Skoff Elza
Skoff Elza

L.A. Screenings

Közeleg a szeptember, a tévés szezon kezdete. Ilyenkor jönnek az új sorozatok, vagy térnek vissza a korábban megszokottak. De hogy mindezt mi előzi meg, arról a néző vajmi keveset tud, ezen igyekszünk változtatni most.

Az LA Screenings az amerikai filmstúdiók által szervezett vetítéssorozat, melyet minden év májusában szerveznek azzal a céllal, hogy a világ - idén már - több, mint 70 országából érkező televíziós vásárlóinak bemutassák azon sorozatok “pilot” epizódjait, amelyek ősztől majd az amerikai országos- ill. kábelcsatornákon debütálnak. A kétezres évek elején ez még egy több héten át tartó rendezvény volt, mára nagyjából hat napra rövidült annak ellenére, hogy a hat nagy stúdió (CBS, Disney, 20th Century Fox, Sony, NBC Universal és Warner) mellett több kisebb is tartott vetítéseket.

Eme vetítéseknek természetesen nem titkolt célja, hogy egy sorozatot minél hamarabb – akár már a screening során – megpróbáljanak a nemzetközi piacon értékesíteni. Vannak olyan országok ugyanis, ahol annyira kiélezett a verseny, hogy egy ígéretesnek tűnő sorozatra már ott a vetítés ideje alatt érdemes elkezdeni alkudozni. Az idei felhozatalt látva ugyan nem tettünk helyszínei ajánlatot egyetlen sorozatra sem, ám néhány ígéretesnek tűnő dráma esetében kíváncsian várjuk, melyik hogyan fog bemutatkozni és teljesíteni az amerikai csatornákon.

Az MTVA Filmbeszerzési Osztályának munkatársai természetesen ott voltak, ők meséltek élményeikről:

“Hagyományosan az volt a vélekedés, hogy a stúdiók az egy országból érkező konkurens vevőket megpróbálják úgy beosztani, hogy ne azonos napra kerüljenek, idén azonban ez a teória megdőlni látszik, ugyanis megbízható iparági pletykák szerint az RTL és a TV2 csapata három stúdiónál is ugyanazon a napon vendégeskedett míg mi “csak” az AMC-s kollégákkal futottunk össze a Warner vetítésen.
Általánosságban elmondható, hogy a program az összes stúdiónál hasonlóképpen zajlik: a 9 órakor kezdődő vetítés többnyire 16-18 között ér véget attól függően, hány új sorozatpilotot vetít az adott stúdió. Idén a Disney végzett az élen 9 új drámával és 5 sitcommal.

Az új évad kínálata némi csalódást keltett: nem sok eredeti ötlettel találkoztunk, sok a képregény adaptáció, a szuperhős sztori, rengeteg az összeesküvés elméletet boncolgató bonyolult történetvezetésű sorozat. Ami fájóan hiányzik, az a hétköznapi emberi történet, a máskülönben az amerikai közönségnél is jól működő kisvárosi miliő, és az epizodikus felépítésű sorozat. Ez azért is furcsa, mert az amerikai piacon és Európában is jelenleg is sikerrel futó amerikai sorozatok szinte mindegyike ilyen (CSI, NCIS, Castle, Mentalista, Gyilkos elmék, HawaiiFive0, stb.), és mégis, az idei új sorozatok dráma kínálatában jóformán csak összefüggő sorozatok kaptak helyet.

Egyértelműen sikerre tarthat számot a nagy várakozással övezett Supergirl, ami még a téma iránt egyáltalán nem nyitott néző számára is szórakoztató lehet, szerettük a Quantico és  a Blindspot című sorozatokat, bár tapasztalataink szerint ezek az összefüggő történetet feldolgozó sorozatok kevésbé sikeresek a mi nézőink között. Kifejezetten tetszett a Code Black, amely ugyan rendkívül magas színvonalon készült, magával ragadó, de olyan brutalitással ábrázol minden apró részletet a sürgősségi osztály életéből, hogy csak késő esti sávban volna bemutatható. Véleményünk szerint a magyar piacon a legkönnyebben a Rush Hour lesz képes megállni a helyét. Mint a címe is sugallja, a sorozat alapötletéül a sikeres filmtrilógia szolgált, a nyomozó páros szerepére sikerült a készítőknek két remek színészt találniuk, akik humorosak és akik között nagyon jól működik a kémia, az egyetlen kérdés egyelőre számunkra, hogy ezt a fajta humort mennyire kedvelnék a közszolgálati csatorna nézői.

A sitcom műfaja az amerikai piacon továbbra is fontos szerepet tölt be, bár bevezetésük az európai piacon  közismerten nehéz. Szeretjük őket, az idei kedvencünk a Grandfathered volt John Stamos-szal a főszerepben, illetve nagyon szórakoztatónak találtuk a Blunt Talk című sorozatot is, melyben Patrick Stewart parádézik.

Azt még nem tudjuk, hogy az idei kínálatból a Duna Televízió vagy a Petőfi TV képernyőjén melyik sorozatot láthatja majd a kedves néző, de mi rövidesen műsorra tűzzük a tavalyi szezon két sikeres szériáját - a jövő héten bemutatjuk ezeket az új sorozatainkat."