Szmog helyett izgalom

2015. szeptember 18.

Szujó Zoli kedvcsinálója az izgalmasnak ígérkező hétvégéi Szingapúri Nagydíjról megtekinthető itt:

Teljes cikk

Fizetni, vagy nem fizetni?

2015. szeptember 16.

Címkék: közmédia, teletéka

Ez a “hamlet-i” kérdés médiás változata 2015-ben. Adva van egy (vagy jó sok) tartalom, ám a néző oldalán természetesen (?) a válasz az, hogy nem. Ha nem muszáj, akkor inkább nem fizetni.

Ezt egyébként a kereskedelmi televíziózás őshazájában, az USA-ban is sokan így gondolják, hiszen egy menő tévé sorozat a sugárzást követően azonnal megjelenik a torrent oldalakon, és milliós letöltést generál. “Ingyen.” Amúgy pedig a fenti dilemmával küszködik a zeneipar is, a legújabb kor legújabb kihívása tehát ez. Szerencsére egyre többen mondják azt, hogy akkor szívesen fizetnek, ha az ár méltányos, nekünk pedig éppen van egy méltányos projektünk…

A közmédia - elsősorban - tévés tartalmai közül egyre több elérhető ugyanis legálisan, kiváló minőségben a www.teleteka.hu oldalon. Mielőtt a kedves olvasó azt mondaná, hogy “na, megint valami fizetősre akarnak rábeszélni”, gyorsan tálaljuk a jó hírt: a Teletékán rengeteg ingyenes tartalom érhető el, így a szolgáltatást tulajdonképpen kockázatmentesen ki is lehet próbálni. Elég a honlapon az “Ingyenes tartalmak” menüpontot választani, és máris láthatjuk a felkínált anyagokat: ott van a teljes Fapad sorozat, az összes évad a Munkaügyek című sikerszériából, valamint a Hacktion, de még ezen a héten elérhető lesz az idei év legsikeresebb sorozata is (18-án minden kiderül!) Íme:

De ne kerüljük meg a “fizetős” részt se, mert azt írtuk, hogy “méltányos”!

A Teletéka oldalán a havi előfizetés 999.- Ft, de lehet egyszerre fizetni 3, 6 vagy 12 hónapot is egyszerre - minél többet, annál olcsóbban. Mit is kapunk ezért a 999.- Ft-ért? Van először is a Videotár, benne műfaj szerinti csoportosításban a zenés produkcióktól a dokumentumfilmekig szinte minden - és megint le kell írjuk, hogy a kínálat folyamatosan bővül! Ebben a pillanatban több, mint 2000 órányi mozgóképes tartalom, köztük csaknem 30 mozifilm, több, mint 100 gyerek- és ifjúsági film, csaknem 30 hangoskönyv, 9 letölthető mese, zene és egyéb hangfájlok.

Van egy olyan menüpont is, hogy “Streamcsatornák”. Ebben jelenleg az M3 adása megy, itt jegyezzük meg, hogy a közmédia retró csatornáját legálisan csak a teleteka.hu oldalon keresztül lehet valós időben nézni, és akár külföldről is! A regisztrált és bejelentkezett felhasználó még “Az Én tévém” menüpontot is megtalálja, ide gyűjtheti össze kedvenceit, melyeket a rendszer jó lejátszási lista módjára egymás után le is játszik. A felhasználónak tényleg saját tévéje lehet.

A regisztráció ingyenes, és akinek még a havi előfizetés is problémás lenne, egy-egy műsorszámot alkalmi megtekintésre/meghallgatásra is megvásárolhat 150-350.- Ft-ért.

Fizetni amúgy bankkártyával lehet, a folyamat nem különbözik attól, amit bármilyen más, fizetős oldalon tapasztalhatunk, és az év végéig bevezetik a telefonos, SMS alapú fizetés lehetőségét is.

Teljes cikk

75 százalékos növekedés az M1-nél

2015. szeptember 15.

Címkék: M1, nézettség, híradók

A márciusban megújult napi aktuális csatorna 19:30-as híradójának nézettsége folyamatosan emelkedik

Az utóbbi napok megnövekedett hírigénye jelentős növekedést eredményezett az M1 híradóinak nézettségében is.

A Nielsen Közönségmérés legfrissebb adatai szerint szeptember 14-én, hétfőn a Híradó 19.30-as kiadása már 432 ezer fős nézettséget és 10.4%-os közönségarányt ért el. Ezzel az eredménnyel az M1 aktuális csatornává válása óta ez volt a legnézettebb híradás. A híradó alatt 962 ezer néző kapcsolt az M1-re.

A 19:30-as Híradó átlagos nézettségéről elmondható, hogy ez szeptember első két hetében 281 ezer fő volt, ami 75%-os növekedést jelent a március 16. és július 31. között eltelt időszakhoz képest. 

Az M1 átlagos napi elérése szeptemberben 2,3 millió fő volt, vagyis ők voltak azok, akik legalább egy percre bekapcsolódtak a csatorna valamelyik műsorába.

Teljes cikk

Három a magyar igazság!

2015. szeptember 14.

Címkék: MTVA, kisebbségek, rádió, díjak, Pásztor Zoltán, Szülőföldem szép hazám, tévé

Pontosan ennyi magyar produkciót díjaztak A Szülőföldem szép határa címmel 17. alkalommal megrendezett fesztiválon. Interjú Pásztor Zoltánnal, a rádiós zsűri elnökével

Az idei Szülőföldem szép határa már a 17. fesztivál volt. Az eseményt tulajdonképpen a kárpátaljai magyarok találták ki, nyugodtan hívhatjuk őket a rendezvény motorjának.  Tavaly az MTVA, a Magyar Rádió és a Nemzetstratégiai Intézet segített, idén a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA, nekik köszönhetően sikerült ebben az évben is létrehoznunk a fesztivált. Rádiós műsorból 44-et, televíziós műsorból 70-et értékelt a zsűri. Az országok közül általában Ausztria, Németország, Románia, Szerbia, Ukrajna, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország szoktak részt venni.

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy ilyen tematikájú fesztivál nincs máshol Európában. Mindez azért is teljesen egyedülálló, mert hihetetlen sok nemzetiség él Kelet-közép Európában. Nevezni olyan munkával lehet, amely az adott országban élő nemzetiségek életét mutatja be. A rádiósok között három műsort neveztünk, az egyik a magyarországi ukránok életével foglalkozott, a másik pedig egy Magyarországon élő német nemzetiségű falut prezentált a Balaton körül. A harmadik pedig – amely az egyik díjat nyerte – a Vujicsics együttest mutatta be, amely egy Magyarországon élő szerb zenekar.

Hogy mennyire fontosak az utóbbi hónapok eseményei, abból is látható, hogy a legtöbb ukrán rádiós kollégát az ihlette meg, amit saját hazájában látott, vagy amit éppen tudni lehet a jelenlegi helyzetről. Ugyan most szeptember elsejétől tűzszünet van, de korábban ugye háború dúlt Ukrajnában, szerencsére nem Kárpátalján, de ez mégiscsak egy háborús ország. A kollégákat ez indította meg, látszik ez azon is, hogy rengeteg menekülttel kapcsolatos műsor volt, például a krími tatárokról. A fesztiválon minden évben vannak új információk, mindig újabb és újabb népcsoportokkal találkozunk. Most például kiderült, hogy csehek élnek Kijev környékén vagy hogy éppen mennyi örmény is lakik Ukrajnában.

Mennyiben van békítő célja egy ilyen fesztiválnak? Talán a kisebbségek nincsenek mindig olyan jóban.

Abszolút lehet, ez a fesztivál egyik célja, ezért is unikális. Arról szól ez a fesztivál, hogy hogyan lehetne békében élni egymás mellett.

Voltak olyan műsorok is, amely a magyar kisebbségekkel foglalkoztak?

Igen, az egyik a harmadik helyezést érte el. Egy újvidéki kolléga például egy nagyon érdekes családot mutatott be: a Szerbiában élő família női tagja magyar, a férfi szlovák. A műsor az ő saját identitásukat mutatta be, egymás nyelvét is megtanulták, egymás ünnepeit ünneplik. Két kisebbségben élő egy idegen országban.

Technikailag hogyan oldjátok meg a művek megértését, hiszen számtalan nemzetiségi produkciót láttok, hallotok. Te például mint a zsűri elnöke ezt hogy tudtad megoldani?

Tolmáccsal, de például nagyon fontos szerepe van a rádiós hatásnak is. Gyakran meg se nézzük a lefordított leírást, hanem a fülünkre hagyatkozunk, hogy milyen hangok vannak, hogy mennyire használ effekteket, hogy milyen sokhangú. Egy jó rádióműsornál az első két percben lehet tudni, hogy jó lesz-e. Egy krími tatárokról szóló műsor egy újszülött felsírásával kezdődött, amire mindannyian felkaptunk a fejünket. Kiderült, hogy ő az első krími újszülött, aki már az új helyén született.

Mit lehet tudni a támogatók szerepéről?

Ha nincs az MTVA, nincsen fesztivál. Az ukrán televízió két élő közvetítéssel jelentkezett, a megnyitóról és a díjátadóról. A televíziós díjakat Havasi János kollégánk adta át, a rádiósokat pedig én. Az ukránok is tudták, ha nincs a magyar közszolgálati média, nincs ez a fesztivál ,és ez már tavaly is így volt. Nagyon jó alkotásokat viszünk a fesztiválra, jó műsorokkal képviseljük magunkat. Ez fontos, mert ez egy nemzetközi zsűri, ahol hat-hét nemzetiségű kolléga is jelen van.

Én egyébként negyedik éve vagyok zsűritag, a sors fintora, hogy 2009-ben megnyertem a rádiós fődíjat. Nagyon szeretem a kárpátaljai magyarokat, turistaként is, nem csak munkából. Gyakran járok Ungváron, Munkácson és a környékbeli falvakat is előszeretettel látogatom.

Hogyan valósul meg a közmédiában a kisebbségvédelem mint közszolgálati érték?

Sok kisebbségi konferencián jártam már, és büszkén állíthatom, hogy unikális, ami Magyarországon van: a közszolgálati média 24 órás napi műsorfolyamban mutatja be a 13 itt élő kisebbséget magyarul, és az ő nyelvükön egyaránt. Nem csak beszélünk róla, hanem teszünk is értük.

Teljes cikk

Levéltárban a Magyar Rádió történelmi dokumentumai – interjú Simándi Irén történésszel

2015. szeptember 11.

Címkék: MTVA, Magyar Rádió, Simándi Irén

Levéltárba kerülnek a Magyar Rádió történelmi értékű dokumentumai, ezek első csomagját csütörtökön adták át a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának. Az átadásról, valamint a kutatás részleteiről Simándi Irén történésszel beszélgettünk.

Mennyi időt vett igénybe az archívumban lévő dokumentumok feldolgozása?

Hároméves munka eredménye. A rádió történeti értékű dokumentumai az MTVA Központi Irattárában találhatók. Az iratok feldolgozását Sávoly Tamás levéltáros kollégám irányításával a közfoglalkoztatott munkatársak végezték. A rádió történetét hat éve kutatom. Ahogy elkezdődött a források feltárása, egyre érdekesebb dokumentumokat találtam, így kézenfekvő volt, hogy megkeressük a Magyar Nemzeti Levéltárat azzal a szándékkal, vegye át a történeti forrásokat és így mások is megismerhetik e felbecsülhetetlen értékű anyagot.  Elkezdődött egy remek párbeszéd a levéltárral. 2015 őszére jutottunk el arra a szintre, hogy elkezdhettük a dokumentumok átadását. A levéltár munkatársai nagyon együttműködőek voltak, pedig speciális anyagról van szó.  Nem papíralapú dokumentumokról, hanem zömében mikrofilmekről, amelyeket speciális dobozokban tároltunk.

Milyen dokumentumok kerültek átadásra?

Átadásra kerültek a Magyar Rádió hírei az 1945 és 1983 közötti időszakból, ez az eddigi leggazdagabb gyűjtemény, mindegyik híranyagot rendelkezésre tudtunk bocsájtani.  Szintén mikrofilmen vannak az úgynevezett „műsorborítékok”, amely az elhangzott műsoranyagok dokumentumai.

A rádió egykori munkatársaival kapcsolatos anyagok is átkerültek a levéltárba?

Igen, az egyik legérdekesebb része az átkerült anyagoknak a személyi iratok, amelyek a levéltár Hess András téri épületbe kerültek, ezek az 1945 és 1958 közötti dossziék. Páratlan értékük van, személyes adatokat tartalmaznak, az egykori munkatársak jellemzéseit, a rádión belüli áthelyezésükkel kapcsolatos információkat, a munkaviszonyuk megszűnését és annak körülményeit.  Értelemszerűen ezekhez a dossziékhoz nem férhet mindenki hozzá, a levéltári törvény betartása mellett, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának engedélye szükséges a kutatásukhoz.

Mi lesz a következő lépés, mennyi anyag vár még feldolgozásra?

A munka természetesen nem áll meg, hiszen még ezer iratfolyóméter dokumentum vár átadásra. Kronológiai sorrendben haladunk, legközelebb a telefonhírmondóval kapcsolatos dobozokat adjuk át, viszonylag sajnos csak kevés dokumentum maradt meg. Úgy tervezzük, hogy havonta fogjuk a Hess András térre szállítani a rendezett, már kutatható iratokat. A levéltár biztosítja az őrzést és a kutatást, a történészek és minden érdeklődők számára.  

Teljes cikk

Idén is Fölszállott a páva!

2015. szeptember 10.

Címkék: MTVA, Fölszállott a páva, Duna

Holnap lesz egy hete, hogy idén is útjára indult a közmédia népszerű tehetségkutatója. Dr. Balogh Júliát, a műsor vezető szerkesztőjét kérdeztük

Mit tudnál elmondani az első adásról?

Aznap, amikor az első adás debütált a Dunán, behívtak a kollégák a Ma délelőttbe, ahol gyorsan le is szögeztem, hogy vasárnap is ismételjük, hiszen pénteken volt a magyar-román focimeccs is. Annak ellenére, hogy a mérkőzéssel egy időben volt a műsor, nagyon jól alakult a nézettségünk. Ez nagyon nagy dolog szerintem, abban bízom, hogy minden törzsnézőnk visszatér, és holnap még többen nézik majd, annak ellenére, hogy ezek még nem élő adások. 

 

Mi várható az idei évben?

Kilenc  előre rögzített filmünk és hét élő adásunk lesz, az egyik ilyen film majd a balatonakarattyai táborról szól, ahol több mint ötszáz résztvevő volt. A válogató filmekben igyekeztünk mindenkit megmutatni abból a több mint kétezerből, akik az első szűrőn átjutottak. Ez több mint 250 produkciót jelentett, s ebből negyvennyolc produkció jutott el a táborba, valamint az élő adásokba.

 

Milyen volt a tábori hangulat?

Ez a tábor egyrészt jutalom volt a gyerekeknek, másrészt pedig biztosítani akartuk a lehetőséget, hogy megismerjék egymást. Az volt a célunk, hogy barátok legyenek, ne pedig csak a versenyt lássák. A gyerekekkel természetesen néha nehéz interjút készíteni, ebből számtalan vicces jelenet született. Először elmondják azt, amit a mesterük rájuk bízott, aztán amit a szüleik, ezzel eltelik tíz perc, aztán pedig amit ők gondolnak. Persze csak utóbbiak kerülnek be az adásokba.

 

Az előző évadhoz képest milyen változások vannak?

Változás nincsen, minden ugyanúgy megy. Van licence is a Pávának, tehát sokat nem is változtathattunk volna rajta. A főcímen persze egy kicsit módosítottunk.

 

Az előre rögzített adások és az élő műsorok között milyen különbségeket láthatnak majd a nézők?

Az élő adásokban a nézők is szavazhatnak, az élő műsoroknak mindig egészen más a hangulatuk! Az már maga a versengés, illetve vetélkedés. A gyermekeknek a pillanatnyi formájukon múlhat a továbbjutás. Könnyebb is, meg nehezebb is, mint a felnőttekkel, mert nagyon kell vigyáznunk arra, hogy lelki értelemben senki se sérüljön meg.

 

Egy ilyen vetélkedőnél máshogy kell bánni a gyerekekkel, mint a felnőttekkel

Szeretni kell őket nagyon, attól feloldódnak. Most már mindenkit ismernek, a zsűritagokkal is találkoztak a táborban, ott voltak a felkészítő tanáraik is. Negyvenen voltunk ott a stábból, tehát ismerős terep lesz nekik, nem idegen közegbe jönnek. Ez nagyon fontos.

 

Lesz következő évad?

Mi tervezzük, én azt szeretném, ha december 18-án, amikor vége van a műsornak, a vezérigazgató bejelentené a következő évadot.  Tavaly négy millióan nézték összesen, több mint egymillió felnőtt van a táncházakban, és merem állítani, a Fölszállott a páva nagyon fontos missziója a közmédiának. Az egész Kárpát-medence jelen van ebben a műsorban.

 

Az ember meglepődhet, hogy milyen sok gyerek van, aki néptánccal foglalkozik. A zsűrit is meglepte ez a hatalmas létszám?

Nem lepte meg, sőt többre is számítottak, de ez így is óriási eredmény. Már az első megjelenés után rengeteg visszajelzéssel találkoztunk, hogy mennyire boldogok az emberek amiatt, hogy ennyi normális ember tudja magát megmutatni. Ezek a gyerekek hihetetlen fegyelmet tanultak, és tudják, mit jelent egy közösség. Bizony, sok múlik rajtuk, hogy milyen lesz majd a jövő Magyarországa.

Teljes cikk

House Of Cards - új sorozat a Dunán!

2015. szeptember 09.

Immár évek óta tart az amerikai tévésorozatok új hulláma, melyben az izgalmas történetvezetés és a műfaji sokszínűség mellett gyakori, hogy egy-egy kifejezetten negatív főszereplő sorsát követhetjük nyomon. Nézőink hamarosan napjaink egyik legfelkapottabb többszörös Emmy és Golden Globe-díjas sorozatát, a Kártyavárt láthatják a Duna televízió képernyőjén.

Frank Underwood szép karriert befutó politikus, aki épp a külügyminiszteri kinevezését várja a frissen megválasztásra kerülő új elnöktől, aki azonban az ígéretét megváltoztatva mégis valaki mást szán a posztra. Frank válaszul bosszút tervez, és sem ő sem a felesége nem válogat az eszközökben, kíméletlenül elbánnak mindenkivel, aki az útjukat állja. Mindebben szerephez jut még Zoe Barnes, a Washington Herald fiatal újságírója is, aki szintén karrierje egyik fordulópontját látja Frankben. Innentől pedig nincs megállás a politika mocskos dzsungelében, ahonnan az út morálisan lefelé, a ranglétrán viszont felfelé vezet.

A rideg és izgalmas fordulatokkal teli politikai drámának főszerepét Kevin Spacey játssza, akinek önreflektív kiszólásaitól a hideg fog futkosni a hátunkon. Az ambiciózus feleséget Robin Wright, a fiatal riportert pedig Kate Mara alakítja. Az epizódok rendezői között olyan nagy neveket találunk, mint David Fincher, Joel Schumacher, Agnieszka Holland és még Jodie Foster is készített egy részt.

Teljes cikk

PETŐFI: Itt van az ősz, itt van újra

2015. szeptember 07.

Dalszerzőkkel, megújuló tematikus műsorokkal és tehetségkutatóval erősít ősszel a Petőfi. A március 15-én indult közös építkezés és az aktív, fesztiválos nyár eredménye, hogy ősszel számos kedvelt műsorával már mindhárom felületén, a rádióban, tévében és online is egyszerre jelentkezik a közmédia könnyűzenei-popkulturális brandje.

A szokásosnál is sűrűbb nyarat tudhat maga mögött a Petőfi brand. A március 15-e óta a rádió mellett tévéműsorral és saját portállal jelentkező adó minden jelentősebb zenei fesztiválról tudósított az elmúlt hónapokban. A VOLT-os és EFOTT-os kitelepülések után a nyárzáró Strand Fesztiválon már önálló programhelyszínként is megjelent a Petőfi a többi közt Backstage beszélgetésekkel, Rooftop koncertekkel, a Cseh Tamás Programban támogatott előadókkal és a Dalszerzők az A38 Hajón sorozat házikoncertjeivel. A Petőfi LIVE felületén pedig a legtöbb fesztivál koncertkínálatát élő videostreamen is követhették az érdeklődők.

 

A Kiscsillagtól a Wellhellón át az Ivan and The Parazolig közel kéttucatnyi együttes mutatta be új dalát és klipjét a nyár folyamán a Petőfi felületein, a Minden napra egy koncert nyereményjátékban pedig több mint hetven kiváló koncertre nyerhettek jegyet a nézők és hallgatók. A Petőfi műsorvezetői indították a nyáron a Magyar Vöröskereszt Adj vért és add tovább véradó kampányát, és az elmúlt évek egyik legizgalmasabb zenei dokumentumfilmjéről, az Amy – Az Amy Winehouse-sztori részleteiről és kulisszatitkairól is a Petőfi felületein értesülhettek elsőként a nézők és a hallgatók.

 

Közben videó- és műsorformátum kísérletezésbe és aktív csapatépítésbe kezdett a Petőfi TV és a Petőfi LIVE, ráadásként egy dalszövegíró versenyt is meghirdetett teljes közönsége körében a Petőfi – a verseny eredményét éppen a napokban publikálja a Petőfi LIVE. Az így létrejövő „Képzelt Nagylemez” a Petőfi-stáb reményei szerint valósággá válhat: a Dalszerzők az A38 Hajón koncertsorozat előadóit kéri fel a szerkesztőség hallgatók dalszövegeinek megzenésítésére.

 

Az A38 Hajó kedvelt koncertsorozata 2015 őszétől önálló műsorként is megjelenik a Petőfi felületein: a hétfői koncertek felvételeit a jövőben közreadja a Petőfi Rádió és a Petőfi TV is. Szintén az A38 Hajó szervezi meg a Szerencsejáték Zrt. támogatásával a Talentométer tehetségkutató sorozatot – médiapartnerként ebből szintén önálló műsorsorozatot készít a Petőfi, de az október-december között megrendezendő zenei, koncertfotós és játékfejlesztői pályázat fontosabb fordulóit élőben is követheti majd a közönség a Petőfi LIVE-on.

 

A rádióban visszatérnek a kedvelt tematikus sorozatok, így Fluor Tomi hiphop-, Kardos-Horváth János gyerekeknek szóló világzenei-, Babiczky Tibor rock-, Wondawulf és Jumodaddy basszuszenei-, valamint Andro elektronikus tánczenei műsorai. Újra jelentkezik Milkovics Mátyás hangzáskultúra-sorozata, a Dr. ZeneHouse, és újabb koncertfelvételeket mutat be a rádió az Akusztik-sorozatból is. Megújul a népszerű Személyes Ügy sorozat, és újult erővel folytatja a munkát ősztől az Év férfi médiaszemélyiségének választott Buda Márton is a hallgatók kedvenc ébresztő műsorában, a Talpra Magyarban. A Petőfi TV a fent az említettek mellett filmklubbal, megújuló zenei műsorelemekkel, portrékkal, és ráadásként új műsorvezetőkkel erősít ősszel, de frissül a TV műsorának online megjelenése is.

Teljes cikk

A hőség mellett a látogatottság is rekordokat döntögetett augusztusban

2015. szeptember 04.

Címkék: látogatottság, hirado.hu, rekord

A közmédiánál folytatódott a piac többi szereplőjéhez képest ellentétes tendencia

Augusztus hónapban is kiemelkedően sokan, 848 596 valódi felhasználó kereste fel online portfolióját a Digitális Közönségmérési Tanács augusztus havi OLA adatai alapján.

 

A dkt.hu oldalról publikus információként is elérhető látogatottsági statisztika alapján a magyar közmédia internetes portfoliója a korábbi hónapok 700-800 ezres RU adatait követően 2015. júliusában 917 316 valódi felhasználót ért el, az átlaghoz képest javuló tendencia a nyári szabadságolások csúcsszezonjában, augusztusban sem hagyott alább, hiszen a teljes portfolió 848 596 felhasználóhoz jutott el. 

 

Az oldalankénti rangsorban a hirado.hu oldalt 532 ezren keresték fel, a mediaklikk.hu-t 242 ezren – ami közel tíz százalékkal jobb, mint az eddigi hónapok átlaga - a telesport.hu-t 156 ezren, míg a petofilive.hu a korábbi 50-60 ezer valódi felhasználószámát közel a felével növelni tudta, így már 91 ezer RU-t ért el 2015. augusztusában.

 

Bár még csak alig néhány nap telt el szeptemberből, de már ezek adataiból is látszik, hogy a látogatottság-növekedés nem állt meg, hiszen például szeptember 3-án a DKT szerint 250 ezer felett volt a napi egyedi látogatószáma a közmédia portfoliójának. A hirado.hu pedig először lépte át a 200 ezres határt (200 388 RU), ezzel az oldalak rangsorában a 15. helyet foglalta el. Itt egyébként hónapról-hónapra egyre feljebb tornázza magát a Híradó.hu, hiszen a korábbi 30. hely környékéről a nyár folyamán előbb a 20-25. hely környékén stabilizálta pozícióját, majd az utóbbi hetekben pedig többször került a TOP20-ba.

Teljes cikk

Új évad – új elismerés

2015. szeptember 03.

Címkék: Család-barát, Magyar Termék, Nívódíj

A Család-barát munkatársai a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Sajtónagykövete Nívódíját veszik át ma a Parlamentben

A Család-barátosokat már negyedszer ismerik el különböző díjakkal. Ez most egy olyan pályázat volt, amely nem kifejezetten a szakmához kötődött, így talán még nagyobb elismerés jár érte.

Az idén már nyolcéves Család-barát magazin lett a 66 díjazott közül az egyik, mely elismerést a Magyar Termék Nagydíj Pályázat eseményeihez, szereplőihez kötődő riportok szerepeltetéséért kapta a magazin.

A korábbi díjakat tekintve 2011-ben a Család-barát Médiáért-Díjat vehették át, 2014-ben a Magyar Református Szeretetszolgálat Kiemelt Támogatójának díját, szintén 2014-ben pedig a Fogyasztóvédelemért szakmai díjat kapták meg.

A műsor főszerkesztőjét, Gáspár Monikát is megkerestük, meséljen kicsit a magazin kezdeteiről, múltjáról és a frissen kapott díjról.

Szerencsére nagyon hamar kiderült, hogy igazán nagy igény van a műsorra, rengeteg nézői levelet is kaptunk. Az eredeti cél az volt, hogy egy csajos műsort csináljunk, de szerencsére két pasas is mellénk állt a cégnél, hogy mindezt el tudjuk indítani.

A kezdeti huszonöt percről is kiderült, hogy nagyon kevés, így a következő évadban már ötvenkét percre tudtuk bővíteni a műsoridőt. Ennek köszönhetően több és átfogóbb témával is tudtunk készülni.

 

 

Az ötlet eredetileg Károlyi Gabriellától származott, aki akkor bemondóként dolgozott. Volt egy ehhez hasonló műsor korábban már, de az sajnos megszűnt. A bemondólányok úgy érezték, újra kellene indítani valami hasonlót, amire szerencsére a főnökeink is rámondták az áment. Persze nem csak műsorvezető, hanem szerkesztő is kell egy ilyen műsorhoz, én így kerültem a képbe.

Folyamatosan készülünk újdonságokkal, idén tizenkét új rovattal jelentkezünk, úgy, hogy közben igyekszünk nullától kilencvenkilenc éves korig mindenkinek az igényeit kielégíteni.

Ami talán érdekesség lehet a magazin változásának szempontjából, hogy az első időkben mi ezt alapvetően szórakoztató műsornak szántuk, azonban egyre inkább vált egyfajta segítségnyújtó adássá. Gyakran mutatunk be hétköznapi hősöket, olyanokat, akik mások számára példaképek lehetnek, vagy akár ismert embereket, akik segíthetnek másokon.

 

 

A jelenlegi díj is igazán nagy megtiszteltetés számunkra, reméljük, nem az utolsó!

Teljes cikk