bolygót – vallják a műsorkészítők. Elegendő ha „csak” annyit fogyasztunk, annyit veszünk el a természettől, amennyire valóban szükségünk van, s ezzel tényleg esélyt adunk magunknak, hogy túléljünk.

Ha elhisszük, hogy az ökológiai szemlélet nem megfoszt minket valami kényelmes megoldástól – amire valójában soha nem is volt szükségünk – akkor már csak egy lépés választ el minket attól, hogy tudatosítsuk: ez a világlátás valójában gazdagabbá teszi az életünket – így a munkatársak. Ráadásul azt is bizonyítani szeretnék műsorukkal, hogy a gazdagság szó szerint értendő – az öko ugyanis nem feltétlen drágább. A környezettudatos gondolkodást, életmódot, háztartást, közlekedést, táplálkozást, gazdaságot a korszellem szerves részeként, követendő és vonzó példaként mutatják be, amit egy kis ötletességgel, tervezettséggel mindannyian gyakorolhatunk.


Minden Tudás

Ahogy a környezetet óvó technológiák, úgy minden más, az életünket megkönnyítő tudományos felfedezés, újítás, innováció is belefér a stáb másik magazinjába, a Minden Tudásba. A műsorkészítők célja, hogy a tudományos újdonságok a felhasználó szemszögéből jelenjenek meg a produkcióban, ne, mint elvont elméleti lehetőségek, hanem mint a hétköznapjainkat már ma is befolyásoló eredmények, jelenségek, tárgyak, eszközök. A tudomány segít megérteni a világ működését, segít abban, hogy eligazodjunk a hétköznapokban, hogy ne ellenséges környezetként tekintsünk a minket körülvevő természeti és társadalmi környezetre, hanem értsük meg annak mozgatórúgóit, működését. Ne a hiedelmek mozgassák a döntéseinket, hanem a tudás. A tudomány segít abban, hogy gazdagodjon a tárgyi környezetünk, hogy javuljon az életminőségünk, a társadalomtudomány által felépített tudásbázis pedig hozzájárul ahhoz, hogy eligazodjunk a múltunkban és jelenünkben. A műsor témakezelésére jellemző, hogy gyakorlati szempontból, a hétköznapi élethelyzetekből kiindulva beszél e széles tematika egy-egy aktuális kérdéséről, bemutatja, és a kamerával együtt kipróbálja azokat az eszközöket, megoldásokat, amelyek a tudományos, technikai felfedezések révén rendelkezésünkre állnak.

Amit a készítőkról tudni érdemes:
A produkiókat a Média Műhely készíti, amely 2009-ben jött létre, azzal a céllal, hogy tehetséggondozó projektként, kommunikációs főiskolások gyakoroló terepe legyen. Abban kívánta segíteni a pályakezdő fiatalokat, hogy bejussanak a szerkesztőségekbe, kipróbálhassák magukat újságíróként, szerkesztőként.

Később a csapat tapasztalt televíziós, rádiós riporterekkel, szerkesztőkkel bővült, akik olyan társaságoknál dolgoztak, dolgoznak, mint a Kossuth Rádió, az M1, a Duna Televízió, az InfoRádió., a TV2 vagy az RTL Klub. A Média Műhely továbbra is nyitott szerkesztőség, munkatársai több médiumban, és több médiaágban is megjelennek, azt az alapelvet képviseli, hogy az újságíró történeteket mond el szóban, hangban, képben – függetlenül attól, hogy az milyen platformon kerül a médiafogyasztó elé.

Kék Bolygó az M1-en hétfőn 10:10-kor és 13:30-kor, valamint kedden 13:10-kor.Minden Tudás az M1-en pénteken 10:10-kor és 16:30-kor, valamint hétfőn 15:10-kor.