Interjú a Prima Primissima díjas Kovács János karmesterrel

2015. december 22.

Kovács János karmester alig merte elhinni, hogy ő kapta a Prima Primissima rangos kitüntetését. Nem sokáig ünnepelhet, hiszen január elsején már a Zeneakadémia gyönyörű színpadán lép fel, ahol a Virtuózok újévi koncertjét tartják. Az eseményt a Duna élőben közvetíti.

Teljes cikk
Ilyen a boksz – feketén fehéren a gyógyuló beteg gyerekekről

2015. november 27.

Koszticsák Szilárd, az MTVA/MTI fotósa ezúttal a kamera másik oldalán látható. A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán készült fotóiból kiállítás nyílt, mely fényképek a Démétér Ház működését és az ott gyógyuló betegek életét mutatja be.

Az első kérdésünk természetesen az volt, hogy "honnan jött az ötlet?"

 

Teljes cikk


"Nagyon várjuk a sorsolást" - Sipos Jenő

2015. november 24.

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után lesz ott újra az Európa-bajnokságon, a készülődésről és a további menetrendről Sipos Jenőt, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjét kérdeztük.

Teljes cikk

"Egész Magyarországért harcoltunk!" - Nagy Ádám

2015. november 18.

Negyvennégy év után jutott ki a magyar labdarúgó-válogatott újra az Európa-bajnokságra, miután Norvégiát 3-1-es összesítéssel búcsúztatta a pótselejtezőn. A siker egyik kulcsszereplője Nagy Ádám volt, a mindössze húsz éves középpályás remek teljesítményt nyújtott a vasárnapi visszavágón.

Teljes cikk

Újabb elismerés az MTVA-nak

2015. november 17.

Címkék: MTVA, elismerés, Bajban az erdő, SOS

Az MTVA elismerést kapott az Országos Erdészeti Egyesülettől az S.O.S. Bajban az erdő! című napjáért

Mintegy 30 ezer hektárnyi terület szorult helyreállításra a tavaly decemberi ónos eső és az abból keletkezett erdőkár miatt. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) idén tavasszal tartotta a jégkárral foglalkozó tematikus napját, melynek címe, S.O.S. - Bajban az erdő! volt.  A természeti katasztrófával foglalkozó napnak köszönhetően eddig, 45 ezerszer csörgött a telefon és rövid idő alatt 10 millió forint gyűlt össze az erdőkárok enyhítésére. Az akcióhoz több nagy cég is csatlakozott, így az Országos Erdészeti Egyesület 45 millió forintot oszthatott szét a jégkárban érintett erdőgazdaságok között.

 

 

Ezt a munkát köszönte meg november 16-án Siklósi Beatrixnak, az MTVA munkatársának, - aki a tematikus nap főszerkesztője volt - az egyesület elnöke Zámbó Péter azzal, hogy ezüst erdészjelvényt és emléklapot adott át kollégánknak. Az S.O.S. - Bajban az erdő! adományvonala, a 13600-as telefonvonal 2015 végéig működik, a 90-es kód megadásával lehet 250 forintot felajánlani a károsodott erdők felújítására.

Teljes cikk

Szórvány nap a Duna World csatornán

2015. november 14.

Vasárnap reggeltől késő estig a közmédia csatornáin, de elsősorban a Duna Worldön lesz az a műsorfolyam, amely a Szórvány nap elnevezést kapta. Azért a nemzetközi csatornán, hogy valóban egy egész napos műsorfolyamot tudjunk szentelni a szórványban élő magyarságnak. Természetesen a Duna Televízión, illetve az M1-en is kiemelten foglalkoznak majd a témával.

Az Országgyűlés idén szavazta meg, hogy november 15-e - Bethlen Gábor fejedelem születésének és halálának évfordulója - a magyar szórvány napja legyen. Érdekesség, hogy Erdélyben ezt néhány éve civilek már ünneplik, de most a közmédia segítségével tényleg megnyílt a lehetőség arra, hogy mindenki magáénak érezhesse ezt a napot.

Ez egy vadonatúj dolog, először indítjuk, amelyben a külhoni tudósítók és az anyaországi kollégák kitűnően tudnak majd együtt dolgozni. Több mint száz anyag készül erre a hat és fél órás műsorfolyamra, ami már önmagában is egy rekord.

A stúdióban Böjte Csaba testvér lesz a társműsorvezetőnk Borbás Marcsi mellett. A Magyarság Háza egy másik központi helyszín lesz a Mátyás templom szomszédságában, ahol mindenféle rendezvényt is fognak tartani ezzel kapcsolatban. 

A M1 napi aktuális csatorna elsősorban a közéleti, illetve a politikai oldalát közelíti meg a magyar szórvány napjának, a Duna Worldön, illetve a Dunán pedig azokat az embereket mutatjuk be, akik nagyon sokat tesznek a magyarságért. Olyan vidékekről lesz szó, ahol gyakran nagyon rossz körülmények között, elzártan élnek az emberek.

Egy olyan rendhagyó vállalkozásra adtuk a fejünket, melynek keretein belül Budapesthez kötődő ismertebb embereket megkértünk arra, hogy ha van rá idejük utazzanak el és „vállaljanak be” egy-egy szórványvidéken, egy kis munkát. Így került Rátonyi Kriszta Csángóföldre, ahol egy panzióban dolgozott néhány napot, ahol megismerkedett az ottani emberek életével. Vadkerti Imre, akit az ország az István, a király Koppányaként ismerhetett meg Felvidékre ment egy iskolába, hogy gyerekekkel találkozhasson.

Rajtuk kívül Benkő Péter és Rusz Milán is részt vettek a vállalkozásban (utóbbi úriember magyarországi szerb), elmentek a Délvidékre, ahol színházi előadást tartottak az ott élő magyaroknak. Az előadás jól sikerült, mert a nézők könnyes szemmel nézték végig a darabot, ezek után pedig beszélgethettek a művészekkel is.

Teljes cikk