Új sorozat indul a Dunán!

2015. szeptember 02.

Itt az őszi szezon, melynek filmes kínálatából a közmédia sem marad ki. Van két nagyon jó új sorozatunk, melyeknek beszerzésére büszkék vagyunk, íme az első:

Laura rejtélyei

Sikeresnek lenni a munkában, menedzselni a családot, ugyanakkor szépnek és jókedvűnek lenni minden pillanatban – a dolgozó anyák közel lehetetlen küldetése… Ebben igyekszik jeleskedni Laura Diamond, a New York-i rendőrség nyomozója is, akinek gyerekeit egyedül nevelő anyaként minden egyes rejtélyes esetének megoldása közben kezelnie kell két átkozottul komisz, hatéves ikerfia aktuális csínytevéseit is. Ebben néha-néha volt férje segítségére is számíthat, aki mellesleg és teljesen véletlenül a főnöke lesz a rendőrkapitányságon.

Debra Messing, a Kasszasiker és az Álomgyári feleség című sorozatok sztárja, aki komikus és drámai szituációkban egyaránt otthonosan mozog, alakítja a címszereplő detektívet a vígjátéki mozzanatokkal teli krimisorozatban, míg az ex-férj/főnök, Luke Broderick szerepében Josh Lucast (A cég-sorozat; Vörös kutya; Befejezetlen élet) láthatjuk.

Laurának zilált viselkedésével gyakran sikerül félrevezetnie a gyanúsítottakat, miközben páratlan megfigyelőképessége és találó megérzései hozzásegítik, hogy a bűnösök csuklóján végül mindig kattanjon a bilincs – akkor is, ha közben zabkása maradványai vannak a hajába ragadva. Tovább komplikálja a helyzetet, hogy még mindig nem teljesen egyértelmű, végleg kihúnyt-e a szerelem közte és a minden megbízhatatlansága ellenére továbbra is rettentően sármos Luke között.
Igazi segítséget Laurának a munkatársai jelentenek: társa, a minden hájjal megkent, de talpig becsületes Billy (Laz Alonso) és a szuperintelligens Max (Max Jenkins), aki nemcsak adatok felhajtásában, de szükség esetén gyerekvigyázásban is pótolhatatlannak bizonyul. Eközben Laura ellenlábasa, a szabályzatot mindig mereven követő Meredith (Janina Gavankar) fel nem foghatja, Laurának hogyan sikerül minden káoszt legyőzve megoldania a hozzá kerülő rejtélyes bűnügyeket.

 

Teljes cikk

Ma este vajon ki marad talpon?

2015. augusztus 31.

Címkék: Gundel-Takács Gábor, Maradj talpon!, Gundi

Gundel-Takács Gábor egészen biztosan, ezért meg is kérdeztük néhány kulisszatitokról az új szezon kapcsán

Milyenek a jelentkezők az előző évadhoz képest? Változtak esetleg?

Elmondható, hogy nagyjából ugyanaz a réteg jelentkezik most is. Talán kicsit összeszedik magukat a játékosok, így, hogy eltelt egy kis idő, megnő a bátorságuk.

Korábban öt férfi és öt nő volt egy játékban, amit nagyon nehéz volt megszervezni, mert a nők valamiért kevésbé jelentkeztek. Azóta változtak a szabályok, viszont érdekes módon több nő jelentkezik.

 

Az előző évadokhoz képest milyen változások vannak?

A szabályok nem változtak semmiben, a megjelenés vagy akár a logó is maradt a régi. Azt gondolom, hogy ami 355 adáson keresztül bevált, és amit így szerettek meg és szoktak meg az emberek, azon kár változtatni.

 

Volt egy kis szünet, rá tudtál készülni lelkileg az új részekre? Tudjuk persze, hogy közben az M4 Sporton is dolgozol.

Nem sokat pihentem, júniusban már forgattuk a Játék határok nélkült. Ez három hetet vett igénybe, amit majd a nézők októberben láthatnak a képernyőn. Két hetet azért nyaraltam is, július közepén pedig már el is kezdtük forgatni az adásokat. Ez ugye nem titok, az adások felvételről mennek, már 29 adás meg is van.

 

Az elmúlt 29 adásban volt valami kiemelkedő élményetek?

Volt, de most ezt nem fogom elmesélni, lelőném a poént.

 

Talán nem árulhatod el, de mégis, hova esnek az emberek?

Általában vissza szoktam kérdezni, hogy mit gondolnak. Időnként nagyon vicces válaszok jönnek. Egyszer például egy mérnökkel beszéltem, aki azt mondta, hogy ő a képernyőn keresztül látja, hogy a játékosok a gravitáció felével esnek csak le, de még inkább olyan, mintha lerántanánk őket. Ezeket úgy időnként begyűjti az ember. De rengeteg más vicces és kevésbé vicces történet is van még a tarsolyomban. Az biztos, hogy addig jó ez, míg az emberek találgatnak.

 

Volt más vicces sztorid is az esésekkel kapcsolatban?

A játék előtt mindig felkészítjük a résztvevőket a szabályokkal, tudnivalókkal kapcsolatban, adunk egy csomó hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan érdemes játszaniuk. Volt egyszer egy hölgy, aki a beszélgetés végén feltette a kezét, majd közölte, hogy ő sajnos nem tud úszni. Hirtelen nem értettük, hogy ez miért is probléma, de végül kiderült, hogy látta a tegnapi adást, amiben azt mondtam, hogy odalent cápák vannak. Érdekes, hogy a cápák nem zavarták, persze egyik sem volt, és várhatóan nem is lesz.

 

Hogy kell elképzelni egy forgatást?

Mi egy nap alatt három adást veszünk fel, egy forgatási etap pedig egy hét, vagyis öt nap, így veszünk fel egy hét alatt tizenöt adást. Ez a műsor eléggé komplikált, sokszor meg kell állni. No nem azért, mert hibázunk, hanem mert egy kör alakú stúdióban nagyon nehéz műsort csinálni. Kell, hogy minden körbeálló játékos látszódjon, viszont ne legyen egy kamera sem a képben. A párbajoknál így mindig leállunk, hogy át tudjunk állni a kamerákkal, ami viszonylag macerás. Egy 52 perces műsor leforgatása így körülbelül két óra.

Teljes cikk

Értékmentés - egyre keskenyebb szalagon

2015. augusztus 28.

Akik követnek minket az Instagram-on, láthattak jópár képet a közmédia Filmarchívumából, azokról a tekercsekről, melyekkel a Magyar Televízió 1958-tól dolgozott. A technikai fejlődés természetesen a formátumok változását hozta, a filmet a hetvenes évek elején “elkezdte” leváltani a videó technika.

Erről szól ez a kis írás.

A képrögzítés technikai változásairól Kiss Gáborral beszélgettünk, aki 38 éve a közmédia dolgozója, bátran állíthatjuk, hogy az egész a kisujjában van, pozíciója most központi beíró és átíró vezető, de elismert vágó és rögzítésvezető is volt, pont azt a szamárlétrát járta be, amelyik hiteles mesélővé teszi.

A filmes technikát a hetvenes évek legelején felváltotta a 2 collos videó szalag. Ez nehézsúlyú műfaj, a 90 perces tekercs 10 kilót nyomott, és több, mint 2 kilométernyi szalag volt benne. A közmédia tulajdonában lévő utolsó 2 collos videó magnó az aulánkban látható, a Látogatóközpontba érkezők is itt kezdik a túrát. Jó hír, hogy a 2 collos szalagokon tárolt felvételeket már sikerült átmenteni korszerűbb formátumba.

A közel 15 éven át használt 2 collos szalag helyébe a hetvenes évek végén az 1 collos lépett. Ennek a formátumnak már volt hordozható változata is, bár ezek a gépek is több tíz kilót nyomtak. Az 1 collos formátumról mind a mai napig készülnek mentések, de az idő ellenünk dolgozik: egyre nehezebb az alkatrészek beszerzése, az a kevés gyártó, aki még foglalkozik ilyennel, igencsak megkéri minden darab árát.

A videó technika a nyolcvanas évekre újabb formátumot “szült”: megérkezett a Betacam, majd 2-3 évvel később a Betacam SP. A Beta kazettákból mintegy 4000 darab van a légkondicionált tároló helyiségben, ezeken többnyire a rendszerváltás körüli időszak (1987-1991) felvételei voltak, mentésük ezért nem csak szakakmai, hanem - nyugodtan kijelenthetjük - történelmi kötelezettség is volt, mára 2700 darab kazetta  anyaga rendelkezésre áll korszerűbb adathordozón.

A BETA SP talán az a formátum, melyből a legnagyobb mennyiség pihen a szalagtárban: a kollégák több százezer kazettáról beszélnek. Míg a “mezei” Beta használatával már régebben leálltunk, a Beta SP egészen a HD éra megérkezéséig a mindennapi munka része maradt. Manapság nagyjából 50 darab dolgozik még a házban, de fénykorában több, mint 300 Beta SP eszköz volt használatban.

A digitalizálás folyamatában aktívan részt vett/vesz a Betacam legutóbbi generációja, a Digital Betacam, ám ez még mindig “csak” szalag. A jövő útja a fájlba történő digitalizálás, és az archívumban már ez is működik: a kollégák a fentebb felsorolt formátumokat immár ún. LTO szerveres tároló szalagra rögzítik.

A képen az archívumi beíró, benne a következő berendezések (balról jobbra): a sarokban egy AMPEX VPR2 1 collos lejátszó, aztán SONY BVH 2000 PS, a rack-ben egy SONY BVW 55-ös Beta SP, alatta annak Digi Beta verziója, a jobb oldali monitor tetején a legkisebb, de legújabb darab a SONY PDW 1500-as rögzítő, a sort pedig egy másik 1 collos lejátszó, a SONY BVH 3100 PS zárja. A középen látható asztalon vannak az 1 collos gépek vezérlő és editáló eszközei.

Teljes cikk

Egyre több Strandoló

2015. augusztus 25.

Címkék: Petőfi Rádió, Petőfi Tévé;, Petőfi TV, Nagyon zene, Ákos, STRAND Fesztivál

Harmadik éve rendezik meg a STRAND, Nagyon Zene Fesztivált

Mert nem csak Sziget van már meg VOLT. Itt van és lesz a STRAND, Nagyon Zene Fesztivál is, amire idén már - a rossz idő ellenére - 79.000 érdeklődő látogatott el.

Idén először a fesztiválon programhelyszínként is részt vett a Petőfi, mely nagy előrelépés az előző évekhez képest.

A programnapok közül egyébként a STRAND Fesztiválon Ákos,Steve Aoki és az All Time Low vonzotta a legtöbb vendéget. Aki nem jutott el Zamárdiba, annak sem kellett feltétlenül otthon csüggednie, hiszen a koncertek nagy részét a nagyközönség otthonról is követhette, ugyanis a STRAND honlapján és a Petőfi Rádió oldalán élőben közvetítették azokat.

A Petőfi Rádió Backstage színpadán mind a négy nap négy fő programrész volt látható és hallható. Szerdától szombatig kettőtől a Cseh Tamás Program támogatottjait élvezhette a nagyérdemű, mely után Péczeli Dórival a backstage-ben voltak hallhatóak különböző beszélgetések. Ezeken olyan vendégek vettek részt (a teljesség igénye nélkül), mint például A Vad Fruttik énekes, Likó Marcell, mindenki toxikológusa, Zacher Gábor vagy akár az Ocho Macho-s Kirchknopf Gergő.

Késő délutántól dalszerző előadók mutatták meg tehetségüket Egyedi Peti gondozásában, tíztől pedig a Petőfi DJ-ké volt a főszerep.

Jövőre ugyanott, körülbelül ugyanekkor: STRAND, Nagyon Zene Fesztivál!

 

Teljes cikk

L.A. Screenings

2015. augusztus 19.

Közeleg a szeptember, a tévés szezon kezdete. Ilyenkor jönnek az új sorozatok, vagy térnek vissza a korábban megszokottak. De hogy mindezt mi előzi meg, arról a néző vajmi keveset tud, ezen igyekszünk változtatni most.

Az LA Screenings az amerikai filmstúdiók által szervezett vetítéssorozat, melyet minden év májusában szerveznek azzal a céllal, hogy a világ - idén már - több, mint 70 országából érkező televíziós vásárlóinak bemutassák azon sorozatok “pilot” epizódjait, amelyek ősztől majd az amerikai országos- ill. kábelcsatornákon debütálnak. A kétezres évek elején ez még egy több héten át tartó rendezvény volt, mára nagyjából hat napra rövidült annak ellenére, hogy a hat nagy stúdió (CBS, Disney, 20th Century Fox, Sony, NBC Universal és Warner) mellett több kisebb is tartott vetítéseket.

Eme vetítéseknek természetesen nem titkolt célja, hogy egy sorozatot minél hamarabb – akár már a screening során – megpróbáljanak a nemzetközi piacon értékesíteni. Vannak olyan országok ugyanis, ahol annyira kiélezett a verseny, hogy egy ígéretesnek tűnő sorozatra már ott a vetítés ideje alatt érdemes elkezdeni alkudozni. Az idei felhozatalt látva ugyan nem tettünk helyszínei ajánlatot egyetlen sorozatra sem, ám néhány ígéretesnek tűnő dráma esetében kíváncsian várjuk, melyik hogyan fog bemutatkozni és teljesíteni az amerikai csatornákon.

Az MTVA Filmbeszerzési Osztályának munkatársai természetesen ott voltak, ők meséltek élményeikről:

“Hagyományosan az volt a vélekedés, hogy a stúdiók az egy országból érkező konkurens vevőket megpróbálják úgy beosztani, hogy ne azonos napra kerüljenek, idén azonban ez a teória megdőlni látszik, ugyanis megbízható iparági pletykák szerint az RTL és a TV2 csapata három stúdiónál is ugyanazon a napon vendégeskedett míg mi “csak” az AMC-s kollégákkal futottunk össze a Warner vetítésen.
Általánosságban elmondható, hogy a program az összes stúdiónál hasonlóképpen zajlik: a 9 órakor kezdődő vetítés többnyire 16-18 között ér véget attól függően, hány új sorozatpilotot vetít az adott stúdió. Idén a Disney végzett az élen 9 új drámával és 5 sitcommal.

Az új évad kínálata némi csalódást keltett: nem sok eredeti ötlettel találkoztunk, sok a képregény adaptáció, a szuperhős sztori, rengeteg az összeesküvés elméletet boncolgató bonyolult történetvezetésű sorozat. Ami fájóan hiányzik, az a hétköznapi emberi történet, a máskülönben az amerikai közönségnél is jól működő kisvárosi miliő, és az epizodikus felépítésű sorozat. Ez azért is furcsa, mert az amerikai piacon és Európában is jelenleg is sikerrel futó amerikai sorozatok szinte mindegyike ilyen (CSI, NCIS, Castle, Mentalista, Gyilkos elmék, HawaiiFive0, stb.), és mégis, az idei új sorozatok dráma kínálatában jóformán csak összefüggő sorozatok kaptak helyet.

Egyértelműen sikerre tarthat számot a nagy várakozással övezett Supergirl, ami még a téma iránt egyáltalán nem nyitott néző számára is szórakoztató lehet, szerettük a Quantico és  a Blindspot című sorozatokat, bár tapasztalataink szerint ezek az összefüggő történetet feldolgozó sorozatok kevésbé sikeresek a mi nézőink között. Kifejezetten tetszett a Code Black, amely ugyan rendkívül magas színvonalon készült, magával ragadó, de olyan brutalitással ábrázol minden apró részletet a sürgősségi osztály életéből, hogy csak késő esti sávban volna bemutatható. Véleményünk szerint a magyar piacon a legkönnyebben a Rush Hour lesz képes megállni a helyét. Mint a címe is sugallja, a sorozat alapötletéül a sikeres filmtrilógia szolgált, a nyomozó páros szerepére sikerült a készítőknek két remek színészt találniuk, akik humorosak és akik között nagyon jól működik a kémia, az egyetlen kérdés egyelőre számunkra, hogy ezt a fajta humort mennyire kedvelnék a közszolgálati csatorna nézői.

A sitcom műfaja az amerikai piacon továbbra is fontos szerepet tölt be, bár bevezetésük az európai piacon  közismerten nehéz. Szeretjük őket, az idei kedvencünk a Grandfathered volt John Stamos-szal a főszerepben, illetve nagyon szórakoztatónak találtuk a Blunt Talk című sorozatot is, melyben Patrick Stewart parádézik.

Azt még nem tudjuk, hogy az idei kínálatból a Duna Televízió vagy a Petőfi TV képernyőjén melyik sorozatot láthatja majd a kedves néző, de mi rövidesen műsorra tűzzük a tavalyi szezon két sikeres szériáját - a jövő héten bemutatjuk ezeket az új sorozatainkat."

Teljes cikk

A (sport) közvetítési jogokról

2015. augusztus 18.

Címkék: közvetítés, foci, M4, Forma-1, szerzői jogok, M4 Sport

Elindult az M4 Sport, azóta sok levelet kaptunk elsősorban a határon túliaktól, akik azt nehezményezték, hogy nem tudták nézni a Forma 1-es közvetítést, és hogy mi lesz a szeptemberi magyar-román összecsapás közvetítésével.

Mivel az M4 Sport-on folyamatosan rengeteg hasonló, nemzetközi esemény lesz a jövőben is, és sajnos elég valószínű, hogy nem minden lesz látható az ország határain kívül, ejtsünk néhány szót a közvetítési jogokról, mert a Kedves Néző megérdemli, hogy tisztán lásson.

Kezdjük azzal, hogy az adott sportág (akár foci, akár Forma 1) két dolgot tart szem előtt, amikor az eseményeit szervezi/tervezi: azt szeretné, ha minél többen látnák, vagyis a publicitás a lehető legnagyobb legyen, illetve az sem utolsó szempont, ha mindebből a lehető legtöbb bevétel származik. A kialakult gyakorlat szerint az egyes jogtulajdonosok - tehát nem az MTVA, hanem az adott sportág szakmai szervezetei - úgy tudják megoldani a bevétel, és a “minél többen lássák” elv egyszerre történő megvalósítását, hogy a jogokat országonként érvényesítik. (Van pár kivétel, ilyen Németország is, ahol nagyon sok egyedi műholdvevős néző van kábeles pedig alig, ezért a németek - akik sokkal jobban is állnak anyagilag - általában európai jogokat vásárolnak, mert ez nekik még mindig olcsóbb, mint több millió műholdvevősnek egyenként kártyát küldeni a dekódoláshoz.)

Tehát, a jogokat többségében országoknak értékesítik, ezért amikor pl. a Forma 1-es közvetítés jogait megvettük, azt mi kizárólag Magyarországra kaptuk meg, hiszen “Ecclestone-ék” - a fenti logika, és üzleti érdekeik mentén - a jogokat el tudták adni a többi környező országnak is. Még „egyértelműbben” fogalmazva: az MTVA a Forma 1-es (és a futball mérközésre vonatkozó) jogokat csak Magyarországra vásárolta meg, de nem azért, mert nem fontosak neki a határon túli nézők, hanem azért, mert a környező országokban ezeket a jogokat az adott ország televíziói már megvásárolták a saját nézőik számára, ezért azok az adott ország nyelvén elérhetők. Hozzátesszük, folyamatosan igyekszünk olyan megoldásokat találni, amelyek lehetővé teszik a határon túliak elérését is, de ez nem csak - és nem elsősorban - rajtunk múlik.

Reményre adhat okot, hogy pl. a FIFA már hajlott olyan megoldásra, amely figyelembe vette az adott ország határain túl élő, de saját nyelvét beszélő nézők elérését is: a 2014-es foci VB esetében tudomásul vette, hogy egymással szomszédos országok - akiknek egyébként külön-külön értékesítette a jogokat - olyan kétoldalú megállapodásokat kössenek, amelyek lehetővé tették egymás adásának legális átvételét pont az ott élő kisebbségek érdekében.

Mivel az MTVA - és higgyék el, ez nem valamiféle “PC” szöveg, hanem a közmédia hitvallása - elkötelezett a határon túl élő nézők minél teljesebb körű kiszolgálása mellett, ezért folyamatosan igyekszik úgy kommunikálni/tárgyalni a különböző nemzetközi szervezetekkel, hogy a lehető legtöbbször legyen lehetőség szabályozott, jogilag teljesen kristálytiszta körülmények között műsort szolgáltatni. Nem csak rajtunk múlik, hogy ez sikerüljön, de ennek érdekében nyilvánvalóan mindent megteszünk.

Teljes cikk

Az MTVA aula rejtelmei

2015. augusztus 17.

Sokan nem tudják, milyen történelmi műkincsek mellett sétálnak el az aulában.

Ahogy minden munkahelyen, nálunk is sok dolog automatizmussá válik. Ilyen például az, amikor megérkezünk, lecsippantjuk beléptető-kártyáinkat, végigvonulunk a folyosón, majd ki-ki birtokba veszi irodáját, számítógépét, gurulós székét.

Csakhogy az aulában olyan érdekes tárgyak vannak, amelyeket nagyon is megéri közelebbről is megvizsgálni, ha szeretnénk kicsit bevonódni a magyar tévézés izgalmas múltjába és persze jelenébe is. Amiket rögtön észrevehetünk, azok a régi fekete-fehér, valamint színes stúdiókamerák, amelyek már csak kinézetükkel is borzasztó sokat elárulnak magukról. Az ember a hatalmas monstrumokat nézve és elképzelve azt, hogy hogyan mozgathatták azokat is izomlázat kap. Persze igazán látványos jeleneteket nem lehetett még rögzíteni velük, melyen úgy segítettek, hogy egymás után többször, különböző kameraállásokból vették fel a kívánt anyagokat.

A hetvenes évek elejéről származó kamerákat egy régi kedves ismerősünk, Süsü követi. Azok a csoportok, akik eljönnek a Látogatóközpontunkba, kivétel nélkül szelfiznek egy párat a kitagadott egyfejűvel. Persze ő nem bábméretű, egy átlagos ember magasságával bír, viszont sem égető tűzet, sem fullasztó füstöt nem okád. (Mivel az eredeti Süsü bábot a Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal védetté nyilvánította, ezért azt a Kelléktárban őrizzük).

Következő állomásunk a másik nagy szelfi-célpont, a TV Maci, akit először 1963. április 15-én láthattak az akkori MTV nézői. No, ez persze nem az a barnamedve az Esti mese nyitó szignáljából. Ez a példány sokkalta hatalmasabb, legalább két embernek kellene egymásra állnia, hogy elérjék a mackó fejét.

És ami ezek után jön, az a nem semmi. Az iskolás csoportok rendre ezek előtt a gépek előtt ülnek perceket, vizsgálják őket, és kérdezik lelkesen, mi micsoda. Filmfelirat-vetítő 1960-ból vagy éppen olyan képrögzítő, amely megjelenésével sokat dobott a focit kedvelők hangulatán. 1980-ban képes volt arra, hogy lassítsa, megállítsa a képsort, így megmutatva a gólokat lassítva is.

Na, és persze ott van a több mint kétméteres Rubik kocka is, amivel játszani bár nem könnyű, csodálni annál inkább lehet.

Teljes cikk

Vidéki derbi és örökrangadó hétvégén az M4 Sporton!

2015. augusztus 14.

Címkék: M4 Sport

Szombaton immáron az ötödik fordulót rendezik az OTP Bank Liga 2015/16-os szezonjában, az M4 Sporton a játéknap két legizgalmasabbnak ígérkező mérkőzését láthatják élőben, de felvételről az összes mérkőzés képernyőre kerül.

A bajnokság 7. és 11. helyezettjének mérkőzését talán furcsa rangadónak titulálni, ám a Diósgyőr - Debrecen találkozó valóban igazi vidéki derbinek számít: a két patinás klub komoly múlttal és remek szurkolótáborral büszkélkedhet, akik mindenhová elkísérik kedvenceiket, így lesz ez most szombaton is. A presztízsen kívül komoly téttel is bír a találkozó, hiszen minél előbb el kellene kezdenie a felzárkózást mind a DVTK-nak, mind a Lokinak, ráadásul a két vezetőedző lelkének is jót tenne egy győzelem. A miskolci és a debreceni szurkolók is elégedetlenek csapatuk teljesítményével, néhányan már most edzőcserét sürgetnek. Az előjelek alapján tehát egy pattanásig feszült derbire lehet számítani, amelyet kár lenne kihagyni: a mérkőzés kommentátora Knézy Jenő lesz.

Még ki sem fognak aludni a Diósgyőri Stadion lámpái, már útjára indul a labda a Groupama Arénában, ahol a Ferencváros - MTK örökrangadóra kerül sor. A két együttes 113 éve játszotta első mérkőzését, immáron a 207. bajnoki ütközetet rendezik. A zöld-fehérek remek formában vannak, hibátlan teljesítménnyel vezetik az OTP Bank Ligát, négy forduló után már négy ponttal vezetnek az ősi rivális Újpest előtt. Thomas Doll fiai a hazai pontvadászat legnagyobb esélyesei, eddigi játékukkal igazolták a szakértők várakozásait. Nem panaszkodhatnak a Hungária körút környékén sem, az MTK a tavalyi évhez hasonlóan stabil teljesítménnyel rukkol elő, az előző fordulóban a korábban már említett Diósgyőrt ütötték ki, öt góllal terhelve a miskolciak kapuját. A hétvége legnagyobb rangadójának kommentátora Hajdú B. István lesz.

Az M4 Sport nézői a többi mérkőzésről sem maradnak le: hétfőn a Videoton angyalföldi vendégjátékát, kedden a Haladás - Paks találkozót, szerdán az Újpest - Honvéd rangadót, csütörtökön a Békéscsaba felcsúti szereplését nézhetik vissza a közszolgálati sportcsatornán.

 

Teljes cikk

Rangos lista élmezőnyében a közmédia hírportálja

2015. augusztus 13.

Címkék: MTVA

A kreativ.hu internetes oldal minden hónapban részletes cikkben elemzi a közösségi médiában megosztott bejegyzések statisztikáját, a hirado.hu előkelő helyet ért el.

A júliusi kimutatásban a közmédia égisze alá tartozó hirado.hu portál az eddigi legjobb eredményét érte el, hiszen egyik írásával az előkelő negyedik helyre ugrott fel. A „Száz sérült baba közül nyolcvanon segít Dévényi Anna módszere” című írás kapcsán összesen 19 669 interakció történt a Facebookon, azaz  ennyien lájkolták, osztották meg, vagy szóltak hozzá a cikkhez a legnagyobb közösségi portálon.

A közmédia internetes felületeinek előretörése a kreativ.hu szerkesztőinek elismerését is kiváltotta, hiszen írásukban így fogalmaznak: „A közmédia hirado.hu-ja, a Petőfilive-val és a bulvárosabb címekkel, anyagokkal pedig jön fel, így egyik anyaguk júliusban már a negyedik legjobban futó cikk volt a közösségi médiában.”

Habár az MTVA számára a közfeladat ellátása és a köz szolgálata háttérbe szorítja a nézettségi és elérési adatokat, ennek ellenére természetesen örömteli tény tapasztalni az egyre jobb eredményeket.  Az internetes portfoliónkkal kapcsolatos statisztikákról már korábban beszámoltunk egy másik írásunkban.

 

 

Teljes cikk

Rekordlátogatottság a közmédia online felületein

2015. augusztus 12.

Címkék: MTVA

A közmédia internetes portfoliója minden idők legjobb eredményét érte el július hónapban, a Digitális Közönségmérési Tanács adatai alapján.

A nyári hónapokban általános tendenciának tekinthető, hogy az online felületeken csökken a látogatottság, sokkal inkább a vízparton szörfölnek a felhasználók, mintsem az interneten. Ezért is örömteli tény, hogy a közmédia internetes portfoliója minden idők legjobb eredményét érte el július hónapban, a Digitális Közönségmérési Tanács  (dkt) adatai alapján. A statisztikák szerint 917 316 valódi felhasználó kereste fel a közmédia különböző online felületeit, ez legalább százezres növekedést jelent az elmúlt hónapokhoz képest.  Habár az MTVA számára a közfeladat ellátása és a köz szolgálata háttérbe szorítja a nézettségi és elérési adatokat,  mégis örömteli tény számunkra, hogy a közmédia online felületei voltak a legnépszerűbbek az audiovizuális tartalmat szolgáltató portfoliók között.

A nemrég megújuló hirado.hu oldalra 582 ezer felhasználó kattintott, a telesport.hu felületét 225 ezren keresték fel, a Médiaklikk szolgáltatásait 224 ezren vették igénybe, míg a Petőfi Live oldalát 64 ezren nyitották meg. A magyar közmédia internetes portfolióján belül az M4 Sport csatorna indulásával egy időben a telesport.hu portál is megújult, a kiugró eredmények a sporttartalmak iránt megnövekedett érdeklődésnek is, illetve a május végén tartalmi - és arculati változtatáson átesett hirado.hu látogatottságának folyamatos emelkedésének is köszönhető.

Teljes cikk