Skoff Elza
Skoff Elza

Idétlen idők

A 444.hu ráharapott az MTI-re, és nem ereszti. Annyira szorosan tartja, hogy már nem is látja a fától az erdőt. Jó kis képzavar, valami ilyesmi uralkodhat a szerkesztőségben, ha a közmédiára kerül sor, minden felborul: a fekete fehér lesz, vagy fordítva.

A legutóbbi “asszó” az USA Külügyminisztériumának az emberi jogokról szóló jelentése kapcsán kezdődött, és bár - maradva a vívásnál - a közmédia az “ellenfél érvényes testfelületén szúrással találatot ért el”, a vesztes fél nem ismeri el vereségét. A vívásban a zsűri “érdek nélküli, semleges tagokból áll”, legyen ebben az esetben a zsűri az Olvasó.

A fentebb említett jelentésről hírt készített - és adott ki - az MTI 2016. április 14-én 00:45 perckor (egy egészen rövid anyagot még korábban, előző este 21:20-kor). Ebben a jelentést általánosságban ismertetik, ha jobban belegondolunk - hajnali háromnegyed egykor -, a magyarországi szokásokat ismerve nincs túl nagy nyüzsgés a hír piacon, akár elég is lehet ennyi, ráadásul nem is szervezett eddig senki a Facebook-on “Százezren a magyarországi hajnali hír publikálásért” csoportot.

Tekintettel arra, hogy az amerikai jelentés Magyarországgal foglalkozó része 51 (!) oldalas, ennek feldolgozásával a washingtoni tudósítót bízták meg, aki a kért összefoglalót el is készítette, ezt az MTI 2016. április 14-én reggel 07:34-kor külön hírként élesítette.

A 444.hu ugyanezen a napon, 07:22-kor adta ki saját cikkét, melyben minket a tények elhallgatásával vádol, aztán persze - “jó szokás szerint” frissíti ugyan azzal, hogy beszámoltunk a minket ért elmarasztalásról, de tudjuk, hogy az ilyen “ápdétek” pont annyira funkcionálisak, mint pozitív terhességi teszt után elővenni az óvszert. A 444.hu kritikája kemény 12 percig áll meg “de jure”, de azt ugye a Kedves Olvasó sem gondolja, hogy az általunk kiadott 07:34-es cikk ez alatt a 12 perc alatt született? Mondjuk úgy, hogy már “javában íródott”. Sőt, az is lehet, hogy már rég készen volt, csak az utolsó simításokat végezték rajta a kollégák.

A 444.hu azt hányja a szemünkre, hogy túl későn adtuk ki a Magyarországot bíráló részt, vagyis elhallgattuk.

De mihez képest hallgattuk el, vagy adtuk ki túl későn? Egyáltalán, akkor most elhallgattuk?

Ha el akartuk volna hallgatni, akkor talán a 00:45-ös hír után egyből betesszük, hogy reggelre még több megjelent hír között bújhasson meg. De nem, mi a hírszerkesztési gyakorlatban kifejezetten szuicidnak nevezhető reggel fél 8-as időpontot választottuk a publikálásra. Ám még ez sem teljesen igaz, ugyanis pl. a hirado.hu cikke az MTI anyagánál 4 perccel korábban, 07:30-kor jelent meg, benne mindenféle a “finom”, bizonyos körökben kéjes gyönyörűséggel olvasható kritikákkal - rólunk.

Időtlen idétlen ideig lehetne folytatni a számkaratét, nem?

Ám a 444.hu két nappal később végül elárulta magát, mert - nyilván érezve, hogy előző cikke egyre gyengébb lábakon áll -, két korábbi, egyébként akkoriban már le- és megtárgyalt “ügyünket” vette elő, hogy úgy nézzen ki, "csakazértis" neki van igaza.

Az, hogy minket vegzált, már-már megszokott, ennél sokkal aggasztóbb, hogy megint saját olvasóit nézte hülyének.


Skoff Elza
Skoff Elza

Tovább nőtt a közmédia közönségaránya

Miközben a kereskedelmi csatornák nézettsége csökkent, addig a közszolgálati csatornák közönségaránya 14,8%-ról 17,3%-ra növekedett

A Nielsen Közönségmérés adatai 2015 első negyedévéhez mérve vizsgálják a változást, mely alapján jól látszik az is, hogy a 2015. július 18-án indult M4 Sport alig egy év alatt valóban sikeres adóvá, sőt Magyarország legnézettebb sportcsatornájává nőtte ki magát.

A közmédia azonban nemcsak a sportnak köszönheti, hogy portfóliójának nézettsége emelkedett, hiszen a két országos kereskedelmi csatorna (RTL Klub + TV2) részesedése együtt 26,6%-ról 23,2%-ra csökkent, mely csatornák tematikáját tekintve abszolút nem beszélhetünk sportos tartalmakról.

 

Úgy látszik, hogy a számok, és így a nézők is azt igazolják vissza, hogy a közmédia megújítása és átalakítása nemcsak szükségesnek, hanem sikeresnek is mondható.


Skoff Elza
Skoff Elza

Kis párt, nagy hazugságok

A statisztikai hibahatáron billegő Együtt párt képtelen hazugságokkal vádolta meg március 15., a szabad sajtó napja előtt a közmédiát. Az Együtt valótlan állításaival az a probléma, hogy nagyon gyorsan leellenőrizhető a valóságtartalmuk. Az ellenőrzés eredménye azonban lesujtó: semmi sem igaz az Együtt által mondottakból.
Az Együtt azzal vádolta meg a pont egy éve, a nézők által is visszaigazoltan sikeres és megújult közmédiát, hogy az nem biztosít megfelelő megjelenést az ellenzéki pártoknak.
 
A számok azonban mást mutatnak, és annak érdekében, hogy az Együtt is szembesüljön azzal, milyen sok esetben adott helyt a közmédia a mikropárt álláspontjának, a közmédia tételesen összeszedte az Együtt egyéves megjelenését a közmédiában.
Az összesítés megerősíti a Nézőpont ezen a héten publikált kutatását: a megújult közmédia kiegyensúlyozottabb hírszolgáltatást nyújt, mint bármely más magyar médium.
 
 
AZ EGYÜTT MEGJELENÉSEI AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN A KÖZMÉDIÁBAN
 
MTI:
2015. március 15. óta az MTI-ben
az Együtt sajtótájékoztatóiról, valamint közleményből írt anyagok:
 
273 anyag,
9 rövidhír,
4 frissített ill. bővített anyag.
 
Emellett:
 
16 országgyűlési krónikában,
19 országgyűlési bizottsági anyagban,
10 összefoglalóban szerepelt az Együtt politikusának véleménye.
 
Valamint 183 (egy. ill. többrészes) OS közleményt is kiadott az MTI az Együtt – A korszakváltók pártjától.
 
A párt vezető politikusainak neve összesen 977 alkalommal szerepel a belpolitikai kiadásban.
 
M1:
Az M1 hírcsatornán az Együtt 2015 március 15. óta az M1 híradóiban 231 hírben szerepelt, továbbá 63 alkalommal demóban illetve demószinkronban jelent meg. Politikusaik az M1-en a híradókon túl 9 alkalommal szerepeltek. 
 
RÁDIÓHÍREK:
Az Együtt – A Korszakváltók Pártja 2015. március 15-e és 2016. március 14-e között összesen 549 alkalommal szerepelt álláspontjával, véleményével, megmozdulásával a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és a Dankó Rádió hírblokkjaiban.
 
KRÓNIKÁK:
Az 2015 március 15. óta 95 db Együtt-megjelenés volt a Kossuth Krónikában.
 
180 PERC:
A 180 percben pedig 27 alkalommal volt vendég az Együtt politikusa.
Címkék:

Skoff Elza
Skoff Elza

EU csúcs: a közmédia mondott igazat

A közmédia a valóságnak és a nemzetközi híradásoknak megfelelően tudósított a hétfői EU-csúcsról.

Újból kiderült, nem a közmédia, hanem a közmédiával ellenséges médiumok hazudnak: a közmédia hétfő este a valóságnak megfelelően tudósított az EU-csúcsról, mégis újból az az alaptalan vád érte, hogy megmásítja a történteket. A magyar online, és kereskedelmi médiumok (index.hu, 444.hu, hvg.hu, Népszabadság) tendenciózusan hazudnak a közmédiáról, és nem ez az első alkalom, hogy lelepleződnek.

Ennek bizonyítására itt egy képernyőkép az ORF hírügynökség honlapjáról, amelyen jól látszik, az ORF is arról adott hírt: a magyar miniszterelnök vétózott az EU-török csúcson.

Az alábbi hírügynökségi beszámolók is a közmédia híradását erősítik meg.

http://news.sky.com/story/1655195/hungary-blocks-turkey-eu-migrant-proposals

http://uk.mobile.reuters.com/article/idUKKCN0W92A7?irpc=932

http://m.tagesspiegel.de/politik/newsblog-eu-gipfel-zu-fluechtlingen-kreise-weitere-beratungen-zu-tuerkei-vorschlag-vertagt/13061822.html

http://m.welt.de/politik/ausland/article153003764/Zahl-der-Fluechtlinge-um-ein-Drittel-gesunken.html