Skoff Elza
Skoff Elza

Az MTVA aula rejtelmei

Sokan nem tudják, milyen történelmi műkincsek mellett sétálnak el az aulában.

Ahogy minden munkahelyen, nálunk is sok dolog automatizmussá válik. Ilyen például az, amikor megérkezünk, lecsippantjuk beléptető-kártyáinkat, végigvonulunk a folyosón, majd ki-ki birtokba veszi irodáját, számítógépét, gurulós székét.

Csakhogy az aulában olyan érdekes tárgyak vannak, amelyeket nagyon is megéri közelebbről is megvizsgálni, ha szeretnénk kicsit bevonódni a magyar tévézés izgalmas múltjába és persze jelenébe is. Amiket rögtön észrevehetünk, azok a régi fekete-fehér, valamint színes stúdiókamerák, amelyek már csak kinézetükkel is borzasztó sokat elárulnak magukról. Az ember a hatalmas monstrumokat nézve és elképzelve azt, hogy hogyan mozgathatták azokat is izomlázat kap. Persze igazán látványos jeleneteket nem lehetett még rögzíteni velük, melyen úgy segítettek, hogy egymás után többször, különböző kameraállásokból vették fel a kívánt anyagokat.

A hetvenes évek elejéről származó kamerákat egy régi kedves ismerősünk, Süsü követi. Azok a csoportok, akik eljönnek a Látogatóközpontunkba, kivétel nélkül szelfiznek egy párat a kitagadott egyfejűvel. Persze ő nem bábméretű, egy átlagos ember magasságával bír, viszont sem égető tűzet, sem fullasztó füstöt nem okád. (Mivel az eredeti Süsü bábot a Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal védetté nyilvánította, ezért azt a Kelléktárban őrizzük).

Következő állomásunk a másik nagy szelfi-célpont, a TV Maci, akit először 1963. április 15-én láthattak az akkori MTV nézői. No, ez persze nem az a barnamedve az Esti mese nyitó szignáljából. Ez a példány sokkalta hatalmasabb, legalább két embernek kellene egymásra állnia, hogy elérjék a mackó fejét.

És ami ezek után jön, az a nem semmi. Az iskolás csoportok rendre ezek előtt a gépek előtt ülnek perceket, vizsgálják őket, és kérdezik lelkesen, mi micsoda. Filmfelirat-vetítő 1960-ból vagy éppen olyan képrögzítő, amely megjelenésével sokat dobott a focit kedvelők hangulatán. 1980-ban képes volt arra, hogy lassítsa, megállítsa a képsort, így megmutatva a gólokat lassítva is.

Na, és persze ott van a több mint kétméteres Rubik kocka is, amivel játszani bár nem könnyű, csodálni annál inkább lehet.