Skoff Elza
Skoff Elza

Jól működik az MTVA és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „pávája” a Ludovikán

Interjú Dr. Horváth Józseffel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkárával

2014-ben beszámoltunk arról, hogy az MTVA és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködéseként a 2014-2015-ös tanév során 7 alkalommal a Fölszállott a páva ifjú tehetségei és közreműködői mutatják be a hallgatóknak a történelmi Magyarország főbb tájegységeit. Miután 3 alkalom már lezajlott a programsorozatból, ahol kalotaszegi, mezőségi, kelet-magyarországi népzenével, néptánccal és azok hagyományaival ismerkedhettek a résztvevők, élménybeszámolóra invitáltuk Dr. Horváth Józsefet, a NKE főtitkárát.


 

Hogyan értékeli a programsorozat eddig lezajlott állomásait?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem nagy hangsúlyt fektet a népzene, a néptánc, a kulturális értékek és hagyományok ápolására, ezért is indítottuk útjára az MTVA-val ezt a nívós programsorozatot, amelynek létjogosultságát bizonyítja az eddigi rendezvények magas látogatottsága.

Miknek köszönhető a magas számú érdeklődés?

Véleményem szerint köszönhető a színvonalas, az érdeklődőket a műsorba közvetlenül is bevonó produkcióknak és valószínűleg a nagymúltú Ludovika Főépület szellemiségének is. Jó volt látni azt, ahogy az egyetem hallgatói –a mai kor tömegízlésével szemben – nagy kedvvel kapcsolódtak be a néptánc művelésébe.

Gondolom akkor töretlen az együttműködés az MTVA és az NKE között?

A programsorozat sikeressége és az élmények is arra bíztatnak minket, hogy idén is folytassuk az együttműködést az MTVA-val, amelynek köszönhetően februártól havonta egy alkalommal négy újabb tájegységgel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Ludovikán. Nem titkolt célunk az sem, hogy a programsorozat hatására intézményünkben hamarosan elinduljon egy népzenei-néptánc csoport szervezése is.

Az alábbi linken láthatják Önök is, hogy milyen élményekkel gazdagodnak azok, akik részt vesznek ezeken a programokon: https://www.facebook.com/video.php?v=790151041054307