mtva” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 64


Képek, melyek többet mondanak ezer szónál

2015. február 15.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg azt a kiállítást a Magyar Távirati Iroda székházában, amely a hírügynökség munkatársainak idei díjnyertes fotóit mutatja be a nagyérdemű számára.

Barátok, munkatársak és érdeklődők tolongtak a Magyar Távirati Iroda székházának aulájában, hogy megtekinthessék azokat a képeket, amelyek díjazottak lettek az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton. Nincs okuk a szégyenkezésre a hírügynökség munkatársainak, többen is egészen kiváló eredményt értek el a versenyen, a tárlaton 14 kolléga fotóit lehet megcsodálni.

Nehéz ennyi egészen fantasztikus remekmű közül kiválasztani „kedvencet”, de Balázs Attila képriportja valóban párját ritkító, nem véletlenül nyerte el az André Kertész-nagydíjat. A fotós egy hajléktalan férfit kísért el az éjféli misére, az egészen szívszorító történetet a Skoff Elza munkatársainak néhány héttel ezelőtt mesélte el Balázs Attila:

 

 

De természetesen az összes fényképre is igaz a címben megfogalmazott kijelentés: valóban többet érnek ezer szónál. Talán pont ezért ódzkodnak néha a mikrofontól, hiszen ők ezekkel a képekkel mesélnek nekünk, mégpedig csodálatos, megindító avagy megrázó történeteket, amelyek ráadásul nem kitaláltak. Örvendetes, hogy a Magyar Távirati Iroda megbecsüli ezeket a munkatársakat és büszkén mutatják be a díjazott fotókat, hiszen ők valóban páratlan módon tartanak tükröt elénk és a világról.

 

Teljes cikk

"A Dal hozza a papírformát" - Pierrot

2015. február 20.

Holnap derül ki A Dal 2015-ös döntőjének a mezőnye, a versenyzők már lázasan készülnek a megmérettetésre. Nem pihen azonban a zsűri sem, Pierrot határozott véleménnyel vág neki az újabb adásnak.

Teljes cikk

Apa, kezdődik!

2015. február 23.

Már csak néhány nap és felébred téli álmából a magyar labdarúgás: pénteken az MTK – Paks csatával (19:45, Duna TV) folytatódik az OTP Bank Liga. A majdnem három hónapos szünetet egy elhalasztott, és teljesen szürreális körülmények között lejátszott Paks – Nyíregyháza találkozó már félbeszakította, de az igazi izgalmak csak most következnek.

Már csak néhány nap és felébred téli álmából a magyar labdarúgás: pénteken az MTK – Paks csatával (19:45, Duna TV) folytatódik az OTP Bank Liga. A majdnem három hónapos szünetet egy elhalasztott, és teljesen szürreális körülmények között lejátszott Paks – Nyíregyháza találkozó már félbeszakította, de az igazi izgalmak csak most következnek.

A bajnokságot imponáló fölénnyel vezeti a Videoton együttese, ősszel mindösszesen egy vereséget szenvedtek a székesfehérváriak. Joan Carillo vezetésével megtáltosodott a Vidi, azonban a tavasz közel sem ígérkezik egyszerűnek: a listavezető az összes nagy rangadóját idegenben fogja játszani.

A tabellára nézve a legnagyobb kihívója Nikolicséknak a bajnokság meglepetéscsapata, az MTK lehet. A fővárosi kék-fehérek Garami Józseffel az élen remek őszön vannak túl, ráadásul a Hidegkuti Nándor Stadion felújítása miatt albérletbe kényszerültek. A keret erőssége és a sorsolás arra enged azonban következtetni, hogy az MTK-nak inkább a második hely megtartása, mintsem az első hely üldözése lesz az igazi tavaszi célja.

De akkor ki lehet a Videoton kihívója? A Diósgyőr még úgy is meggyengült, hogy Koman Vladimir személyében egy hazai szinten klasszis játékost igazoltak, így rájuk is igaz, hogy inkább a dobogóért harcolhatnak. A Debrecen és a Ferencváros azonban akár még csodát is tehet, a 13 pontos hátrány ledolgozása ijesztően nehéz feladatnak tűnhet, de a Loki nagyszerű formában(zsinórban öt győzelem) vonult téli pihenőre, míg a Fradi az utóbbi évek legerősebb keretével és legjobb felkészülési időszakával várja a folytatást.

A bajnoki címért meglehet nem lesz nagy tülekedés, a kiesés elkerülése azonban már jóval több csapatot fenyeget. A 11. helyen álló Nyíregyháza sem érezheti magát biztonságban, még akkor sem, ha meglepően nagy neveket igazoltak. Komolyan aggódhatnak azonban a Lombardnál: a nehéz anyagi helyzetben levő klub finoman fogalmaz sem erősödött érdemben, alighanem Szűcs Lajos tudásában bízhatnak a sárga-feketék.

A Budapest Honvéd régi- új edzővel és döbbenetes mennyiségű légióssal vág neki a tavaszi hadjáratnak. Marco Rossi a tűzoltó szerepében érkezett vissza a csapathoz, kérdés mennyire sikerül beilleszteni az új játékosokat, akik közül alighanem a legtöbben csak ugródeszkát látnak a kispesti klubban. Iparkodnia kell az újonc Dunaújvárosnak is, amely elveszítette Zsótér Donát személyében az egyik legtehetségesebb játékosát. Dobos Barna együttese várhatóan az utolsó fordulókig veszélyeztetve lesz a kiesés rémétől.

Szombathelyen valamivel optimistábbak lehetnek a szurkolók, a szezon legnagyobb negatív meglepetéseként kieső helyen telelt a Hali, de a szünet alatt alaposan megerősítették a keretet. Itt is az lehet a legnagyobb probléma, hogy Szentes Lázárnak lesz-e vajon elég ideje összegyúrni a keretet egy ütőképes csapattá. A legnagyobb slamasztikában a Pécsi MFC van, amely sereghajtóként várja a csodát és a tavaszt. A Real Madrid egykori játékosa, Robert Jarni által vezetett együttesnek az utóbbi idők legjobb tavaszával kell előrukkolnia, máskülönben jövőre csak másodosztályú mérkőzéseket láthatnak a baranyaiak.

Rengeteg nyitott kérdés és remélhetőleg számtalan jó mérkőzés vár a magyar futballbarátokra, akik az izgalmakat a közmédia csatornáin is átélhetik. Kanapát lefoglalni, sört behűteni, asszonyt meggyőzni! Jó estét, jó szurkolást!

 

Teljes cikk

"Nagyon nehéz dolga lesz a zsűrinek! - Rúzsa Magdi

2015. február 24.

A Ma Reggel című műsorban vehette át legújabb aranylemezét Rúzsa Magdi, akinek koncertalbumának megjelenését a közmédia is támogatta. Nemcsak erről, hanem A Dal döntőjéről, nyári budapesti koncertjéről, a közönséggel való kapcsolatáról is kérdeztük a népszerű énekest.

Teljes cikk

Még 24 óra

2015. február 27.

Holnap este A Dal 2015 döntőjében kiderül, hogy ki képviseli Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon! A tét óriási, a feszültséget szinte tapintani lehet az előkészületek során. Az élő adást 20:25-től láthatják az M1-en és a Duna World-ön!

Teljes cikk

Együttműködik mostantól az MMA és az MTVA

2015. március 05.

Szabó László Zsolt és Fekete György a Pesti Vígadó épületében indították a napot.

Fényképezőgépek hangos kattintásai között írtak alá együttműködési megállapodást az MTVA és a Magyar Művészeti akadémia vezetői.

Fekete György úgy fogalmazott: "az MMA felkészült arra, hogy olyan ajánlatokat tegyen a közmédia számára, amelyekkel a magas színvonalat tudatosítani tudjuk Magyarországon és nemzetközi kitekintésben is"

Szabó László Zsolt a helyzetet úgy értékelte, hogy az „MMA-ban tevékenykedő közösség rendkívüli erőt és eredményeket tud felmutatni. A közszolgálati média ezeket az embereket, a hozzájuk kapcsolódó sorsokat, alkotásokat folyamatosan be fogja mutatni képben, hangban, híreiben".

Teljes cikk

Je suis Borsa Miklós!

2015. április 14.

Leütötték kollégánkat. Arca feldagadt, szeme alatt hatalmas véraláfutás, kisebb agyrázkódást szenvedett. A veszprémi kórházban látták el és vettek látleletet. Jelenleg otthon pihen. Próbálja kiheverni a sokkot, ami azért érte, mert benyomtak neki egy hatalmasat. Mindezt azért, mert a munkáját végezte.

Megdöbbentő.

Miként megdöbbentő az is, hogy a máskor oly szolidáris újságíró „szakma”, amely – egyébként helyesen - siet elítélni az erőszakot, - különösen ha újságíróval szemben követik el - most milyen hűvös eleganciával szemléli az esetet. Tudósít róla, lehozza az MTI hírét, de távol tartja magát tőle.

Mi történhetett? Nézzük az opciókat!

1.      A legrosszabb: „Nem probléma, ha megütik a közmédia munkatársát. Úgy kell neki, ha már a közmédiában dolgozik, biztosan megérdemli.” Ahogy a kommentekben írják, Németh Balázs bizonyosan megérdemli és persze nem moderálják vagy nem küldik el a francba azt, aki ilyet képes megfogalmazni. Lehet, hogy azért nem, mert egyetértenek?

2.      Az összeesküvős: „Nem is ütötték le, a közmédia csak habosítja az esetet. Esetleg magát ütötte meg vagy csak sminkelték a monoklit? Ezektől minden kitelik!”

3.      Az elgondolkodó: „Talán nem kellett volna olyan elvtelenül és mértéktelenül gyaláznunk saját kollégáinkat, hogy hergeljük vele a bunkókat is? Talán egy kicsit mértékletesebbnek és türelmesebbnek kellett volna lennünk egy új felület indulásakor? Mondjuk csak annyira, amikor az Indexet, Origót alakítottuk át, és nem működött minden tökéletesen? Vagy amikor a HVG-n hazudtunk a bajai videó kapcsán? Vagy mikor a 444 és a direct36 indult el? Szóval jobb lett volna nem kettős mércével mérni, zsigerből gyűlölni és gyűlölködni, mert az hatással lehet azokra, akik olvassák? Lehet, hogy van írástudói felelősség, csak mi eddig erről nem vettünk tudomást?”

4.      A lehetetlen: „Szégyelljük magunkat, hogy még csak nem is hörgünk kicsit. Nem is vagyunk szolidárisak, nem szólaltunk meg elég erőteljesen az Indexen, az Origón, a HVG-n, a Hír24-en, a Stop-on, a Népszabadságon, a Népszaván, sem a commentblog-on, és a 444 oldalon sem. Azt üzentük, hogy le vagy Te szarva, Borsa Miklós!” De nem hördült fel a TASZ, az Amnesty International, sőt a MÚOSZ, mint szakmai szervezet sem. Nem határolódik el egységesen a liberális média, a szabadságára oly büszke újságíró társadalom, sem annak internetes része. Sőt, az értelmiség máskor oly megmondó része sem.

Hogy is mondta Kósáné Kovács Magda a politikusi tisztességről? „Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!”

De itt most, a „kollégák” még a látszatra sem ügyeltek, nemhogy a tisztességre!

Minden tiszteletünk és köszönetünk Szily Lászlónak, aki a cink.hu oldalon megírta azt, amit minden tisztességes embernek (még ha újságíró is) meg kellene, meg kellett volna írnia olyan gyorsasággal, hogy kétsége se legyen senkinek, hol húzódik a határ!

Teljes cikk


Futballdömping a közmédia csatornáin

2015. április 18.

Három mérkőzést is láthatnak a közmédia nézői a hétvégén az OTP Bank Ligából: a pénteki napon a Kecskemét nyíregyházi vendégjátékát, szombaton az MTK- Győri ETO találkozót, míg vasárnap a Diósgyőr – Videoton rangadót követhetik figyelemmel a honi labdarúgás szerelmesei.

Az OTP Bank Liga 24. fordulójának nyitómérkőzését a Nyíregyházi Városi Stadionban rendezik pénteken 19 órától.  (A Duna Televízió közvetítése 18:35-kor kezdődik.) A Szpari ellenfele a Bekő Balázs vezette Kecskemét lesz, az előjelek gólgazdag találkozót ígérnek: a két együttes tulajdonképpen tétnélküli meccset vív majd egymással, hiszen a Kecskemét számára a dobogó, a Nyíregyháza esetében a kiesés tűnik távolinak. A vendégcsapat fantasztikusan szerepel tavasszal, olyan magyar fiatalokkal a soraiban, mint Novák Csanád vagy Kitl Miklós, a hazaiak erejét pedig jól mutatja, hogy az ETO Parkból tudták elhozni a három pontot a múlt héten.

A szombati játéknap nyitómérkőzését is a Duna Televízió közvetíti: a Bozsik Stadionban albérletben szereplő MTK a Győri ETO együttesét fogadja (13:45, Duna). A hazai együttes az idei bajnokság meglepetéscsapata, ezen a tényen az sem változtat, hogy a dobogó legalsó fokára csúszott a Garami József által vezetett társaság. A Rába-partiak rendkívül gyenge formában vannak (legutóbbi 5 mérkőzésükből csupán egyet tudtak megnyerni), de a szurkolók számára sokkal nagyobb probléma, hogy a klub jövője komoly veszélyben forog. A kassza kiürült, a játékosok nem kapnak fizetést, így csak a becsületükért küzdenek hétről-hétre. Az MTK-nak nagyon fontos mérkőzés következik, a dobogó megtartása egyben a nemzetközi kupaindulás kiharcolását is jelentené a szezon végén, ehhez pedig könnyen lehet, hogy elengedhetetlen a hétvégi győzelem.

Úgy tűnik, hogy a „Győr” szavak nem hoznak szerencsét a honi élvonalbeli csapatoknak ezen a tavaszon. A vasárnapi Diósgyőr-Videoton találkozó (14:00, Duna World) előjelei nem a miskolciaknak kedveznek: a csapat vezetői múlt héten jelentették be, hogy Tomiszláv Szivics vezetőedző nyáron lejáró szerződését nem hosszabbítják meg, a csapat tavasszal még nyeretlen, pár napja pedig két játékos az edzésen verekedett össze.  Ezzel szemben a Vidinél minden szép és jó: az előző fordulóban 7-0-ra ütötték ki a gyámoltalan Haladást, a katalán Joan Carillo által vezetett csapattól gyakorlatilag lehetetlen elvenni már a bajnoki aranyat. A találkozó még így is kiérdemli a rangadó jelzőt, hiszen a Diósgyőr hazai pályán minden csapat orra alá képes borsot törni.

Érdemes lesz tehát a közmédia csatornáit figyelnie a hazai futballrajongóknak a hétvégén, hiszen remélhetőleg három remek mérkőzést láthatnak a nézők! Kecskemét – Nyíregyháza, MTK-Győri ETO, Diósgyőr – Videoton, három nap, három mérkőzés, harc a három pontért!

 

 

Teljes cikk