mtva” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 64

Díjeső A berni követnek - interjú Szász Attilával

2015. április 20.

A moszkvai Detektívfilm Fesztivál után Federico Fellini díjjal is jutalmazták Szász Attila első filmjét, A berni követet. A Kaliforniában tizennegyedik alkalommal megrendezett Tiburon Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije a legjobb nem amerikai elsőfilmesnek járó díjat ítélte oda Szász Attilának. Interjú a rendezővel.

Teljes cikk

Szujó Zoltán a Nagy Futamról

2015. április 30.

Május elsején immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Nagy Futam elnevezésű autó-, motorsport- és légibemutatót, amelyet a közmédia csatornáin is nyomon követhetnek majd.

Teljes cikk


Dóra és Bence Egynyári kalandja

2015. május 18.

A Duna TV hatrészes sorozatának két főszereplőjét kérdeztük kulisszatitkokról

Gondoltunk egyet, és megkerestük a megújult Duna TV népszerű sorozatának főszereplőit. Dóra és Bence, vagyis Evelin és Márkó közvetlenül és őszintén meséltek arról, ismerték-e egymást korábban, ki is tud egyáltalán úszni, milyen hideg tavasszal a Balaton, vagy hogy mennyire volt kellemetlen a forgatás alatt fürdőruhában lenni.

 

Teljes cikk

„Óriási kihívás és megtiszteltetés a sportcsatorna elindítása” - Vobeczky Zoltán

2015. május 20.

Május óta Vobeczky Zoltán vezeti az MTVA Sportfőszerkesztőségét. A sportújságíró végigjárta a ranglétrát, szerkesztő-riporterből lett a közmédia sportcsapatának első embere. Az ő vezetésével indulhat el nyáron az M4 sportcsatorna: többek között erről a kihívásról kérdeztük az új főszerkesztőt.

 

2010 óta dolgozol a közmédiában, eddig milyen feladatokat láttál el?

Alaposan végigjártam a ranglétrát, hiszen szerkesztő-riporterként kezdtem még a Schulek Csaba által vezetett főszerkesztőségnél. Szépen elkezdtem felfelé lépkedni a lépcsőn, egyre komolyabb feladatokat bíztak rám. Igazából az áttörés a Riskó Géza által adott feladatoknál történt meg, ott már leginkább szerkesztőként számítottak a munkámra, ekkor már nagy nemzetközi feladatokat is kaptam. A Vodafone Belvárosi Nagydíjat mindenképp külön kiemelném, hiszen ez egy nagyon nagy volumenű esemény volt, megkockáztatom, hogy a közmédia utóbbi 15-20 évének egyik legjelentősebb közvetítését láthatták a nézők. Ezt a projektet én fogtam össze, ami olyan jól sikerült, hogy ezt követően kerültem a Forma-1-es szerkesztői csapatba Szujó Zoltán mellé.

 

Pont Szujó Zoltán utóda lettél a sportfőszerkesztőség élén, mennyire szeretnéd folytatni az ő megkezdett munkáját?

Teljesen egyértelmű, hogy ez a szándékom, ezt már az elején is megfogalmaztam. Zoli tartalmi és szakmai munkája mindenképpen elvitathatatlan és követendő példa. Szerintem ez a szerkesztőség már a helyes úton van, nekem leginkább arra kell figyelnem, hogy a nyáron induló M4 sportcsatorna indulása zökkenőmentes legyen.

 

Három hete vagy az MTVA Sportfőszerkesztőségének vezetője, hogyan telt eddig ez az időszak?

A legfontosabb és legnehezebb feladatom az volt, hogy gondosan átgondoljam az előttem álló feladatokat. Elkezdtem tervezni, hogy az elkövetkező időszakban milyen menetrend szerint kell haladnom ahhoz, hogy az általam kitűzött terveket meg tudjuk valósítani. Ez volt a legnehezebb időszak, hiszen magammal is kellett harcolnom, hogy logikusan tudjak gondolkodni. Az alvás nyilván a háttérbe szorul mostanában, reggel nyolctól gyakran este tízig itt vagyok az irodámban, de ezzel nincsen semmi gond. E nélkül ez most nem menne, amikor elvállaltam a munkát, akkor is tisztában voltam már ezzel. Az elmúlt húsz évben nagyon kevés olyan pillanat volt az életemben, amikor a munkámra valóban munkaként tekintettem, hiszen amióta az eszemet tudom a sport az életem. Hálás lehetek, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek.

 

Hogy áll a sportcsatorna előkészítése?

Az idő rövidsége miatt ez egy olyan küldetés, amelyben az embernek folyton azon jár az agya, hogy mit és hogyan kellene csinálni. Nagyon fontos hangsúlyoznom, hogy mindenki rengeteget dolgozik, az adott területek vezetőitől minden segítséget megkapok ahhoz, hogy teljesítsük a feladatot. Megfelelő helyen van a csatorna előkészítése, persze szeretném, ha még ennél is jobban állnánk. Bátran kimerem jelenteni, hogy ezzel a csapattal megvalósítható ez a terv. Egy olyan intézményben kell beindítanunk egy teljesen új dolgot, amelynek eddig még nem volt sportcsatornája, ez egy óriási kihívás és megtiszteltetés. Akkor lesz jó ez a sportcsatorna, ha a mi elképzeléseink találkoznak a nézők vágyaival, mindent ennek rendelünk most alá.

 

Kialakult már az a csapat, amely az M4 csatorna stábját alkotja majd?

Fejben mindenképpen összeállt, egy-két döntést kell már csak pontosítanunk és akkor minden területnél elmondhatjuk, hogy megvagyunk.

 

Teljes cikk


Fanni és Péter Egynyári kalandja

2015. május 26.

Folytatjuk a Duna TV minisorozatának főszereplőivel készült miniinterjúinkat

Ezúttal Döbrösi Laura és Vecsei Miklós álltak kameránk elé, hogy arról meséljenek, milyen élményeket szereztek a nyári sorozat tavaszi forgatásain. Elröhögött jelenetek, hangosan korgó gyomor és rózsaszín rúzsecset színesítették a felvételeket.

Teljes cikk

Újabb bazi nagy Alapfilm az MTVA-tól

2015. május 28.

A Csocsó-sztori, az Elemi szerelem és az Utam az iskolába után idén már sorban a negyedik filmként debütál a Bazi nagy francia lagzik

A film 2014-ben nagy sikereket ért el szülőföldjén, hiszen Franciaországban több mint százmillió eurós bevételre tett szert. No de nemcsak a pénz tette naggyá, bekerült ugyanis a legnézettebb francia filmek TOP10-es listájába is.

A már alapvetően mulatságos sztorit olyan itthon is ismert színészek dobják fel, mint például az a Christian Clavier, akit láttunk már a kilencvenes években készült Jöttünk, láttunk, visszamennék Jaques Foschaként, vagy akár Astérixként a híres képregényből készült mozifilmben.

Az országos bemutató a mai napon, május 28-án van, 29-30-án pedig Az MTVA meghívására, az Uni France közreműködésével május 29-30-án Budapestre látogat a film rendezője Philippe de Chauveron, és a legfiatalabb Vernuil lány jövendőbelijét, Charles-t megformáló Noom Diawara.

Villany le, pattogatott kukorica be, nevetés hangereje fel!

 

Teljes cikk

Négy mérkőzéssel búcsúztatjuk a magyar bajnokságot

2015. május 29.

Rendhagyó módon négy találkozót is közvetít a közmédia az OTP Bank Liga hétvégi fordulójából, amellyel véget ér a 2014/15-ös szezon. A péntek esti Pécs –Nyíregyháza találkozó az utóbbi évek legfurcsább hangulatú sporteseménye lehet, szombaton a Ferencváros-Videoton rangadót, illetve a Budapest Honvéd – Pápa mérkőzést követhetik figyelemmel a nézők, míg vasárnap az MTK miskolci vendégjátékával búcsúzik az idei magyar futballszezon a közmédiában.

Az OTP Bank Liga záró fordulójának nyitómérkőzése minden bizonnyal az egész idény legfurcsább hangulatú találkozója lesz. A Mecsekaljai Stadionban két olyan együttes lép pályára péntek este, akik a pályán kiharcolták az élvonalbeli tagságot, ám a licencbizottság döntése nyomán jövőre az NB III-ban lesznek kénytelenek szerepelni. A Pécsi MFC és a Nyíregyháza Spartacus a tavasz folyamán kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, Robert Jarni és Mátyus János is figyelemreméltó munkát végzett a két csapatnál. A baranyaiak a 12. helyen állnak, éppen a Szpari mögött, egy esetleges hazai győzelem helycserét jelentene a tabellán. Az ismert okok miatt várhatóan a lelátón és a pályán is roppant feszült lesz a hangulat, jelen pillanatban lehetetlen megtippelni a találkozó kimenetelét.  (Péntek, 18.45 Duna Tv)

Szombaton a megszokottól eltérően két mérkőzést is láthatnak a közmédia csatornáin, ráadásul rögtön egymást követően: az egyik találkozón a revans, a másikon a bennmaradás a tét. A bajnok Videoton nemrég hatalmas pofonba szaladt bele a Groupama Arénában, a Magyar Kupa döntőjében a Ferencváros négy góllal múlta felül a székesfehérváriakat. A Joan Carrillo vezette társaság számára itt a lehetőség, hogy visszavágjanak, bár a 19 bajnoki mérkőzés óta veretlen Ferencváros ellen ez rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik.  Első a második ellen, igazi rangadó várható az Üllői úton! (Szombat, 16.15 Duna World).

A Bozsik Stadionban a Budapest Honvéd az év mérkőzését játszhatja a teljesen szétesőben lévő és a megszűnés szélén táncoló Lombard Pápával: a már kiesett sárga-feketék a becsületükért hajthatnak, míg a hazai csapat az élvonalbeli tagságért küzdhet. A képlet egyszerű: amennyiben a kispestiek győznek szombat este, úgy jövőre egészen bizonyos, hogy az OTP Bank Ligában szerepelhetnek. (Szombat, 18:50, Duna World)

Vasárnap sem maradhatnak magyar labdarúgás nélkül a futball szerelmesei, sőt egy egészen különleges találkozó közvetítésével hangolhatnak a Diósgyőr – MTK mérkőzésre: kora délután a Duna World csatornán ugyanis a női labdarúgó bajnoki döntő második mérkőzését láthatják élőben, a Ferencváros hazai pályán fogadja az MTK-t.   A miskolci mérkőzésre visszatérve: a piros-fehérek múlt héten megnyerték a keleti rangadót a Nyíregyháza ellen, Vitelki Zoltán továbbra is veretlen a csapattal, ennek megőrzése és a szurkolók kiszolgálása lesz a cél a hazaiak számára. A vendégeknél könnyen lehet, hogy a legendának számító Garami József utoljára irányítja a szezon meglepetéscsapatát. Az MTK-nál – hasonlóan a Diósgyőrhöz – számtalan fiatal tehetséges labdarúgó mutathatja meg magát a nagyvilágnak, miattuk is érdemes lesz nézni a találkozót. (Vasárnap, 16.15. Duna Tv.)

Teljes cikk

Almát a körtével – már megint

2015. június 12.

Az elmúlt 24 órában több írás, vélemény, cikk született az M1 nézettségével kapcsolatban. Válaszolunk.

Mint ahogy azt már megszokhattuk, sosem hagy fel az érdeklődés azzal kapcsolatban, hányan is nézik a közmédia csatornáit. A legnagyobb átalakulás a M1 napi aktuális csatorna esetében történt, mely természetesen a nézettségre, a nézői szokásokra is hatott. Máris elmagyarázzuk.

Március 15. előtt volt egy M1 nevű csatorna, amelyen közszolgálati tartalom volt, számos filmmel, magazinműsorral, vetélkedővel, sorozatokkal, és persze egy fél nyolckor kezdődő híradóval.

Mindez március 15-én megváltozott, az M1 napi aktuális csatorna lett híradásokkal, élő kapcsolásokkal, magazinműsorokkal. És hogy mi történt ezzel egy időben? Átrendeződtek a műsorok, a fél nyolcas híradó pedig már nem az abszolút csúcsot jelenti, hiszen az M1 egész nap híradással foglalkozik. Egész nap. Nemcsak fél nyolckor vagy délben.

És mintha ez meg sem történt volna, mintha az egész struktúra változatlanul működne, úgy érkeznek a kritikák, bírálatok, mintha azt kérnék számon a nyáron, hogy miért nincs olyan hideg, mint télen. Hiszen ez is egy évszak, meg az is, korábban meg hideg volt, akkor most mi van. Ez is csak egy híradó, meg az is. Hát hogyne, csak közben az egész felépítés teljesen más logika mentén érvényesül. Arról egyébként nem is beszélve, hogy a nézők száma a közmédia csatornáit tekintve nem csökkent.

A közmédia egyébiránt többször, több felületen is ismertette, hogy nem nézettségi elvárásokat kíván teljesíteni, hanem társadalmi megrendelést szolgál ki, ami annyit tesz, mint valamennyi magyar ember számára megfelelő információt szolgáltatni. Talán így még érthetőbb.

No de száz szónak is egy a vége: az az összehasonlítási módszer, amit a kollégák alkalmaznak, nem értelmezhető. Ennek így sajnos semmi értelme, így igyekszünk felkészületlenséget és tájékozatlanságot feltételezni, nehogy azt gondoljuk, hogy a kérdezőket esetleg a rozsszándék vezérelné.

És talán zárásként még annyi: jó volna néha azt is látni, hogy az ilyen és ehhez hasonló hangvételű cikkek megírása előtt keresik meg a közmédiát, és nem utána. Úgy azért könnyebb lenne olyat alkotni, ami közelebb áll a valósághoz.

Teljes cikk