Az archívum jövője

2015. október 07.

Címkék: MTVA, digitalizálás, 4k, archívum

Az MTVA értékőrző tevékenységéről, hatalmas - és egyedülálló - archívumunkról már többször is írtunk, most más szemszögből szeretnénk közelíteni ehhez a kimeríthetetlen témához. Mert ha azt mondjuk “archívum”, szinte mindenkinek a múlt jut az eszébe, hogy a régi dolgokat hogy tároljuk és kezeljük.

Pedig az archívum a jövő is!

Minden televíziós társaság komolyan veszi saját archívumát, a francia közszolgálat például 5 év alatt mintegy 178 millió eurót költött teljes archívumának digitalizálására és feldolgozására. Miközben a mi archívumunk sem kicsi, és pl. filmszalagjainkat világszínvonalú körülmények között tároljuk, a cél nálunk is az, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű anyag egyszer valóban közkniccsé válhasson.

Minden archívum kezelésének alapja, hogy tudjuk milyen anyagunk van, melyik hordozón kit/mit látunk vagy hallunk. Ha nem katalogizáljuk a lehető legrészletesebben a felvételeket, meg sem találhatjuk amit keresünk. (Gondoljunk csak arra, hogy régi családi felvételeket tartalmazó VHS kazetták sora áll otthon a polcon, de egyikre sincs felírva, hogy mi van rajta - így valóban nehéz lenne megtalálni a ballagási videót.) Az információk feldolgozása hasonlít a “tagelés”-hez, csak sokkal részletesebb, a lehető legtöbb információt kell tartalmaznia. Ezen a képen egy Angela Merkel-lel kapcsolatos, 2004-es anyag adatlapja látható.

A közmédia, a digitalizálás/feldolgozás kezdete óta többféle adatbázis rendszerrel is dolgozott, melyeket mára sikeresen egységesített. Az “indexer” felülete egyelőre csak házon belül látható, de már így is mintegy másfél millió rekord érhető el benne, és ez csak a mozgóképes anyag, az MTI fotói, illetve a rádió hanganyagai egyelőre nincsenek is benne! Ha a teljessé válik a feldolgozás, akkor a nyugat-európai mintához hasonlóan kutatóknak, történészeknek, diákoknak, de egyszerű érdeklődőknek is igazi információs aranybánya lesz.

És ha már az archívum jövőjéről beszélünk, mindenképpen meg kell említeni egy küszöbön álló beszerzésünket, mely új távlatokat nyithat a digitalizálásban: a film szkennerek “Rolls Royce”-a, egy olyan 5K-s berendezés beszerzését tervezzük, amely - mint a mellékelt ábra mutatja - olyan részletgazdag digitalizálást tesz lehetővé, amely jó ideig kiállja majd a minőség próbáját.

Az évtizedekig használt SD (standard definition) helyét vette át a jelenleg használt Full HD (a képen FHD), mostanság bontogatja szárnyait a 4K, de ha képesek leszünk ennél is nagyobb felbontásban szkennelni, a végtermék egészen elképesztő minőségű lehet függetlenül attól, hogy milyen régi a forrás - bár ehhez érdemes hozzátenni, hogy önmagában a nagy felbontású digitalizálástól nem lesz “szebb” egy kép, ahhoz szükség lehet restaurálásra (erről már írtunk ITT). Akit érdekel a digitalizálás jelenlegi folyamata, annak EZT a korábbi írásunkat ajánljuk figyelmébe.

Teljes cikk

Juhász Roland, az M4 Sport szakértője

2015. október 05.

Címkék: videoton, M4 Sport, Juhász

Új szerepkörben láthatják a tévénézők Juhász Rolandot, a magyar válogatott és a Videoton labdarúgóját. A pályán határozott, a civil életben azonban szerényé és visszafogott Juhász ősztől az M4 Sport csapatát erősíti, Hajnal Tamás, Gera Zoltán és Szabics Imre mellett ő is a Bajnokok Ligája mérkőzések szakértője. Az új kihívásról és a csúcsfutballt jelentő kupasorozatról kérdeztük a rutinos hátvédet.

Teljes cikk

A vörös ár

2015. október 02.

Címkék: Duna, vörösiszap, vörös ár

Dokumentumfilmmel emlékezik vasárnap délután a közmédia az öt évvel ezelőtti vörösiszap tragédiáról, amely Magyarország történetének legnagyobb ipari katasztrófája volt. „A vörös ár” című alkotás szerkesztő-riporterével, Kakuk L. Tamással beszélgettünk

Mennyi időt vett igénybe a „Vörös ár” című dokumentumfilm előkészítése, illetve maga a forgatás?

A filmet augusztusban készítettük elő, és szeptember első felében forgattuk.. Bő két hét utómunka következett, ropogós és friss tehát az alkotás.  Devecseren és Kolontáron forgattunk, megszólalnak benne tűzoltók, mentők, katonák és természetesen az ott lakók., sok szemszögből mutatjuk be a történteket a megszólalóknak köszönhetően. 

 

Sok oldalról lehet megközelíteni egy ilyen tragédiát, Nektek mi volt a koncepciótok?

Valóban sok oldalról lehet, például jogi résszel nem foglalkozik a film, hiszen elsőfokú ítélet sincsen. Nem öncélúan a tragédiában akartunk vájkálni, nem szenzációhajhászat volt a célunk. Azt próbáljuk bemutatni, hogy amikor megtörténik egy tragédia, hogy viselkednek azok, akiket ez érint, és hogy viselkednek azok, akik hivatásukból fakadóan mentenek. A katasztrófavédelem, tűzoltók, rendőrség, honvédség mit tudnak csinálni ilyen helyzetben,  hiszen ez  számukra is különleges szituáció, amely nagy kihívás. Arra, hogy vörösiszappal kevert tömény nátronlúg két méter magasságban elönt két települést, lehetetlen felkészülni. 

 

 

Mi volt a tapasztalatotok?

Azt láttuk, hogy összefogással, erőn felül, önmagukat nem kímélve, hihetetlen helytállásról tettek tanúbizonyságot.  A lakosság egymást mentette az első órákban, magukat és a hozzátartozóit. Az ár az ablakok felső szintjét is elérte sok esetben, magaslatba húzták egymást a bajba került lakosok. A gazdák traktorokkal, homlokrakodó gépekkel, markolókkal indultak segíteni, megdöbbentő összefogás jött létre.

 

Időrendi sorrendben az elmúlt öt évet mettől-meddig próbáljátok bemutatni?

A film feldolgozza a katasztrófa észleléstől az egész történetet, hogy a hivatásosok hogy tudták meg a hírt és a lakossághoz hogy jutott el az információ. Egészen az újjáépítésig végigkövettük az eseményeket. Keveset beszéltünk róla, de reális veszélye volt annak, hogy a nemzetközi vizeket is eléri a vörös ár, szerencsére ezt sikerült megfogni, gipszel és ecetsavval. Ezt is bemutatjuk a filmben.

 

Mintha tegnap történt volna, pedig már öt éve történt a tragédia. Hogyan látod, kezdenek begyógyulni a sebek?

Nem gyógyultak be a sebek, és ez megrázó. Akik elköltöztek onnan ők üzentek, hogy ne is keressük meg őket. Akik ott maradtak szintén elzárkózók, aztán sikerült beszélni néhányukkal, de először be kellett bizonyítanunk, hogy mi nem olyanok vagyunk, akik a tragédiában vájkálni akarunk. Mi egészen más oldaláról szerettük volna bemutatni ezt a szerencsétlenséget, és úgy érzem, hogy ez sikerült is. Több nap után vettük csak elő a kamerát. 

Külön szeretném megemlíteni, hogy különleges felvételeket köszönhetünk a Devecseri Városi Televízió operatőrének, Benkő Istvánnak,, akinek a házát elöntötte az iszap és ő nem az életét mentette, hanem kamerát fogott és megörökítette. Így közvetlenül a gátszakadás utáni percek is dokumentálva vannak. Több plasztikai műtétbe és hosszú  kórházi kezelésbe került a szakmai elhívatottsága.

 

A sebek nem gyógyulnak, de időközben Devecser és Kolontár épül és szépül. Hogyan néz ki most a tragédia sújtotta helyszín?

Devecseren emlékpark létesült, fákkal, kavicsokkal, és állandó kiállítás is emlékeztet a tragédiára.. A magánkézben lévő MAL Zrt helyett a kormány megelőlegezte a kártérítést, az azóta elhunyt Makovecz Imre ingyenesen megtervezte az újonnan épülő házakat.  Érdekes, mert így szomszédok ugyanazok maradtak, mint korábban, csak most már máshol.  Érezhetően nagy törést jelent az ott lakók számára, hogy nem tudtak elbúcsúzni a házaiktól, az otthonaiktól. A régi emlékek egyik pillanatról a másikra elvesztek, ez főleg az idősek számára furcsa élmény, akik néha úgy érzik, mintha nyaralnának az elmúlt öt esztendőben.

 

Nem csak a helyi lakosok, hanem az egész magyarság összefogott,  ezt mennyire tapasztaltátok a forgatás során?

Teljes mértékben, az egyik megszólaló például elmondja, hogy az ő házát ahova elköltözött Böjte Csaba atyáék, tehát a Szent Ferenc Alapítvány vették meg neki és újították fel, a két kezükkel. Tehát nem csak az egész ország, hanem az egész nemzet összefogott a bajban, ezt a filmben is hangsúlyozzuk.

Teljes cikk„Közösség, hazatérés, együtt lenni”

2015. szeptember 28.

Címkék: itthon vagy, M1, Duna, Szent Mihály nap, Szeretlek Magyarország

A most hétvégén sikerrel zárult Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! című műsorfolyamról kérdeztük Siklósi Beatrixot, az MTVA Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek Főszerkesztőjét

Miről szól, mi a lényege a Szent Mihály napnak?

Három évvel ezelőtt jött a gondolat, hogy jó volna egy olyan ünnepet, hagyományt teremteni, amely arról szól, hogy a közösségeket erősítve hazavárjuk azokat, akik elszármaztak egy-egy helyről. Mondjuk a saját szülővárosukba, vagy ahol iskolába jártak, vagy egyáltalán ott ahol a gyerekkorukat töltötték. Onnan táplálkozik mindenki, a gyerekkorból építkezünk, ha az nem jó, akkor a felnőttkorunk sem lesz tökéletes. Ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy ismét egymásra találjanak az emberek. 

 

Mi lehet a Szent Mihály nap aktualitása napjainkban?

Ebben a kaotikus időszakban nagyon fontos, hogy megerősítsük a közösségeinket. Az üzenet tehát ez, közösség, hazatérés, együtt lenni. Mert mi magyarok nagyon szétszóródva élünk az egész világban, de a hazánkat nagyon szeretjük. Ez mindig kiderül, hogy bárki bármilyen messzire megy, soha nem tudja elfelejteni, mindig visz magával valamit, a lelke legmélyén is benn e van, hogy ő magyar. Ezt próbáltuk bemutatni a tegnap esti műsorfolyamban is.

 

A közmédia mely adóin volt elérhető a műsorfolyam?

Ez egy kétnapos rendezvénysorozat, mely az M1-en már szombaton is látható volt. Vasárnap erőteljesebben is megjelent, a Kossuth Rádióban reggel kilenckor ment le az adás, a Duna Televízióban pedig este volt látható a műsorfolyam.  Amelyik adónkon az egyik helyszín megjelent, az már máshol nem, ezzel is igyekeztünk minél települést bevonni és bemutatni, hogy érezzék, jelen lehetnek a médiában.

 

Az előző évekhez képest mekkora volt a támogatás?

Korábban volt egy központi pályázat, amire a települések jelentkezhettek, abból finanszírozhatták a Szent Mihály-napi rendezvényt, ami sajnos az idén nem volt. Gyakorlatilag mi kezdtük el mozgatni kizárólag a településeket, hogy a pályázat ellenére részt szeretnének-e venni a Szent Mihály napi rendezvényekben. Annyira megszerették az emberek a műsort az elmúlt két évben, hogy több mint hatszázan jelentkeztek, innen tudtunk csemegézni.

 

Mit jelentett mindezt végigcsinálni a stábtagoknak?

Vannak olyan kollégák, akik külön jelentkeznek, hogy hadd dolgozzanak ezen a napon, hadd jöhessenek. Ez azért jó, mert kicsit ők is megmerítkeznek ebben a tisztaságban, amiben a vidéki embereknek nagy szerencséjükre több részük lehet. Erre nekünk is nagy szükségünk van, a munkánkban gyakran elfásulunk, de ezek az élmények nagyot lendítenek.

 

Mi várható a jövőben a műsor folytatását tekintve?

Október 4-én lesz a vörös iszap ötödik évfordulója, erre emlékezve készül egy film, ami még fényezés alatt van. Mindez azt a heroikus küzdelmet fogja bemutatni, amivel meg tudták fékezni ezt a katasztrófát. 

Október 10-én pedig a Kékkör napját adjuk majd, melynek a Sokmillió lépés Magyarországon lesz a címe. Erre egy ötórás élő műsort tervezünk.

Teljes cikk

Életkorral járó örömök

2015. szeptember 25.

Címkék: M1, magazinműsor, magazin, életkor, nyugdíj

Hiánypótló magazinműsor indult ősztől az M1-en

Szeptember elején debütált az M1 hiánypótló, időseknek szóló magazinja, az Életkor. A televíziós műsorkínálatban nagyon kevés ilyen látható, vagy egyáltalán nem is létezik kifejezetten a szépkorúaknak szépkorúakról szóló tematika.

Pedig arról korántsem beszélhetünk, hogy ne lenne ilyenre szükség, ne lennének olyan kérdések, üzenetek, problémák, amik kifejezetten őket érintik.

Az Életkor tizenöt olyan témakörrel foglalkozik, melyek kifejezetten az idősebb generációnak szólnak. Ilyen például a nyugdíj kérdése is: Mikortól igényelhető? Hogyan számolják ki? Tényleg van, akinek már nem jut?

A műsor ezzel egy időben jogi útmutatót is kíván adni, hiszen ember legyen a talpán, aki a folyamatosan változó jogszabályok között ki tud igazodni. Aműsor segítséget nyújt abban is, hogy melyek azok a fontos jogi- és adószabályok, amelyekről a nyugdíjasoknak fontos és szükséges tudniuk.

Az új műsor a sportról sem feledkezik meg. Olyan helyeket is bemutat majd, amelyek kifejezetten ennek a korosztálynak kínálnak mozgási és szabadidős tevékenységeket. Szakértők mondják majd el, mit érdemes választani az aqua tornától a jógáig.

Teljes cikk


"Ahol otthon érzem magam"

2015. szeptember 22.

Az M1 orosz nyelvű híradósa osztott meg velünk gondolatokat magyar kötődéséről, benyomásairól és tegnap esti debütálásáról

Teljes cikk

Család és otthon - újabb magazin az M1 kínálatában

2015. szeptember 21.

Címkék: M1, család, magazinműsor, Család és otthon, magazin

Család és otthon címmel indult új műsor a márciusban megújult napi aktuális csatornán

Sokszor halljuk, hogy a család az ember életében az első és a legfontosabb. Erről a témáról, valamint az ehhez kapcsolódó kérdésekről indult el az M1 egyik legújabb magazinműsora.

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben mindenhol átalakult a hagyományos családmodell. A műsor arra vállalkozik, hogy ennek ellenére felmutassa a hagyományos családmodellben lévő értékeket, illetve a hagyományok megtartó erejét.

A magazin számos témát boncolgat majd: család és társadalom egymáshoz való viszonya, a család mint legkisebb gazdasági közösség, válság és az arra adható megoldási javaslatok családon belül, stb.

Az elmúlt néhány évtizedekben előtérbe került az egészséges életmód kérdése, ennek elengedhetetlen része az egészséges család. Hiszen az egészséges életmód, az egészségtudatos élet szintén a családból hozottakon alapul. A kérdés az például, hogy milyen családi minták, berögzült szokások vezetnek az egészséges vagy éppen az egészségtelen életmód kialakulásához. Miként segíthet a legkisebb közösség a prevencióban, a gyógyulásban?

Teljes cikk