Skoff Elza
Skoff Elza

Értékmentés - egyre keskenyebb szalagon

Akik követnek minket az Instagram-on, láthattak jópár képet a közmédia Filmarchívumából, azokról a tekercsekről, melyekkel a Magyar Televízió 1958-tól dolgozott. A technikai fejlődés természetesen a formátumok változását hozta, a filmet a hetvenes évek elején “elkezdte” leváltani a videó technika.

Erről szól ez a kis írás.

A képrögzítés technikai változásairól Kiss Gáborral beszélgettünk, aki 38 éve a közmédia dolgozója, bátran állíthatjuk, hogy az egész a kisujjában van, pozíciója most központi beíró és átíró vezető, de elismert vágó és rögzítésvezető is volt, pont azt a szamárlétrát járta be, amelyik hiteles mesélővé teszi.

A filmes technikát a hetvenes évek legelején felváltotta a 2 collos videó szalag. Ez nehézsúlyú műfaj, a 90 perces tekercs 10 kilót nyomott, és több, mint 2 kilométernyi szalag volt benne. A közmédia tulajdonában lévő utolsó 2 collos videó magnó az aulánkban látható, a Látogatóközpontba érkezők is itt kezdik a túrát. Jó hír, hogy a 2 collos szalagokon tárolt felvételeket már sikerült átmenteni korszerűbb formátumba.

A közel 15 éven át használt 2 collos szalag helyébe a hetvenes évek végén az 1 collos lépett. Ennek a formátumnak már volt hordozható változata is, bár ezek a gépek is több tíz kilót nyomtak. Az 1 collos formátumról mind a mai napig készülnek mentések, de az idő ellenünk dolgozik: egyre nehezebb az alkatrészek beszerzése, az a kevés gyártó, aki még foglalkozik ilyennel, igencsak megkéri minden darab árát.

A videó technika a nyolcvanas évekre újabb formátumot “szült”: megérkezett a Betacam, majd 2-3 évvel később a Betacam SP. A Beta kazettákból mintegy 4000 darab van a légkondicionált tároló helyiségben, ezeken többnyire a rendszerváltás körüli időszak (1987-1991) felvételei voltak, mentésük ezért nem csak szakakmai, hanem - nyugodtan kijelenthetjük - történelmi kötelezettség is volt, mára 2700 darab kazetta  anyaga rendelkezésre áll korszerűbb adathordozón.

A BETA SP talán az a formátum, melyből a legnagyobb mennyiség pihen a szalagtárban: a kollégák több százezer kazettáról beszélnek. Míg a “mezei” Beta használatával már régebben leálltunk, a Beta SP egészen a HD éra megérkezéséig a mindennapi munka része maradt. Manapság nagyjából 50 darab dolgozik még a házban, de fénykorában több, mint 300 Beta SP eszköz volt használatban.

A digitalizálás folyamatában aktívan részt vett/vesz a Betacam legutóbbi generációja, a Digital Betacam, ám ez még mindig “csak” szalag. A jövő útja a fájlba történő digitalizálás, és az archívumban már ez is működik: a kollégák a fentebb felsorolt formátumokat immár ún. LTO szerveres tároló szalagra rögzítik.

A képen az archívumi beíró, benne a következő berendezések (balról jobbra): a sarokban egy AMPEX VPR2 1 collos lejátszó, aztán SONY BVH 2000 PS, a rack-ben egy SONY BVW 55-ös Beta SP, alatta annak Digi Beta verziója, a jobb oldali monitor tetején a legkisebb, de legújabb darab a SONY PDW 1500-as rögzítő, a sort pedig egy másik 1 collos lejátszó, a SONY BVH 3100 PS zárja. A középen látható asztalon vannak az 1 collos gépek vezérlő és editáló eszközei.