A magyar kosárlabda sztárjai a közmédián

2014. december 18.

Címkék: kosárlabda, Zelenyánszky, magyar bajnokság

Exkluzív videó a kosárlabdamérkőzések új szakértőiről Zelenyánszky Balázs tálalásában.

Zelenyánszky Balázs sportkommentátor exkluzív videóban jelenti be az MTVA kosárlabdamérkőzéseinek szakértőit, akik között igazi legendákat is találunk! A magyar bajnokság legizgalmasabb találkozóit továbbra is a közmédia csatornáin láthatjátok!

Teljes cikk

Kulcsár Edina az MTVA-ban

2014. december 17.

Címkék: MTVA, Kulcsár Edina

Nehéz az ércbányászok élete” mondogatták az öregek, de ma számunkra az is kiderült, hogy a szépségkirálynőké sem könnyű. Kulcsár Edina a Ma Reggel vendége volt,

Kulcsár Edina a Ma Reggel vendége volt, az adásmenetbe 8:50re volt beírva, de a taxi már 7 órakor várta lakása előtt. 7:45kor szállt ki az autóból itt, az MTVA Székházánál, és mi úgy láttuk, hogy úgy tökéletes, ahogy van.

Teljes cikk

Jónak lenni jó

2014. december 15.

Címkék: MTVA, Jónak lenni jó

Úgy tűnhet, nem túl kreatív dolog egy az egyben azt a címet adni egy bejegyzésnek, amiről írni akar az ember. Itt viszont a helyzet az, hogy ez olyannyira beszédes, olyannyira érzékletes, hogy teljesen felesleges hosszan tűnődni egyéb lehetőségeken.

Talán mostanság a közbeszéd része, hogy nem törődünk egymással, nem figyelünk egymásra, simán elmegyünk egymás mellett. Hogy nincs empátia, együttérzés, hogy nincs semmi pozitív.

Szerencsére tegnap is kiderült, hogy ez egyáltalán nem igaz. Összegyűlt 167 millió forint. Mit összegyűlt? Összegyűjtöttük! 167 millió forint a nélkülözők és bajbajutottak, a rászorulók számára. Ez az óriási mértékű segítségnyújtás pedig minden adakozó érdeme. Ennek részeként ne feledkezzünk meg azokról a művészekről és sportolókról sem, akik olyan tárgyakat ajánlottak fel, melyeknek megvásárlásával az adományozni kívánó emberek segíteni tudtak a rászorulókon.

Teljes cikk

Kár, hogy vége van!

2014. december 13.

Címkék: MTVA, virtuózok

Olyan történt, ami szép, ami kedves, ami sokszínű, ami tehetséges és az ember lelkébe beszivárog és nem is ürül ki egyhamar. Szeretetre méltó tehetségek ünnepe volt tegnap, ahol eldőlt, hogy kik is a Virtuózok. A zenei „sportszerűséget” teljes mivoltában láthattuk

Szerettük a Virtuózokat és szerencsére még mindig nincs vége, hiszen 2014. december 20-án Virtuózok Gálaműsor lesz. Ahogy az egyes műsorokba úgy a gála est szervezésébe és kivitelezésébe is hatalmas energiákat fektet mindenki, legyen az producer, fellépő vagy operatőr. A finálé próbáján jártunk, ahol a Piano Guys kaptuk lencse végre.

 

 

Teljes cikk

Közszolgálat, közérdeklődés

2014. december 09.

Néznek minket, hallgatnak ránk, olvasnak rólunk. Írnak nekünk, kérdeznek minket, észrevételeznek. Ez jó dolog. Érezni a törődést. Persze, nem rózsaszín a világ, de ugyan kinek az manapság?

A közmédia műhelyeiben elhivatott, munkájukra büszke, és magukkal szemben igényes kollégák dolgoznak, akik mostanság nem győznek kérdésekre válaszolni, mert sok a történés a házunk táján. Bátran állíthatjuk, hogy a tehetségkutatók világában (bár nem ezzel a céllal, de) sikerült olyat összehozni, amire mindenki büszke: a Virtuózok. A dicséret persze elsősorban a versenyzőké, de a tévé is megtette a magáét: szép képi, HD megvalósítás, minőségi hang, értékes műsorsáv.

Két fiatal, akik közül az egyik siket, olykor egészen különleges képi megvalósítások közepette járják be szűkebb és tágabb hazánkat. Ez az Ég, Föld, Férfi, Nő, amely szintén értéket közvetít. A nézők kedvence a Munkaügyek, és a Fapad is - lassan, de biztosan - halad előre, és akkor még nem is említettük az A Dal című produkciónkat, amely évek óta szinte szó szerint összehozza azokat, akiknek nem mindegy, hogy Magyarországot ki képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Nyilván annak mindig van hírértéke, hogy ki érkezik hozzánk, vagy ki távozik tőlünk, ez természetes ebben a szakmában. Ha ehhez hozzávesszük, hogy milyen erős a kereskedelmi tévék jelenléte, még hangsúlyosabbá válik mindez. Igenis létezik, hogy valaki a kereskedelimből jön a közszolgálatiba, ez nem Ördögtől való! De faggatnak-vegzálnak minket újságírók, észrevételeznek olyan nézők-hallgatók, akik nem egyszerűen “léteznek” a készülék másik oldalán, hanem véleményük is van. És ez így van rendjén még akkor is, ha kritikával illetnek.

Jól látható, hogy mindenki teszi a dolgát, hogy van élet, mozgás, zsongás a közszolgálat körül.

Akkor lenne baj, ha az érdektelenség csendjébe süllyednénk.

Teljes cikk

Egy igazi példakép – film készült Kolonics Györgyről

2014. december 08.

Címkék: MTVA, film, Kolonics

Habár mindannyiunk emlékezetében kitörölhetetlen emléket hagyott, de már több mint hat esztendeje nincsen közöttünk Kolonics György. A kétszeres olimpiai bajnok és tizenötszörös világbajnok kenus nemcsak eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, de a sport iránti alázata és szerénysége valódi példaképpé emelte.

Ezért is örömteli a tény, hogy egész estés dokumentumfilm készült a sportolóról, amelyben életének legfontosabb szereplői emlékeznek Kolóra. A film díszbemutatóját az Uránia Filmszínházban tartották, ahol a közönség percekig tartó vastapssal és könnyekkel fejezte ki elismerését, valamint a sportoló iránti tiszteletét.

Teljes cikk

Döntetlen a nyitányon

2014. december 06.

Címkék: MTVA, M1, közvetítés, kézilabda

A magyar lányok hatalmas szívvel és akarattal pótolták a jó játékot, a fordulatos mérkőzés vége döntetlen lett.

A magyar női kézilabda-válogatott bemutatkozott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, a vadonatúj Audi Arénában. A csapat vállára érezhetően nagy teher rakódott, hiszen a fantasztikus hazai közönség nagy reményekkel várta az EB kezdetét. Igaz ez akkor is, ha jól tudtuk: a világ egyik legjobb játékosa nélkül kell parádéznunk, hiszen Görbicz Anita csak lélekben van társaival, a nézőtérről szorított az ütközet során.

Teljes cikk

Alapcsomag, ami a valóság

2014. december 04.

A közmédia miatt drágulnának a kábeltelevíziós szolgáltatások? Vagy az MTVA-nak köszönhetően kerülnének ki csatornák az alapcsomagból? A sajtó híreszteléseivel ellentétben szó sincs erről.

A sajtóban az utóbbi napokban futótűzként terjedt a hír, hogy a közszolgálati csatornák bővülése miatt drágulhatnak a televíziós alapcsomagok, avagy kikerülhetnek abból kereskedelmi csatornák, a közmédiának „köszönhetően”.  A megállapítás teljesen valótlan, ezért igyekszünk érthetően bemutatni a helyzetet, amolyan lámpásként a sötét alagútban.

A kábelszolgáltatók az átállás költségével is riogatják a nézőket, mondván, hogy nem lesz pénzük a kereskedelmi csatornákat kifizetni (ráadásul eddig a két országos két kereskedelmi csatornáért nem is kellett fizetniük, azt a két cég a jövő évtől szeretné bevezetni). Az állítással kapcsolatban gyors matekórára invitáljuk a kedves olvasót: hazánkban alsó hangon 3 millió televíziós előfizetés van (kábeles, műholdas, földfelszíni vagy IPTV), elképesztően alulbecsülve számoljunk egyenként 2.000 forintos havidíjjal. (A valóságban ennél általában többet fizetnek a fogyasztók.)  Ha ezzel az adatokkal számolunk, akkor is havi 6 milliárd (!) forintos bevételt könyvelhetnek el összesen a kábelszolgáltatók, hangsúlyozottan ez egy alábecsült összeg.  Az átállás költsége maximum 200 millió forint egyszeri teher, azaz az összbevételük 3 (három, drei, three, tres) százaléka! Az emberek riogatása tehát nem más, mint indokolatlan hisztéria keltése, a tévénézők érdekeinek és élményének figyelembevétele nélkül. Tény, hogy ebből a bevételből fizetik a szolgáltatók a műholddíjat, tartják fenn a hálózatukat, az ügyfélszolgálatokat, fizetik a csatornáknak a műsordíjat, illetve a jogdíjakat is.

A kábelszolgáltatóknak az új közszolgálati csatornák után nem kell műsordíjat fizetni, azt ingyen kapják, ráadásul az MTVA fizeti a jogdíjakat is helyettük, nem pluszpénzből, hanem a meglévő költségvetéséből. Így akár a kábelszolgáltatók hosszútávon további profitot remélhetnek az új csatornáktól.

Több sajtó tényként közölte, hogy az új közszolgálati csatornák kiszoríthatják az alapcsomagból a kereskedelmi adókat, amely szintén hamis híresztelés, hiszen erről szó sincs. A kábelszolgáltatók maguk döntik el, hogy hány csatornát tesznek az alapcsomagjukba, a digitális terjesztésnél nincsenek korlátok közé szorítva.  Ha a kábelszolgáltatók úgy döntenek, hogy néhány kereskedelmi csatornát más (magasabb árú) csomagba tesznek, azt szimplán üzleti érdekből tehetik, nem pedig a szükség parancsolja.

 

Teljes cikk

Tarolt a Londoni Színek kisfilm a bakui sportfilmfesztiválon

2014. december 02.

Címkék: MTVA, Telesport, Filmfesztivál, Sport

Interjú Németh Gábor Péterrel.

Szervusz! Hogyan szólíthatlak?

Alapvetően Németh Gáborként szoktam bemutatkozni, a Péter nevet Németh Gábor (József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár) miatt használom. Ő forgatókönyvíróként igen sokszor megjelent stáblistákon, így a neki szóló tisztelet és a félreértések elkerülése végett használom a Németh Gábor Péter nevet. 

Teljes cikk

Boldog születésnapot, Magyar Rádió!

2014. december 01.

Címkék: MTVA, Magyar Rádió, születésnap

Egy híján 90 éves a Magyar Rádió.

„Midőn, mint a m. kir. Postának vezérigazgatója, ezennel szívből s hazafias örömmel üdvözlöm a magyar rádió-vevőkészülékek közönségét, mint mindazokat, akik hallgatják a mi szolgáltatásainkat, egyúttal a Mindenható áldását kérem a magyar broadcasting intézményére és annak jövő fejlődésére.”

Az ünnepélyes gondolatot napra pontosan 89 évvel ezelőtt mondta Demény Károly államtitkár, aki ekkoriban a Magyar Királyi Posta vezérigazgatói pozícióját is betöltötte. A szónoklat apropója igazán történelmi pillanat volt: 1925. december első napján kezdte meg működését a Magyar Rádió. Akkor talán nem is sejtette a vezérigazgató úr, hogy a broadcasting kifejezés majdnem 100 év elteltével divatosabb lesz, mint valaha.

Azt viszont egészen biztosan nem tudhatták a jelenlévők, hogy micsoda nehéz évszázad elé néz az intézmény, amely megannyi történelmi korszakot átvészelt, s gyakran mindent engedtek neki, csak azt nem, hogy a közt szolgálja. Átvészelte a világháborút, játékeszköze volt a Rákosi-érának, majd reménysugara az ’56-os szabadságharcnak, hogy aztán újra bő három évtizedig korlátok közé szorítsák. Az ideológiák már a történelem süllyesztőjébe kerültek, de a rádió még mindig töretlen, s megmaradt nekünk, mint a történelem élő fültanúja.

Óriási kihívást jelentett a rádió mindenkori vezetőjének a technika őrült fejlődése, amellyel lépést kellett és tudtak is tartani. A televízió berobbanásával a rádió is kicsit megsérült, de konokul harcolt tovább, így sikeresen életben maradt, jelentősége nem csökkent, sőt, nőtt. A legkomolyabb médium, mert szemben az internet személytelenségével, megmaradt személyesnek. az emberi hangnak. Több százezer embernek naponta jelent kikapcsolódást, tájékoztatást, szórakozást avagy békességet.

Egy születésnapi köszöntésnél emlékezzünk arra a sok jóra, amelyet köszönhetünk a Magyar Rádiónak. Ki ne gondolna szívesen a Szabó családra, a Szülőföldünkre, a Körkapcsolásra, a Krónikára, Szepesire, Bőzsönyre, Novotnyra, Szalóczyra, Skoffra és a sort még hosszan folytathatnánk. Legendás műsorok legendás hangjai.

Emeljük rájuk poharunkat!

Teljes cikk