Skoff Elza
Skoff Elza

Félinformációk Határok Nélkül

Igenis megnyertük! Az egészet! A csapat kifejezetten jó nézettségi adatok mellett (értsd: több százezernyi figyelő szem láttára) küzdötte magát a csúcsra, igaz, a többi csapat is megtett mindent a győzelemért, az oroszok talán a kelleténél kicsit többet is…

Az Index blogjában jelent meg egy cikk arról, hogy most akkor valaki hazudik: vagy mi, vagy az oroszok, ugyanis miközben mi itt örömködtünk jogos győzelmünk okán, ugyanezt tették az oroszok is. Ja, meg a Wikipédia francia oldalán is az oroszokat jelölték meg győztesnek, szóval megint mi lehetünk a hunyók. Hát, kérem szépen, a helyzet mindig kicsit összetettebb, mint ahogy azt “kollégáink” a kárörvendő frakcióban tálalják.


 

Abból indulnak ki, hogy “az MTVA elcsalta a játék végét”. A cikk végén odabiggyesztik, hogy “megkérdezzük az MTVA legendásan segítőkész sajtóosztályát”, de előtte (!) biztos, ami biztos alapon azért jóféle cikket rittyentenek a félinformációkból (vajon ez általános policy lehet a cégnél?). Mi azért biztos, ami biztos alapon megkérdeztük az érintetteket, és csak utána ragadtunk billentyűzetet. A műsor producere a következőket mondta:

Az utolsó játéknál nagyon úgy tűnt, hogy vesztettünk, de többen úgy látták, hogy az egyik orosz játékos nem a szabályoknak megfelelően végezte a feladatot, ezért a játékvezető, és a producerek visszanézték a felvételt a közvetítőkocsiban. Az adásba több snittet bevágtunk a várakozásról, amúgy hat kameraállásból volt látható, hogy az oroszok valóban szabálytalankodtak, ezt még Gundel-Takács Gábor is kommentálta, adásban.

De van még egy „apróság”.

A JHN utolsó játéka a falmászás, ami nem számít bele a többi játékba, teljesen különálló elem, na, ezt nyerték meg az oroszok, és nem is először. Ezért át is vették a trófeát, de - akkor még egyszer, hogy egyértelmű legyen - ez nem a teljes verseny nyertesének díja, hanem csak a falmászásé. Az persze más kérdés, hogy az oroszok ezt hogy kommunikálják, de ettől a tény tény marad: a Játék, Határok Nélkül idei versenyét a magyar csapat nyerte, a játékon kívüli falmászást az oroszok.

Mondjuk mi, valamint Olivier Charpentier, a műsorfolyam nemzetközi producere (szó szerint, nem fordítjuk le, nehogy félrefordítsuk):

 "According to the rules of 2014 series of [Játék határok nélkül], which separates the winner of the games and the winner of the Champion's Wall, Hungary was awarded as the winner of the games, and Russia was given the trophy of the Champion's Wall."

Két aprócska kérdés(ecs)ke a végére: vajon lesz majd olyan egyszer, hogy a magyar csapat győzelmét az index bloggere annál többel intézi el, hogy “magamban gratuláltam is egyet, ügyesek.”, és olyan terjedelemben ír erről, mint az általa egyébként nem nézett műsor általa nem “oknyomozott” „elcsalásáról”, melyről – ha megvárta volna a válaszunkat – kiderült volna, hogy nem is igaz?