Skoff Elza
Skoff Elza

Az archívum jövője

Az MTVA értékőrző tevékenységéről, hatalmas - és egyedülálló - archívumunkról már többször is írtunk, most más szemszögből szeretnénk közelíteni ehhez a kimeríthetetlen témához. Mert ha azt mondjuk “archívum”, szinte mindenkinek a múlt jut az eszébe, hogy a régi dolgokat hogy tároljuk és kezeljük.

Pedig az archívum a jövő is!

Minden televíziós társaság komolyan veszi saját archívumát, a francia közszolgálat például 5 év alatt mintegy 178 millió eurót költött teljes archívumának digitalizálására és feldolgozására. Miközben a mi archívumunk sem kicsi, és pl. filmszalagjainkat világszínvonalú körülmények között tároljuk, a cél nálunk is az, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű anyag egyszer valóban közkniccsé válhasson.

Minden archívum kezelésének alapja, hogy tudjuk milyen anyagunk van, melyik hordozón kit/mit látunk vagy hallunk. Ha nem katalogizáljuk a lehető legrészletesebben a felvételeket, meg sem találhatjuk amit keresünk. (Gondoljunk csak arra, hogy régi családi felvételeket tartalmazó VHS kazetták sora áll otthon a polcon, de egyikre sincs felírva, hogy mi van rajta - így valóban nehéz lenne megtalálni a ballagási videót.) Az információk feldolgozása hasonlít a “tagelés”-hez, csak sokkal részletesebb, a lehető legtöbb információt kell tartalmaznia. Ezen a képen egy Angela Merkel-lel kapcsolatos, 2004-es anyag adatlapja látható.

A közmédia, a digitalizálás/feldolgozás kezdete óta többféle adatbázis rendszerrel is dolgozott, melyeket mára sikeresen egységesített. Az “indexer” felülete egyelőre csak házon belül látható, de már így is mintegy másfél millió rekord érhető el benne, és ez csak a mozgóképes anyag, az MTI fotói, illetve a rádió hanganyagai egyelőre nincsenek is benne! Ha a teljessé válik a feldolgozás, akkor a nyugat-európai mintához hasonlóan kutatóknak, történészeknek, diákoknak, de egyszerű érdeklődőknek is igazi információs aranybánya lesz.

És ha már az archívum jövőjéről beszélünk, mindenképpen meg kell említeni egy küszöbön álló beszerzésünket, mely új távlatokat nyithat a digitalizálásban: a film szkennerek “Rolls Royce”-a, egy olyan 5K-s berendezés beszerzését tervezzük, amely - mint a mellékelt ábra mutatja - olyan részletgazdag digitalizálást tesz lehetővé, amely jó ideig kiállja majd a minőség próbáját.

Az évtizedekig használt SD (standard definition) helyét vette át a jelenleg használt Full HD (a képen FHD), mostanság bontogatja szárnyait a 4K, de ha képesek leszünk ennél is nagyobb felbontásban szkennelni, a végtermék egészen elképesztő minőségű lehet függetlenül attól, hogy milyen régi a forrás - bár ehhez érdemes hozzátenni, hogy önmagában a nagy felbontású digitalizálástól nem lesz “szebb” egy kép, ahhoz szükség lehet restaurálásra (erről már írtunk ITT). Akit érdekel a digitalizálás jelenlegi folyamata, annak EZT a korábbi írásunkat ajánljuk figyelmébe.