Skoff Elza
Skoff Elza

Az évszázad mérkőzésére és közvetítésére emlékezve

Napra pontosan 61 évvel ezelőtt rendezték az évszázad mérkőzését a londoni Wembleyben, amely találkozón az Aranycsapat lemosta a 90 éve hazai pályán veretlen angol nemzeti együttest.

„Puskás lő, góól!”  Ki ne látná a szeme előtt a Száguldó Őrnagy káprázatos cselét s gólját, s kinek ne csengene a fülében Szepesi örömmámorban úszó kiabálása?  A magyar válogatott csodát művelt azon a délutánon, mégpedig akkorát, hogy azóta kis túlzással ebből él a honi foci.  Nem véletlen, hogy a magyar labdarúgás napját is ezen a napon ünnepeljük, immáron több mint húsz esztendeje.


 

Alighogy elkezdődött a mérkőzés, az angolok máris vonulhattak a középkezdéshez, Hidegkuti góljáról a későn érkezők is lemaradtak.  Félóra elteltével már négy góllal terhelte a magyar válogatott az angolok kapuját, a 105 ezer néző azonban nem fütyült, hanem éljenzett. Ámulattal csodálták a történelem egyik legjobb focicsapatát, sportszerűen megemelve kalapjukat a vitathatatlanul jobb együttes előtt.  A magyar csapat már 6-2-re is vezetett, végül az angolok szépítettek a szépíthetetlen eredményen, majd kullogva vonultak le a pályáról.

A fergeteges győzelem olyannyira megihlette Szepesit, hogy a közvetítés során elcsukló hangon bíztatta a szurkolókat arra, hogy verssel zengjenek ódákat az új nemzeti hősöknek.  Költők és buzgó amatőrök írásainak százai lepték el a szerkesztőségeket, ahol minden bizonnyal egy idő után már csak a fejüket fogták a buzgó riporter neve hallatán.

A mérkőzés igazi legendává vált, megannyi hihető és hihetetlen történet övezi egészen napjainkig, de Szepesi Györgyre érdemes külön is kitérni. A riporter közvetítése milliók számára szerzett mérhetetlen örömöt, lelkesedése és egészen különleges stílusa ugyanúgy hozzátartozik a mérkőzéshez, mint a pályán történtek.  A Magyar Rádiónak köszönhetően nemcsak az egész ország, hanem szinte a teljes nemzet egy emberként követte az eseményeket, az erdélyi magyarok például a Hargita tetején hallgatták Szepesi szavait, mivel csak ott lehetett hallani az adást.

Az angolokat olyannyira bántotta a vereség, hogy fél évvel később a visszavágás reményében Budapestre jöttek játszani. De jó, hogy megtették! Az Aranycsapat játékára jelzőt is nehéz lehetett találni, az angolok eredetileg pár napra érkeztek, végül 1-7-re jöttek…