Skoff Elza
Skoff Elza

Sláger lett A Dal

Szó szerint is, hiszen az össznépi, eurovíziós őrületben tényleg megtettük a magunkét. Hat hétnyi válogatás, zsűrizés, pontozás és szavazás után végül a közönség döntött: Freddie megy Stockholmba. Freddie (és persze a többiek) pályáját nagyon sokat aktívan alakították, ez pontosan kiolvasható a számokból.

Kezdjük a nézettséggel: a dalválasztó széria elő- és középdöntőit szombatonként a Dunán és a Duna World-ön együttesen* alkalmanként 754 ezren nézték, amivel A Dal 2016 mind az öt estén a legnézettebb produkció volt saját sávjában: a tévénézők 17%-a választotta ezt a műsort. Az elő- és középdöntők estéin alkalmanként 1,68 millióan néztek bele** a több mint kétórás műsorfolyamba, és egy-egy néző közel egy-egy órát meg is nézett a programból.

 

Nem kellett nagy jóstehetség ahhoz, hogy azt gondoljuk: a döntőt még többen fogják nézni. És, igazunk is lett: február 27-én este 22%-kal többen figyelték a műsort, mint a megelőző hetekben. A Nielsen adatai szerint nézettségünk közel 1 millió fő volt (egészen pontosan 920 ezer), ami 147 ezer fős növekedés a 2015-ös döntőhöz képest. A műsort sugárzó két csatornánkon a közönségarány 20.6% volt, és 1 millió 841 ezer fő nézett bele legalább 1 percre**, ez pedig a teljes népesség 20,9 százaléka. A műsorra odakapcsolók átlagosan 69 percet néztek meg A Dal 2016 több mint kétórás döntőjéből.

Az idén az online tartalmakra is igyekeztünk rádolgozni, és a “matek” azt mutatja, hogy ez sikerült: az első elődöntő például abszolút rekordot eredményezett (71 ezer egyedi látogató), a döntő napján viszont a közmédia portfólió (mediaklikk.hu, hirado.hu, petofilive.hu és m4sport.hu) is a csúcs közelében végzett: 302 ezer egyedi látogató kereste fel a lapokat.

 

A számok mögött elvégzett munkáról azonban kevesebb szó esik, hiszen mindenki számára természetes pl. hogy Oláh Gergő produkciója közben ott, úgy és annyira indult meg a plafonból a homok, ahol, ahogyan és amennyire kellett; hogy a produkció után egy perc alatt nyomtalanul eltűnt a homok; hogy két produkció közben teljesen átakult a színpadkép, hogy a netes szavazás nem állt meg, a kulisszák mögötti extra tartalmak időben elkészültek és helyükre is kerültek… Sorolhatnánk, de a televíziózás lényege pont az, hogy ezek a dolgok nem láthatók a képernyőn.

 

A stáb is megtette a magáét, és ezzel körbe is ért ez a történet, mer pont ettől lett A Dal "sláger".

 

“Folyt. köv.” először Stockholmban, aztán jövőre ugyanitt.

 

 

*A két csatornán egyidejűleg sugárzott műsor esetén a nézettség és a közönségarány összeadandó. A Nielsen egy nézőt ugyanabban a percben két csatornához nem sorol, ezért a két csatorna nézői között az említett két mutató esetén nincs átfedés.

**Az elérés számításakor a két csatorna közötti duplikációt a Nielsen szoftvere segítségével kiszűrtük.

(Forrás: Nielsen Közönségmérés)


Skoff Elza
Skoff Elza

Játék Határok Nélkül - a stáb szemével

Szombaton indul a Dunán a Játék határok nélkül című műsorunk legújabb szériája. Az adásokat ebben az évben Kínában, június 10-22 között rögzítették, a stáb tagjai ezúttal személyes hangulatú élménybeszámolóval készültek, minden más úgyis kiderül az adásból…

A nyelv: 

Ha beszélsz is angolul, Kínában az kevés lesz. Erre igen hamar rájöttünk, vicces – és kevésbé vicces – szituációk során. Már a repülőn előjött az első nyelvi kvíz: mit is jelent a „kiszmi”? Na igen, az angolul beszélők kapásból a „kiss me”-re gondolnának. Legalább is, mi itt, Európában. Azonban Ázsiában ez kicsit másképp van. Szerencsére a körülményekből fakadóan nem gondoltuk, hogy a kedves légiutas-kísérőink nem csókokat szeretnének nekünk adni, így végül rá kellett jönnünk, hogy az „excuse me” (elnézést)  kifejezést szerették volna használni.
Így aztán nem volt mese, meg kellett tanulni az alapszavakat, különben nehéz lett volna boldogulni (szálloda neve, számok, stúdió, stb...). Amíg ez nem sikerült, fapados megoldásként lefényképeztük az interneten fellelhető, kínai nyelven írt feliratokat.
Mindez akkor vált egészen nyilvánvalóvá számunkra, amikor egyszer az éjszaka (és a város) közepén ráeszméltünk, hogy a taxisofőrnek halvány gőze sincs, merre menjen, pedig ott volt nála a szálloda neve angol és kínai nyelven is. Adódott a kérdés, vajon olvasni nem tud ez az ember, vagy a rosszabbik eset áll fenn, és esetleg nem lát? (Mondjuk, többször előfordult, hogy ez volt az érzésünk…)

A nyelvi akadályok „advanced level” átlépése azonban igazán a technikai eszközök megrendelésével kezdődött. Azt gondolná az ember, hogy ha talál egy helyi vállalkozást, amelyik  nemzetközi cégekkel, azok termékeivel dolgozik,akár külföldi piacra is, akkor ott talán akad valaki, aki elboldogul az angollal. Ez sajnos tévedés, mi ugyanis nem találtunk ilyet. Viszont az internetes szótár remek barátunk lett, és ennek az eszköznek a segítségével végül sikerült remek üzletet kötni több kínai beszállítóval is. Bár, az elején csak reménykedtünk abban, hogy azt kapjuk, amit mi szerettünk volna, a szótárban - és időnként az interneten - kikeresett, a kért eszközt ábrázoló fényképek segítettek minket.

(Munka)kultúra:

Nos, a legszembetűnőbb az a sok kicsi (ez nem gúnyolódás, tényleg alacsonyabbak nálunk) kínai ember, akiket mindenhol látsz… aludni. A stúdió backstage részeiben, az állványzatok alatt, kint a dekor műhelyekben. Ők nem siettek a munkával, nem stresszelték magukat a határidők miatt. Emiatt aztán megesett az is, hogy nem készültek el időben például a jelmezek, és emiatt játékot kellett cserélni aznapra.

Nagyon úgy tűnt, hogy mi európaiak valamiféle kuriózumok lehet(t)ünk, ugyanis állandóan fényképeztek bennünket, mint holmi sztárokat. Sőt, kicsit annak is éreztük magunkat, hiszen ennek megfelelően bántak velünk: végtelenül kedvesek voltak, akkor is, ha nem értették, mit akarunk. A történethez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy az árakat is ennek megfelelően alakították. Ha mondjuk nem volt velünk tolmács, minimum dupla annyit, de inkább négyszeres összeget kellett fizetni, bármiről is volt szó. A szó legszorosabb értelmében empirikusan, vagyis jelentős bekerülési költségű tapasztalati alapon derült ki, hogy egy jó, helyi ismeretekkel rendelkező kínai tolmács aranyat ér. Szinte szó szerint.

Trópusi környezetben forgatni:

40 fok, 98%-os páratartalom, pestiesen szólva „erősen nehezített pálya”. A helyiek csak naplemente után jönnek elő, nekünk erre esélyünk sem volt, hiszen dolgoznunk kellett. Ja, eső is volt, menetrendszerűen, délután 6-kor. A teljes forgatási időszak alatt volt két olyan húzós nap, amikor két adást vettünk fel, így történhetett meg az, hogy a vázolt klimatikus viszonyok között a leghosszabb forgatási nap „tokkal-vonóval” 20 órán át tartott, „szerencsére” a játékosoknak ez „csak” 16 óra volt.

A visszaút:

Kínába utazni amúgy sem a legrövidebb ideig tartó elfoglaltságok közé tartozik, de mi még kaptunk bónuszt is: indulásunk előtt egy olyan tájfun csapott le a szigetre, hogy a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, így aztán minden felborult. Ez ugyanis megzavarta a légi közlekedést is, így a járatok átszervezéséből adódóan a visszaút 27-30 órásra sikeredett. Az pedig már tényleg hab volt a tortán, hogy a csomagjaink nagy részét is utólag kaptuk meg, ki tudja, talán a nagy szélben elkavarodtak valahol…

Természetesen, mint mindenhol, itt is találkoztunk magyar emberrel. A hotel személyzetében sikerült egy kedves és nagyon segítőkész magyar menedzser hölgyet találni, vele a werkfilmben is találkozhatnak majd a nézők. A műsor szombat este, a werkfilm pedig aznap délután 16:25-kor lesz a Dunán.


Skoff Elza
Skoff Elza

Légiparádé a Dunán és a folyón is!

Hat év után ismét Budapesten versenyeznek a világ legjobb műrepülő pilótái, azaz újra Red Bull Air Race futamot rendeznek a Duna fölött!

Várhatóan óriási tömeg zsúfolódik a budai és a pesti rakpartokra, hogy megcsodálják a félelmetes repüléseket, de azoknak sincs okuk aggódniuk, akik nem tudnak a helyszínen ámulni: a Duna Televízió élőben közvetíti a szombati időmérőt és a vasárnapi versenyt is.

A versenyzők számára is rendkívül speciális helyszínnek számít Budapest, az egyik legnehezebb pálya a világon, éppen ezért sokak számára az egyik legkedvesebb is. A nyolc állomásból álló szezon lassan már a feléhez érkezik, ezért a bajnoki cím szempontjából is komoly téttel bír a hétvégi esemény. Besenyei Péternek köszönhetően továbbra is van magyar versenyzője az extrém viadalnak, aki ráadásul vadonatúj géppel tiszteli meg a magyar közönséget.

A hagyományokhoz híven egész napos programokkal várják az érdeklődőket a helyszínen, míg a televíziós közvetítés szombaton 15.50-kor kezdődik. Vasárnap a futam szintén a nemzeti főadón lesz látható, 16.15-től. A két kommentátor Szujó Zoltán és Zelenyánszky Balázs lesznek.


Skoff Elza
Skoff Elza

Dóra és Bence Egynyári kalandja

A Duna TV hatrészes sorozatának két főszereplőjét kérdeztük kulisszatitkokról

Gondoltunk egyet, és megkerestük a megújult Duna TV népszerű sorozatának főszereplőit. Dóra és Bence, vagyis Evelin és Márkó közvetlenül és őszintén meséltek arról, ismerték-e egymást korábban, ki is tud egyáltalán úszni, milyen hideg tavasszal a Balaton, vagy hogy mennyire volt kellemetlen a forgatás alatt fürdőruhában lenni.