Skoff Elza
Skoff Elza

Guten Tag, Magyarország!

Az októberi török tematikus nap után most egy másik ország „látogat” el a közmédia segítségével Magyarországra: november 30-án, vasárnap Vendégségben Németország címmel német tematikus napot tartanak a közszolgálati televízióban és rádióban.

A lépés több okból kifolyólag is remek ötletnek tűnik: egyrészt a németek a csúcson vannak, hiszen ők nyerték a labdarúgó vb-t, megérdemlik, hogy velük foglalkozzanak. Ennél valamivel komolyabb indok, hogy a berlini fal 25 évvel ezelőtt bomlott le, ezáltal lett újra egységes Németország. 


Az azóta eltelt negyedszázadban a két ország között minden területre kiterjedő megállapodások születtek, a legnehezebb időszakokban is számíthatott egyik fél a másikra. Talán éppen ezért, de novembertől egészen jövő októberig a magyar-német barátság évét ünnepli a két ország, szép ajándék ez tőlünk a cimborák felé.

Kocsik, sör, precizitás, szorgalom vagy a fájó vereség az ’54-es döntőben. A németekről elsőre talán ez jut eszébe a legtöbb embernek, de a közvélekedéssel ellentétben ennél jóval felszabadultabb és vidámabb emberek . Úgy is mondhatnánk, hogy kifejezetten jófejek, s az sem elhanyagolható, hogy valamiért bírnak minket. Aki már járt Németországban az pontosan tudja, hogy az amúgy zárkózottnak gondolt házigazdák különös vendégszeretettel fogadják a magyarokat.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy vendégünk Európa egyik legstabilabb gazdaságával rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy érdekbarátságról lenne szó, sőt! Az elmúlt években mindkét ország számára előnyös megállapodások születtek, elég csak az Audira és a Mercedesre gondolni, de említhetnénk akár a Siemenst is. A vasárnapi tematikus napon a közmédia munkatársai részletesen mutatják be a hazánkban levő német beruházásokat, amelyek több száz magyar embernek biztosítják a mindennapi megélhetést.

De természetesen sok honfitársunk akad, aki Németországban él jelenleg, ők azok, akik igazán ismerik vendégeink mentalitását és életfelfogásukat.  Közülük az egyik leghíresebb és a legkedveltebb személy részletesen beszél tapasztalatairól, ő pedig nem más, mint Dárdai Pál. Az egykori labdarúgó mind a két országban hatalmas tiszteletnek örvend, nálunk az ősz folyamán kisebb csodát művelt a magyar válogatottal, míg Berlinben a Hertha BSC csapatának vált a legendájává. 

A mércét magasra helyezve nagynevű vendégeket szólítanak meg a tematikus nap alkalmával a közmédia munkatársai: közéleti szereplők, magas rangú politikusok, művészek hozzák közelebb hozzánk országukat, s mutatják be a két nép barátságát. A megszólalók között bejátszások segítségével betekintést nyújthatunk a német kultúrába, gasztronómiába, megismerkedhetünk történelmükkel, amely rengetegszer keresztezte a miénket is. A hatalmas választékot több csatorna segítségével lehet követni: az M1, a Duna és a Duna World mellett a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió is bekapcsolódik a tematikus nap programjába.

Addig is, Auf wiedersehen!