Skoff Elza
Skoff Elza

Ismét fölszáll a páva

Ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősszel – immáron harmadik alkalommal – folytatódik a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató. Talán a Virtuózok zajos sikerén fölbuzdulva, vagy csak a műsor színesebbé tétele miatt, de a színpad ezúttal a gyerekeké lesz: ők fogják bemutatni tehetségüket.

Akár az is előfordulhatott, hogy némely újságíró csak legyintett egyet a helyszínen, sőt talán néhányan már el is kezdték írni a mondatot: „A közmédia unalmas programot tűz műsorára”. A szervezők azonban remekül írták a forgatókönyvet, a sajtótájékoztató végén ugyanis azok kerültek a reflektorfénybe, akikről szólni fognak az őszi szombat esték: egy gyermek néptánc csoport apró pindurjai kerültek a kamerák kereszttüzébe, akik gyönyörű népi viseletbe öltözve forogtak, tapsoltak, táncoltak, természetesen őszinte, örömteli mosollyal arcukon.


 

Hamar kiderült, hogy a Fölszállott a páva következő szériája tökéletesen ötvözi majd a szórakoztatás és a hagyományteremtés nem is olyan szűk metszetét. Mint ahogy a komolyzene nem kaphatna tökéletesebb reklámot a fiatal virtuózokkal, úgy a magyar népi tradíció sem kerülhetne jobb kezekbe (és lábakba). A „zabálnivaló” gyerekek missziót végeznek, mert aki nem ismeri értékeit és hagyományait, az elveszíti gyökereit.

A közmédia pedig okosan ismerte fel, hogy ezt nem hagyhatjuk.

 

Balogh Júlia, a Fölszállot a páva népzenei tehetségkutató vezető szerkesztője arról beszélt blogunknak, hogy mit jelent számára a műsor.