Skoff Elza
Skoff Elza

Dokumentumfilmek a Duna World csatornán

Filmek, amelyek értéket teremtenek és generációk ízlését formálják.

2014-ben a Duna TV és a Duna World csatornák hétről hétre jelentkeztek olyan nagyszerű filmekkel a Médiatanács Média Mecenatúra programjának támogatásával, mint a Mária út, A magyar alma vagy a Jó boroknak szép hazája Erdély. A Mária út azon túlmenően, hogy spirituális élményeket közvetített, a magyar és közép-európai kultúra terjesztését, megőrzését is célul tűzte ki. Továbbá feladatának tekintette a természeti és épített értékek megismertetését, a társadalmi szintű közösségépítést.


 

Ilyen értékteremtő célokat tűzött ki maga elé A magyar alma című film is, amely az almatermesztés jelenlegi helyzetének feltérképezéséről, a romantikus mítoszok és a valós iparági viszonyok összevetéséről szólt. A Jó boroknak szép hazája Erdély című alkotásban pedig olyan helyi pincékbe látogathatott el a néző, ahol szó esett a régiók történetéről, borkultúrájáról, valamint a magyar történelmi múlt felvillantásáról is. Ha napról napra kíváncsian várták a Duna World filmes kínálatát, akkor olyan alkotásokkal találkozhattak, mint a Stigma című dokumentumfilm, amelyből élesen kirajzolódott a nyolcvanas évek erdélyi szellemi élete. De a képernyők előtt várta nézőit Berecz András népi mesélő is a Mese a somogyországi patakgörbítőkről szóló alkotásban. Betekintést nyerhettek továbbá a Csoma Sándor követői vagy a Küzdelem egy csatornáért és 100ezer munkahelyért címűnagyszerű alkotásokba is. Utóbbi a Duna-Tisza csatorna megépítéséről szól, amelyet helyi emberek bevonásával valósítottak meg.

Az egyes délutánokon azonban kevésbé szórakoztató, mint inkább tudományos és olykor küzdelmes történetekkel találkozhattak a Duna World nézői. Ilyenek voltak A bennünk rejlő védelem, amelynek témája a tumor volt. De láthatták Magyarország első világháborúját, a Kolompok nyelvén két részes egymással szorosan összekapcsolódó a tehéntartás tekintetében a múlt és jövő lehetőségeit boncolgató mély mondanivalójú filmeket is. Végül olyan művek is megelevenedtek a nézők előtt, mint a Csodálatos férfiak, lapáttal vagy a Vaddisznók. Előbbi koncentrációs táborokban játszódott mégis humorral átszőve. Utóbbi pedig egy sportfilm, amely olyan igazi sportemberekről szólt, akik kerekes székesként sziszifuszi küzdelmet vívnak nap, mint nap.

A bemutatott alkotások között voltak szórakoztatóak, elgondolkodtatóak és olykor megrázóak is, de a cél mindvégig ugyanaz volt: értékteremtés, értékőrzés. Ahogy ezt tette a Duna TV az utóbbi közel két és fél évtizedben is, hiszen a csatorna létrehozása óta a hazai dokumentumfilmek első számú megrendelője, bemutatási helye és ezáltal a dokumentumfilmes gondolkodás életben tartója, inspirálója. A fent említett alkotások mellett a Mecenatúra program összes idei gyártású alkotását is újra láthatják a nézők a Duna World csatorna november 24-én induló dokumentumfilm-sávjában hétfőtől péntekig minden nap 17.30-tól 18.30-ig.