Skoff Elza
Skoff Elza

Hírszerkesztési kettős mérce

Az M1-en április 7-én este, a fél 8-as híradóban elhangzott egy olyan mondat, amelynek hallatán minden valamire való újságíróban megszólal az a bizonyos csengő: hoppá, sztori van!

A közmédia fétisben szenvedő sajtó (pl. index.hu, 444.hu, cink.hu, hir24.hu, origo.hu stb.) minden pisszenésünkre röppen. Egy hírrel általában szerintük az a baj ha bemondjuk, ha nem mondjuk be, akkor viszont az.
Most a Híradó bemondta, az ő információja volt.

Mint ahogy fent már említettük, az M1 tegnap esti fél 8-as Híradójában - melyet ugyebár árgus szemekkel figyelnek – a Quaestor-ügyben nyilatkozott Zdeborsky György, a Magyar Fejlesztési Bank egykori elnöke, aki pont akkor volt döntéshozó szerepben, amikor a Quaestor jó sok pénzt kapott a banktól, fedezetként pedig többek között az ETO stadiont is belevitte a bizniszbe.

Az egyébként az ügyet hírfolyamként, részletes beszámolókkal kezelő Index vagy Origó egyetlen újságírója sem csapott le Zdeborsky György (ön)ellentmondásos nyilatkozatára, melyben egyfelől azt mondja, hogy nem emlékszik a 17 milliárdos hitelre, másfelől meg azt, hogy a fedezetre igen, mert idézzük: “ez egy projekt hitel volt, amihez volt önrész, ezért a szabályoknak megfelelt. Miért ne fogadták volna el, miért nem kapott volna pénzt az ETO Park?”A hitel az nincs meg, de a fedezet igen?

Szóval mindez nem ütötte meg az ingerküszöböt. Nem tettek semmit. A online média piac vezető portáljain mintha ez a hír nem is létezne. Pedig még az sem mondható, hogy elkerülhette a figyelmüket, hiszen az MTI is kiadta, mely már jó pár éve ingyenesen szolgáltatja az információkat, szabadon hozzáférhető és valamennyi médium használja is őket. E sorok írásáig (2015.04.08. 21:23) a hírkereső.hu öt találatot dobott ki a ‘Zdeborsky’ kulcsszóra az elmúlt 24 órából, és a fentebb említett nagy portálok egyike sincs közte! Íme a screenshot: