közmédia” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 21

Rókát a tyúklopásról...

2015. május 15.

... és folytathatnánk, hogy Népszabadságot a hazudozásról leszoktatni nem lehet

A tegnapi „nézettség-ferdítés” után ma újabb eset történt. Ma éppen azzal próbálkoznak, hogy politikai okokból nem sugározza tovább a Kossuth Rádió a már többször ismételt Időfutár című sorozatot.

Úgy látszik, a Népszabadság egyik szerkesztési elve: „Írj valamit, nem baj, ha nem igaz!”

Régi hagyomány ez a mostanság már egyre szerényebb példányszámban megjelenő lapnál. Emlékezzünk csak az ominózus Teller-ügyre, amikor lógó orral voltak kénytelenek beismerni, hogy valótlanságot írtak-mondtak. Vagy éppen a mostani főszerkesztő-skandallumra, amikor is M. Marcell elgázolt egy biciklist, cserben hagyta, majd a Népszabadság kiadta közleményét, amelyben azt volt képes írni, hogy „a balesetben, amelynek magam is részese voltam”. Így „részese voltam”. Nem írja egy szóval sem, hogy elgázoltam, cserben hagytam, hanem így, hogy „részese voltam”.

Ha ezek a valóságszikrák sem zavarják meg a Népszabadság szerzőit, akkor miért is várnánk el, hogy éppen a közmédiával kapcsolatban mondjanak igazat.

Teljes cikk

Számzivatar

2015. július 09.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a tegnapi rendkívüli, viharos időjárásnak köszönhetően a nézők információ igénye jelentősen nőtt, így nagyobb figyelem fordult az M1 felé is.

Egy ilyen jelentőségű, az egész országot érintő téma természetesen nagy érdeklődésre számít, és az idén március 15-től működő M1 napi aktuális csatorna éppen ezt az igényt szolgálja ki.

Amíg júniusban naponta átlagosan 1 millió 799 ezren néztek bele a csatorna műsoraiba, addig tegnap 2 millió 322 ezren – ez 29 százalékos növekedést jelent. Déli 12 óra és éjfél között pedig 35%-os volt az elért közönség növekménye.
 
A legkiugróbb változás este 20-22 óra között látszik: itt az első órában (20-21) a júniusi átlagos napi 467 ezerről 693 ezerre, a második órában (21-22) 360 ezerről 526 ezerre nőtt az M1-re odakapcsolók száma – ez mindkét esetben közel másfélszeres elérést jelent (+48% ill. +46%). A teljes népesség körében a közönségarány változása még nagyobb mértékű volt: 20-21 óra között a júniusi átlagos napi 3,1-ről tegnap 5,4%-ra nőtt az M1 közönségaránya (+74%), míg 21-22 óra között 1,8-ról 3%-ra (+67%).
 
A szerda délutáni híradókban 20 viharral kapcsolatos hír volt látható 8 élő kapcsolással Budapestről, Balatonról, Székesfehérvárról, Veszprémből, Miskolcról és Lukácsházáról. A hírekben továbbá az ország egész területéről láthattak és hallhattak információkat, meteorológusaink pedig folyamatosan tájékoztatást adtak élőben arról, hogy merre tart a vihar, és mire lehet számítani.
 
Forrás: Nielsen Közönségmérés

Teljes cikk

Fizetni, vagy nem fizetni?

2015. szeptember 16.

Ez a “hamlet-i” kérdés médiás változata 2015-ben. Adva van egy (vagy jó sok) tartalom, ám a néző oldalán természetesen (?) a válasz az, hogy nem. Ha nem muszáj, akkor inkább nem fizetni.

Ezt egyébként a kereskedelmi televíziózás őshazájában, az USA-ban is sokan így gondolják, hiszen egy menő tévé sorozat a sugárzást követően azonnal megjelenik a torrent oldalakon, és milliós letöltést generál. “Ingyen.” Amúgy pedig a fenti dilemmával küszködik a zeneipar is, a legújabb kor legújabb kihívása tehát ez. Szerencsére egyre többen mondják azt, hogy akkor szívesen fizetnek, ha az ár méltányos, nekünk pedig éppen van egy méltányos projektünk…

A közmédia - elsősorban - tévés tartalmai közül egyre több elérhető ugyanis legálisan, kiváló minőségben a www.teleteka.hu oldalon. Mielőtt a kedves olvasó azt mondaná, hogy “na, megint valami fizetősre akarnak rábeszélni”, gyorsan tálaljuk a jó hírt: a Teletékán rengeteg ingyenes tartalom érhető el, így a szolgáltatást tulajdonképpen kockázatmentesen ki is lehet próbálni. Elég a honlapon az “Ingyenes tartalmak” menüpontot választani, és máris láthatjuk a felkínált anyagokat: ott van a teljes Fapad sorozat, az összes évad a Munkaügyek című sikerszériából, valamint a Hacktion, de még ezen a héten elérhető lesz az idei év legsikeresebb sorozata is (18-án minden kiderül!) Íme:

De ne kerüljük meg a “fizetős” részt se, mert azt írtuk, hogy “méltányos”!

A Teletéka oldalán a havi előfizetés 999.- Ft, de lehet egyszerre fizetni 3, 6 vagy 12 hónapot is egyszerre - minél többet, annál olcsóbban. Mit is kapunk ezért a 999.- Ft-ért? Van először is a Videotár, benne műfaj szerinti csoportosításban a zenés produkcióktól a dokumentumfilmekig szinte minden - és megint le kell írjuk, hogy a kínálat folyamatosan bővül! Ebben a pillanatban több, mint 2000 órányi mozgóképes tartalom, köztük csaknem 30 mozifilm, több, mint 100 gyerek- és ifjúsági film, csaknem 30 hangoskönyv, 9 letölthető mese, zene és egyéb hangfájlok.

Van egy olyan menüpont is, hogy “Streamcsatornák”. Ebben jelenleg az M3 adása megy, itt jegyezzük meg, hogy a közmédia retró csatornáját legálisan csak a teleteka.hu oldalon keresztül lehet valós időben nézni, és akár külföldről is! A regisztrált és bejelentkezett felhasználó még “Az Én tévém” menüpontot is megtalálja, ide gyűjtheti össze kedvenceit, melyeket a rendszer jó lejátszási lista módjára egymás után le is játszik. A felhasználónak tényleg saját tévéje lehet.

A regisztráció ingyenes, és akinek még a havi előfizetés is problémás lenne, egy-egy műsorszámot alkalmi megtekintésre/meghallgatásra is megvásárolhat 150-350.- Ft-ért.

Fizetni amúgy bankkártyával lehet, a folyamat nem különbözik attól, amit bármilyen más, fizetős oldalon tapasztalhatunk, és az év végéig bevezetik a telefonos, SMS alapú fizetés lehetőségét is.

Teljes cikk

Díj a Bábelnek, díj Hesnának

2015. október 19.

Interjú Al Ghaoui Hesnával, az idei Kovácsi László-díj nyertesével

Mesélj kicsit magadról, családodról.

Én itt születtem Magyarországon, de kiskoromtól fogva sokat jártunk Szíriába. Anyukám magyar, édesapám pedig szíriai. Ő egy egyetemi ösztöndíjjal érkezett Magyarországra, és itt is ismerkedtek meg édesanyámmal is a Debrecenben, az orvosi egyetemen.

 

Milyen műsorból ismerhetnek téged a nézők?

Éveken át dolgoztam a híradóban, a Panorámában, és több mint három éve indult el a saját műsorom, a Bábel – Hesnával a világ. Ez tulajdonképpen nem egy külpolitikai, hanem sokkal inkább egy, a világ távoli tájain forgatott riportműsor, amiről úgy gondoljuk, hogy érdekes és értékes élettörténetekkel és témákkal foglakozik.

Most ebben az évben például szociálpszichológiai kísérletekről szólnak az adások. Ezek a témák alapvetően olyan jelenségeket dolgoznak fel, amelyek a mindennapi életünk részei, ugyanakkor egyfajta tükröt is állítunk azzal kapcsolatban, bizonyos helyzetekben miért is reagálunk úgy, ahogy. Miért kiszámítható sokszor az emberek reakciója, milyen tényezők hatnak egy-egy döntésre, miért viselkednek az emberek időnként teljesen ellentétesen saját érdekrendjükkel.

 

 

Számos díjat kaptál már, azok mik voltak?

Kétszer kaptam Kamera Hungária díjat, és három éve Prima Primissima díjat kaptam sajtó kategóriában. Valamint számomra szintén fontos elismerés volt, hogy Salgótarján díszpolgárává avattak. Néhány éve pedig harmadik lettem a CNN World Report versenyén.

 

Mit jelent neked a Kovácsi László díj?

Azért örültem különösen ennek a díjnak, mert ez már nem csupán a háborús tudósítói, meg külpolitikai újságírói éveimnek szól, hanem már a Bábelnek is. Nagyon hálás is vagyok a stábnak, amelyik mögöttem áll, akikkel együtt találjuk ki, és hozzuk össze ezeket az adásokat. Nagyon sok belefektetett energia, sok óra, kreativitás, közös munka van benne.

A visszajelzések alapján szerencsére tényleg nagyon sokan megismerték és megszerették ezt a műsort, így a díjátadón is ebből vetítettünk egy részletet, még a legelső részből, ami egyébként témájából adódóan is egyfajta hidat jelentett számomra a háborús tudósítói korszak és a Bábel korszaka között. A főhőssel ugyanis még akkor ismerkedtem meg, amikor a líbiai felkelésről tudósítottam.

 

 

Mihez kezdesz a díjjal együtt járó pénzjutalommal?

Én ezt rögtön felajánlottam jótékony célra, már csak azért is, mert a Bábelt is olyan szellemben készítjük, hogy próbálunk olyan értékeket közvetíteni, amikben hiszünk. Sokszor olyan dolgokra hívjuk fel a figyelmet, amik amúgy nem feltétlenül kerülnének reflektorfényben.

Ezért is döntöttem úgy, hogy egy olyan civil összefogásnak szeretném felajánlani az összeget, amelyik pontosan ilyen embereken segít. Ez a Heti betevő nevű szervezet, amely vasárnaponként éttermekkel és önkéntesekkel összefogva minőségi meleg ebédet, süteményt biztosít mélyszegénységben élőknek és rászorulóknak, nyár végén pedig a menekült családoknak is rendszeresen főztek.

Ebből a pénzből körülbelül 550 adag finom, minőségi ételt tudnak majd elkészíteni, amiről úgy gondolom, hogy nagyon nagy dolog. Úgyhogy a továbbiakban - akár saját munkával – én is mindenképp be fogok kapcsolódni a munkájukba.

Teljes cikk

A közmédia A Hely című műsorával és Apagyi Zsolt közreműködésével rászorulókon segített

2015. november 10.

Három cserépkályha került rászorulókhoz, az érintetteket A Hely című műsor kapcsolta össze Apagyi Zsolt kályhacsempe gyárossal

A Hely című szórakoztató-ismeretterjesztő riportműsor hétköznaponként 11:07-től hallható a Kossuth Rádióban.

Ez az a műsor, amelyben korábban Apagyi Zsolt kályhacsempe készítő mestert mutattuk be, és aki megkérte A Hely szerkesztőségét, hogy segítsenek 3 meleget árasztó műalkotást eljuttatni rászorulóknak. A műalkotás kifejezés nem véletlen, hiszen Apagyi Zsolt szervezésében rendszeresen rendeznek versenyt kályhásmestereknek, ahol a legfőbb funkció mellett – miszerint meleget biztosítson – valóságos ékszerek készülnek el, és amely pályamunkákat később rászorultaknak adományoz.

A tavasszal azzal hívta fel Kiss Rita szerkesztőnket, hogy 3 cserépkályha sorsáról döntsön A Hely. A szerkesztőség munkatársainak segítségét nem véletlenül kérte a szakember, hiszen tudja, hogy a műsor az 1500. adáson is túl jár, ez a 2-3 részes sorozatokat figyelembe véve mintegy 600 helyszínt és több mint 7000 beszélgetőtársat jelent a legváltozatosabb témákban. A műsor készítése során a kollégák bejárják az egész országot, sokat tapasztalnak és emiatt tudják, hogy hol van szükség segítségre.

 

Olyan bizalom ez A Hely című műsor felé és munkatársai iránt, amelyért érdemes dolgozni. Így kerültek Apagyi Zsolt már-már műalkotásnak számító kályhái a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény hajléktalanjaihoz, a toldi Igazgyöngy Alapítvány tanodájába és a nyírteleki Kedvesház Alapítvány egyik pártfogolt családjához. Hiszen minden ember melegségre vágyik. Büszkék vagyunk rá, hogy a műsorunk hitelességében bízó, az azt szerető emberek odafigyelése igazi melegségben, téli fűtésben tárgyiasult.”

Teljes cikk

Családbarát magyarok, családbarát közmédia: a házasság hete a közmédiában

2016. február 20.

Minden vonatkozó magyarországi kutatás megerősíti, hogy a magyarok családszeretőek és erősen családcentrikus gondolkodásúak. A közmédia 2016. 6. hetében olyan műsorokat sugárzott, melyek a házasság témáját járták körbe.

A közmédia televíziós csatornáin több mint félszáz műsorban foglalkoztak a házasság témájával családi, egyházi, női és nemzetiségi magazinokban, de szó esett erről a Petőfi TV-ben, valamint az egyik legnépszerűbb hazai szórakoztató műsorban, a Magyarország, szeretlek! vasárnapi adásában is.

A Duna TV magazinjában, a Család-barátban minden hétköznap délelőtt a házasság és az arra való felkészülés volt a téma, ezen a héten ezt a műsort átlagosan 115 ezren nézték, míg a Duna World csatornán ezek ismétléseit a délutáni, illetve az éjszakai órákban alkalmanként átlagosan 25 ezren. Csak ez a műsor az ismétlésekkel együtt több mint 18 óra adásidővel kapcsolódott az alkalomhoz.

Az M1 aktuális csatorna Család és otthon magazinja az aktuális héten és az azt megelőző vasárnap foglalkozott a házassággal, ezeken a napokon a délelőtti és délutáni adások átlagos nézettsége 80 ezer fő volt.

A Duna TV-n a kedd délutáni Ridikül a hosszú házasság titkával foglalkozott, ennek a műsornak 288 ezres volt a nézettsége, míg a Duna TV-n a vasárnap esti Magyarország, szeretlek! játékosai szerelmes házaspárok voltak, ennek a műsornak 495 ezres volt a nézettsége.

Összességében a közmédia televíziós csatornáin a házasság hetével, valamint a házasság értékeivel foglalkozó műsorok az ismétlésekkel együtt közel 40 órában, és milliós össznézettséggel kerültek adásba.

A nézettségi adatok forrása: Nielsen Közönségmérés

Teljes cikk

Akkor. Amikor. A közmédia kiemelten foglalkozott az NVI-nél történt incidenssel

2016. február 24.

Kiemelten foglalkozott a közmédia a Nemzeti Választási Irodánál történt tülekedéssel.

Az online sajtó egyes cikkei azt állítják, a közmédia elhallgatta a kopaszokat a Nemzeti Választási irodánál. Ez az állítás egyszerűen nem igaz.

A magyar közmédia mindenkinél részletesebben, az összes médiapiaci szereplőnél hamarabb, nagyobb terjedelemben, többféle tartalomtípusban, több megszólalóval, és több csatornán adott hírt a Nemzeti Választási Irodánál 2016. február 23-án történt eseményekről.

A teljes közmédia annak megfelelően tudósított a Nemzeti Választási Irodánál történtekről, ahogy azt a szakmai sztenderdek megkövetelik.

Az MTI 1 kora reggeli rövidhírben, 14 hírben, 6 OS-ben, és 13 fotóval dolgozta fel a keddi nap történéseit. Az esti tiltakozásról a távirati iroda pedig 1 rövidhírben, 1 hírben, és 6 fotó segítségével tájékoztatta a közvéleményt.

Az M1 televízió 2016. február 23-án, kedden az alábbi blokkokban foglalkozott a Nemzeti Választási Irodánál történtekkel:

11:07 hír (0:31)

12:18 hír (0:37)

14:07 hír (0:35)

17:04 hír (0.35)

17:05 hír-reakciók (0:48)

18:09 anyag (2:59)

18:12 demo MSZP-élőkép (0:25)

18:12 hír pártok (0:32)

20:01 anyag (2:59)

20:04 demo-reakciók (1:26)

21:11 demo (0:44)

21:11 demo-reakciók (1:26)

22:12 anyag (2:59)

22:15 demo-reakciók (1:26)

23:06 demo (0:44)

23:07 demo-reakciók (1:26)

2016. 02. 24. SZERDA

6:12 anyag (2:59)

6.16 demo-reakciók (1:23)

Az MTI „Hangos hírek” alábbi blokkjaiban szerepelt a híradás az NVI-nél történtekről:

14.00 - országos, budapesti blokk

15.00 - országos, budapesti blokk

16.00 - országos, budapesti blokk

17.00 - országos, budapesti blokk

18.00 - országos, budapesti blokk

19.00 - országos, budapesti blokk

20.00 - országos, budapesti blokk

2016. 02. 24. SZERDA

6.00 - országos, budapesti blokk

7.00 - országos, budapesti blokk

8.00 - országos, budapesti blokk

A közmédia rádiócsatornái 2016. február 23-án az alábbi hírekben számoltak be az NVI-nél történt eseményekről:

HÍREK: (K – Kossuth, P – Petőfi, D – Dankó, B - Bartók)

2016.02. 23. KEDD

K11 + P11, K13+D13, P13, K14+ D14, D18+K19, K21+K23, K24

2016. 02. 23.- Esti Krónika

2016. 02. 24.- 07.00 Krónika

2016. 02. 24. SZERDA

P6, B7/ D8, P8.30

A hirado.hu témába vágó tartalmait itt, itt, itt, itt és  itt érheti el.

A Médiaklikken az alábbi linkeken érhetők el a közmédia 2016. február 23-i tudósításai:

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1800-2016-02-23-i-adas/ 9:19

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1930-2016-02-23-i-adas/31:32

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-2100-2016-02-23-i-adas/ 11.20

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-600-2016-02-24-i-adas/11:50

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1700-2016-02-23-i-adas/5:30

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1400-2016-02-23-i-adas/7:30

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1200-2016-02-23-i-adas/17:30

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1100-2016-02-23-i-adas/8:07

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-2200-2016-02-23-i-adas/12:00

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-2300-2016-02-23-i-adas/7:00

Teljes cikk

EU csúcs: a közmédia mondott igazat

2016. március 08.

A közmédia a valóságnak és a nemzetközi híradásoknak megfelelően tudósított a hétfői EU-csúcsról.

Újból kiderült, nem a közmédia, hanem a közmédiával ellenséges médiumok hazudnak: a közmédia hétfő este a valóságnak megfelelően tudósított az EU-csúcsról, mégis újból az az alaptalan vád érte, hogy megmásítja a történteket. A magyar online, és kereskedelmi médiumok (index.hu, 444.hu, hvg.hu, Népszabadság) tendenciózusan hazudnak a közmédiáról, és nem ez az első alkalom, hogy lelepleződnek.

Ennek bizonyítására itt egy képernyőkép az ORF hírügynökség honlapjáról, amelyen jól látszik, az ORF is arról adott hírt: a magyar miniszterelnök vétózott az EU-török csúcson.

Az alábbi hírügynökségi beszámolók is a közmédia híradását erősítik meg.

http://news.sky.com/story/1655195/hungary-blocks-turkey-eu-migrant-proposals

http://uk.mobile.reuters.com/article/idUKKCN0W92A7?irpc=932

http://m.tagesspiegel.de/politik/newsblog-eu-gipfel-zu-fluechtlingen-kreise-weitere-beratungen-zu-tuerkei-vorschlag-vertagt/13061822.html

http://m.welt.de/politik/ausland/article153003764/Zahl-der-Fluechtlinge-um-ein-Drittel-gesunken.html 

Teljes cikk

Kis párt, nagy hazugságok

2016. március 14.

A statisztikai hibahatáron billegő Együtt párt képtelen hazugságokkal vádolta meg március 15., a szabad sajtó napja előtt a közmédiát. Az Együtt valótlan állításaival az a probléma, hogy nagyon gyorsan leellenőrizhető a valóságtartalmuk. Az ellenőrzés eredménye azonban lesujtó: semmi sem igaz az Együtt által mondottakból.

Az Együtt azzal vádolta meg a pont egy éve, a nézők által is visszaigazoltan sikeres és megújult közmédiát, hogy az nem biztosít megfelelő megjelenést az ellenzéki pártoknak.
 
A számok azonban mást mutatnak, és annak érdekében, hogy az Együtt is szembesüljön azzal, milyen sok esetben adott helyt a közmédia a mikropárt álláspontjának, a közmédia tételesen összeszedte az Együtt egyéves megjelenését a közmédiában.
Az összesítés megerősíti a Nézőpont ezen a héten publikált kutatását: a megújult közmédia kiegyensúlyozottabb hírszolgáltatást nyújt, mint bármely más magyar médium.
 
 
AZ EGYÜTT MEGJELENÉSEI AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN A KÖZMÉDIÁBAN
 
MTI:
2015. március 15. óta az MTI-ben
az Együtt sajtótájékoztatóiról, valamint közleményből írt anyagok:
 
273 anyag,
9 rövidhír,
4 frissített ill. bővített anyag.
 
Emellett:
 
16 országgyűlési krónikában,
19 országgyűlési bizottsági anyagban,
10 összefoglalóban szerepelt az Együtt politikusának véleménye.
 
Valamint 183 (egy. ill. többrészes) OS közleményt is kiadott az MTI az Együtt – A korszakváltók pártjától.
 
A párt vezető politikusainak neve összesen 977 alkalommal szerepel a belpolitikai kiadásban.
 
M1:
Az M1 hírcsatornán az Együtt 2015 március 15. óta az M1 híradóiban 231 hírben szerepelt, továbbá 63 alkalommal demóban illetve demószinkronban jelent meg. Politikusaik az M1-en a híradókon túl 9 alkalommal szerepeltek. 
 
RÁDIÓHÍREK:
Az Együtt – A Korszakváltók Pártja 2015. március 15-e és 2016. március 14-e között összesen 549 alkalommal szerepelt álláspontjával, véleményével, megmozdulásával a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és a Dankó Rádió hírblokkjaiban.
 
KRÓNIKÁK:
Az 2015 március 15. óta 95 db Együtt-megjelenés volt a Kossuth Krónikában.
 
180 PERC:
A 180 percben pedig 27 alkalommal volt vendég az Együtt politikusa.
Teljes cikk

Tovább nőtt a közmédia közönségaránya

2016. április 19.

Miközben a kereskedelmi csatornák nézettsége csökkent, addig a közszolgálati csatornák közönségaránya 14,8%-ról 17,3%-ra növekedett

A Nielsen Közönségmérés adatai 2015 első negyedévéhez mérve vizsgálják a változást, mely alapján jól látszik az is, hogy a 2015. július 18-án indult M4 Sport alig egy év alatt valóban sikeres adóvá, sőt Magyarország legnézettebb sportcsatornájává nőtte ki magát.

A közmédia azonban nemcsak a sportnak köszönheti, hogy portfóliójának nézettsége emelkedett, hiszen a két országos kereskedelmi csatorna (RTL Klub + TV2) részesedése együtt 26,6%-ról 23,2%-ra csökkent, mely csatornák tematikáját tekintve abszolút nem beszélhetünk sportos tartalmakról.

 

Úgy látszik, hogy a számok, és így a nézők is azt igazolják vissza, hogy a közmédia megújítása és átalakítása nemcsak szükségesnek, hanem sikeresnek is mondható.

Teljes cikk