Skoff Elza
Skoff Elza

Fizetni, vagy nem fizetni?

Ez a “hamlet-i” kérdés médiás változata 2015-ben. Adva van egy (vagy jó sok) tartalom, ám a néző oldalán természetesen (?) a válasz az, hogy nem. Ha nem muszáj, akkor inkább nem fizetni.

Ezt egyébként a kereskedelmi televíziózás őshazájában, az USA-ban is sokan így gondolják, hiszen egy menő tévé sorozat a sugárzást követően azonnal megjelenik a torrent oldalakon, és milliós letöltést generál. “Ingyen.” Amúgy pedig a fenti dilemmával küszködik a zeneipar is, a legújabb kor legújabb kihívása tehát ez. Szerencsére egyre többen mondják azt, hogy akkor szívesen fizetnek, ha az ár méltányos, nekünk pedig éppen van egy méltányos projektünk…

A közmédia - elsősorban - tévés tartalmai közül egyre több elérhető ugyanis legálisan, kiváló minőségben a www.teleteka.hu oldalon. Mielőtt a kedves olvasó azt mondaná, hogy “na, megint valami fizetősre akarnak rábeszélni”, gyorsan tálaljuk a jó hírt: a Teletékán rengeteg ingyenes tartalom érhető el, így a szolgáltatást tulajdonképpen kockázatmentesen ki is lehet próbálni. Elég a honlapon az “Ingyenes tartalmak” menüpontot választani, és máris láthatjuk a felkínált anyagokat: ott van a teljes Fapad sorozat, az összes évad a Munkaügyek című sikerszériából, valamint a Hacktion, de még ezen a héten elérhető lesz az idei év legsikeresebb sorozata is (18-án minden kiderül!) Íme:

De ne kerüljük meg a “fizetős” részt se, mert azt írtuk, hogy “méltányos”!

A Teletéka oldalán a havi előfizetés 999.- Ft, de lehet egyszerre fizetni 3, 6 vagy 12 hónapot is egyszerre - minél többet, annál olcsóbban. Mit is kapunk ezért a 999.- Ft-ért? Van először is a Videotár, benne műfaj szerinti csoportosításban a zenés produkcióktól a dokumentumfilmekig szinte minden - és megint le kell írjuk, hogy a kínálat folyamatosan bővül! Ebben a pillanatban több, mint 2000 órányi mozgóképes tartalom, köztük csaknem 30 mozifilm, több, mint 100 gyerek- és ifjúsági film, csaknem 30 hangoskönyv, 9 letölthető mese, zene és egyéb hangfájlok.

Van egy olyan menüpont is, hogy “Streamcsatornák”. Ebben jelenleg az M3 adása megy, itt jegyezzük meg, hogy a közmédia retró csatornáját legálisan csak a teleteka.hu oldalon keresztül lehet valós időben nézni, és akár külföldről is! A regisztrált és bejelentkezett felhasználó még “Az Én tévém” menüpontot is megtalálja, ide gyűjtheti össze kedvenceit, melyeket a rendszer jó lejátszási lista módjára egymás után le is játszik. A felhasználónak tényleg saját tévéje lehet.

A regisztráció ingyenes, és akinek még a havi előfizetés is problémás lenne, egy-egy műsorszámot alkalmi megtekintésre/meghallgatásra is megvásárolhat 150-350.- Ft-ért.

Fizetni amúgy bankkártyával lehet, a folyamat nem különbözik attól, amit bármilyen más, fizetős oldalon tapasztalhatunk, és az év végéig bevezetik a telefonos, SMS alapú fizetés lehetőségét is.

Címkék: