Skoff Elza
Skoff Elza

Elhunyt Varga Sándor rádiós műsorvezető, szerkesztő

Türelemmel viselt súlyos betegségben 54 éves korában hétfőn (2016. január 11-én) elhunyt Varga Sándor, a Kossuth Rádió Krónika című hírműsorának szerkesztő-műsorvezetője

Varga Sándor 1962. április 28-án született, felsőfokú végzettségét az Eszterházy Károly Főiskola rajz-földrajz, kommunikáció szakán végezte, majd elvégezte a Honvédelmi Minisztérium népművelői kurzusát. Hivatását Szolnokon kezdte a Magyar Rádió szolnoki stúdiójában mint szerkesztő-műsorvezető. 1995-től a Magyar Rádió Krónika című műsorának szerkesztőjeként és műsorvezetőjeként dolgozott. A Lánchíd Rádióban folytatta szakmai munkáit 2007-től mint hírigazgató, illetve mint szerkesztő, majd a székesfehérvári Fehérvár Médiacentrum alapító hírigazgatója lett. Ezután a Kossuth Rádió Krónika című műsorának vezető szerkesztője lett.

A rádiós műsorvezető, szerkesztő 2006-ban nívódíjat kapott, majd 2013-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg a magyar kultúrában végzett munkájáért. 2015. november 11-én Polgármesteri Elismerő Érmet kapott Cser-Palkovics Andrástól, Székesfehérvár polgármesterétől. Varga Sándor ragaszkodása nemzetéhez, annak anyanyelvéhez arra buzdította, hogy a fiataloknak versmondó versenyt szervezzen: a Székesfehérvári Versünnep immár hagyományként köszön vissza a városban, majd megálmodója és Kubik Anna és Rubold Ödön színművészekkel közös szervezője a csíkcsomortáni Székelyföldi Verstábornak, ahol a honi magyar az erdélyi, a vajdasági és a kárpátaljai fiatalok élik közösen magyar nyelvünket.

Mindig is segítette a fiatal kollégák munkáját és önzetlenül szakmai tanácsokkal látott el kisebb-nagyobb stúdiókat. Nem csak munkatársa, hanem kiváló mentora volt kollégáinak. Általános szakmai hitvallásának tekintette, hogy az újságírónak a hírekért fel kell állnia a székből és ki kell mennie az utcára. Két gyermekét hasonló szellemben nevelte, a hazaszeretetre, a szakmájuk iránti alázatra, a munka becsületére, a család egységére. Varga Sándort a közmédia saját halottjának tekinti.