Skoff Elza
Skoff Elza

Jubilálunk

Több fontos jubileumot is ünnepelhet a magyar közszolgálati média az idei esztendőben, sőt van egy pontosan a mai napra eső évforduló is.

Az MTI megalakulását, a magyar televíziózás kezdetét, valamint a Kossuth és a Petőfi nevek felvételét elevenítjük fel.


 

1880. november 23. – az MTI történetének kezdete

Maszák Hugó és Egyesy Géza.  Két géppuskakezű országgyűlési gyorsíró, akik kicsit feledésbe merültek, pedig nagyon sokat köszönhetünk nekik. Maszák és Egyesy 1880 november 23-án – azaz napra pontosan 134 évvel ezelőtt – írtak egy beadványt Tisza Kálmán miniszterelnökhöz.  Az volt a kérésük, hogy távirataik díjmentességet élvezhessenek, ezáltal pedig egy hírügynökséget állítanának fel. A magyar kormány december végén hozzájárult a kéréshez, a következő év januárjában pedig maga Ferenc József deklarálta azt. Maszák és Egyesy nem vártak sokáig, márciusban már létre is hozták a hírügynökséget, azaz a Magyar Távirati Irodát.  A 134 éves intézménynek sok nehéz időszakot kellett túlélnie a viharos huszadik században, de az akadályokat sikerrel véve jelenleg is az egyik legfontosabb feladatot látja el a hazai újságírásban.

Hatvan éve indult a hazai televíziózás

Habár a Magyar Televízió első tényleges adása 1957-ben indult el, (hivatalosan május 1-én, ténylegesen azonban már februárban) már jóval korábban elkezdődtek a munkálatok. 1952-ben adták ki azt a rendeletet, amely az 1954 május elsejei indulást írta elő a televízió számára, ám ebből jókora késés lett. Az első próbaadásra ugyanis csak 1954 decemberében került sor, a Gyáli úti postakísérleti állomásról, innentől számoljuk a hazai televíziósás történetét.

Kossuth és Petőfi – 65 éve

Manapság már elképzelhetetlen lenne a magyar rádiózás a Kossuth és a Petőfi Rádió nevek nélkül, amelyek 65 éve vették fel a neveket. (Az 1973-ban induló 3-as számú 1986-ban lett elkeresztelve Bartók Rádiónak.)  A Magyar Rádió a második csatornáját 1949-ben indította el, ekkor jött az ötlet, hogy nem számozással nevezik el a két programot, hanem nevekkel.  Kevesen tudják, de a Kossuth Rádió 1941 óta már létezett, igaz teljesen más keretek között, hiszen egy, a szovjet kormány támogatásával szervezett titkos adó volt.

Az idők változnak, a nevek azonban nem,  Kossuth és Petőfi azóta is szerepelnek a két rádiócsatorna neveiben,  amelyeknek jelenleg MR1 – Kossuth Rádió, illetve MR2 – Petőfi Rádió a hivatalos megnevezésük.