Skoff Elza
Skoff Elza

Digitális átállás: kérdések és válaszok

A közmédia július 1-i műholdas, digitális átállásával kapcsolatban közönségszolgálatunk több száz megkeresést kap naponta. Mivel közeleg ez a fontos dátum, sorra vettük a leggyakrabban elhangzó kérdéseket, és igyekszünk válaszolni is mindegyikre.

Kérdés: A nyaralómban is be van állítva a tévé. Mit kell tennem július elseje után, hogy tudjam nézni a műsort?
Válasz: Amennyiben szoba- vagy tetőantennával a MinDigTV szolgáltatását veszi igénybe vagy kábeltelevízió előfizető, akkor a műholdas átállással semmi dolga nincs. Ugyanakkor július 1-én megváltozik a MinDigTV-n (is) a csatornák sorrendje, így a set top box típusától függően szükséges lehet a csatornalistát frissíteni, újrahangolni. Ha nem találja az M2 csatornát, akkor a készülék használati utasítása alapján járjon el! 

Kérdés: Miért nem veszik le az idegesítő feliratot a képernyőről? 
Válasz: Azért, hogy az érintett nézőkre, illetve az átállást még el nem végző kábelszolgáltatókat figyelmeztessük, ugyanis július 1-től adásunk - azokon a helyeken, ahol ma felirat látható - megszűnik.

Kérdés: (az átállás ideje alatt lesz egy rövid technikai szünet) Miért nincs adás? 
Válasz: A kábeltévé szolgáltatóknak is be kell hangolniuk a hálózatukat az új vételi paraméterekre. Ez egyes kábelszolgáltatók esetén 10-20 egyenként történő település végigjárását is jelenthetni, ami időt vesz igénybe.

Kérdés: Miért került az alapcsomagba az M4 Sport, és miért került ki a Duna World?
 
Válasz: Erről a jogszabályban meghatározott egyeztetést követően a Médiatanács hozott döntést. A Duna World nézettsége - tekintettel ismétlőjellegére - jellemzően alacsonyabb, mint általában a sportműsorok nézettsége. A Duna World nem az alapcsomagból került ki, hanem az analóg kábelszolgáltatók által kötelezően továbbítandó csatornák közül. Természetesen továbbra is lehetősége van a kábelszolgáltatóknak a nézői igények esetén azt analóg módon is továbbítani, továbbá digitális előfizetők részére alapcsomagban változatlanul kötelező is. 

Kérdés:Németországban élek, akkor most nekem sem lesznek csatornáim? Mit tegyek? 
Válasz: Ez attól függ, hogy Ön az átállásban hogyan érintett. A kábelszolgáltatók feladata ott is az átállás végrehajtása. Az Unitymedia cég tájékoztatása szerint nem fogják a továbbiakban a Duna World-öt továbbítani hálózatukban, ez sajnos az amerikai tulajdonú német kábelszolgáltató saját döntése. Amennyiben Ön saját tulajdonú parabolát használ és régi, HD vételre alkalmatlan SD műholdvevőt (receiver) használ, akkor azt újra (HD-re) kell cserélni és behangolni rajta az új frekvenciát. A parabolaantennát nem kell elforgatni! 

Kérdés: (többnyire a határon túliaktól, a geoblokkolás miatt) Tudjuk majd nézni az M4-et? 
Válasz: Azoknál a kábeles és műholdas műsorterjesztőknél, amelyek úgy ítélik meg, hogy az M4 Sportra lesz nézői igény, várhatóan meg fog jelenni. De egyes műsorok, pl. Forma 1, Bajnokok ligája illetve jellemzően a nemzetközi sportesemények nem lesznek láthatóak jogi korlátozások miatt. 
 
A fentiek mellett persze érkeznek vélemények is, sőt azt is tapasztaljuk, hogy a kedves nézők nem olvassák el a futószöveget. Mivel ez meglehetősen hosszú, bemásoljuk ide is (csak a magyar verziót), hogy bárki, kedve és tempója szerint olvashassa és értelmezhesse. Íme: 

Tájékoztatjuk nézőinket, hogy csatornánk hagyományos (SD) felbontású sugárzása az Eutelsat 9A műholdon 2015. június 30-án megszűnik. Kérjük álljon át a jelenleg is elérhető HD minőségű változatra. Az új vételi adatok: 11958 MHz, V, 27500, 2/3 FEC, DVB-S2 MPEG-4 HD. További információ: www.mtva.hu/vetel  * teletext 314. oldal * vagy +36 1 759 5050 telefonszám.

És végül íme egy videó, melyet a digitális átállás MTVA-s szakértőjével (és koordinátorával), Vigh Zoltánnal készítettünk, ebben is benne van minden.