Skoff Elza
Skoff Elza

Döntetlen a nyitányon

A magyar lányok hatalmas szívvel és akarattal pótolták a jó játékot, a fordulatos mérkőzés vége döntetlen lett.

A magyar női kézilabda-válogatott bemutatkozott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, a vadonatúj Audi Arénában. A csapat vállára érezhetően nagy teher rakódott, hiszen a fantasztikus hazai közönség nagy reményekkel várta az EB kezdetét. Igaz ez akkor is, ha jól tudtuk: a világ egyik legjobb játékosa nélkül kell parádéznunk, hiszen Görbicz Anita csak lélekben van társaival, a nézőtérről szorított az ütközet során.


 

Merthogy valóban nem túlzás azt állítani, hogy ütközet volt ez a javából: a gigantikus méretű orosz nők mellett csak úgy eltörpültek a mi lányaink, akik jól láthatóan nehezen vették fel a ritmust. Már-már kétségbeesett volt a hangulat a nézőtéren, a pályán és otthon a fotelben is, az illetlen vendégek 5-1-re vezettek. A Német András vezette magyar csapat felébredt, olyannyira, hogy a félidei pihenőt már csak egy gólos hátrányból várhatták Tomoriék.

A második játékrészt olyan tempóban kezdte a magyar válogatott, hogy aki későn érkezett vissza a büféből, alighanem azt hitte, meghibásodott az eredményjelző: a már nevében is különleges Planéta Szimonetta vezetésével három gólt szórtak a mieink, az oroszok értetlenül szemlélték a fejleményt. A találkozó maradék része maga volt a thriller: a magyar csapat pontatlanul, de hatalmas szívvel játszott, az oroszok meg történelmi szokásukhoz híven mindenhonnan lövöldöztek. Két és fél perccel a rangadó vége előtt még két góllal vezettünk, ekkor több lehetőségünk is adódott, hogy a kérdőjelet felkiáltójellé alakítsuk. A pontatlanság és a rutintalanság azonban megbosszulta magát, mert a mázsás orosz lányok döntetlenre mentették a fordulatokban gazdag mérkőzést. A lányokon látszott, hogy teljesen elkészültek erejükkel, a közönség díjazta a nagy akarást, aminek ha nem is nyögés, de döntetlen lett a vége.

Nagyobb rutinnal ezt a mérkőzést minden bizonnyal behúzta volna a magyar válogatott, szégyenkezésre semmi ok. Habár a mérkőzésen meglepő módon nem volt teltház, a tévékészülékek előtt rengetegen szurkoltak a lányoknak: 1 millió 295 ezren néztek bele az ütközetbe. Jó érzés számukra, hogy a sportot szerető emberek ezúttal is egy emberként szorítanak nekik.

Búslakodni nem lehet sokat az elúszott győzelem miatt, holnap már a lengyelekkel csap össze a magyar csapat. Barátság ide vagy oda, a mérkőzésnek hatalmas tétje van, amit az is jelez, hogy a létező összes jegy elkelt már.

Még kész szerencse, hogy a találkozót az m1 élőben közvetíti.