A múlt és a jövő találkozása

2015. január 12.

Címkék: skoff, MTVA, kiállítás, kultúra

A Skoff Elza szerzőinek megadatott az a szerencsés lehetőség, hogy bepillantsanak a holnap nyíló Rádió és Tv-Történeti Kiállítóhely kulisszái mögé.

Megérkezésünkkor a Magyar Rádió kiállítóhelyén csak úgy sürögtek-forogtak a kiállítást szervező munkatársak, pedig egyáltalán nincsenek lemaradva: gyakorlatilag már készen áll a nagyérdemű fogadására a Rádió és TV-Történeti Kiállítóhely. Számunkra már önmagában az is elég szórakoztató és látványos lett volna, ha végigutazunk a magyar televíziózás és rádiózás különös történelmén, ám ennél sokkal többről szól ez a tárlat. 

 

Minden látogató kap ugyanis egy táblagépet a kiállítás idejére, amelynek segítségével egészen különleges módon ismerhetjük meg a bemutatásra szánt eszközöket. A technikai eszköz audiovizuális élményekkel is gazdagít bennünket, ami egy médiaeszközökről szóló expón igazán váratlan meglepetéseket is jelent.

Teljes cikk

Az Instagram-on lenni jó

2015. január 08.

Címkék: MTVA, Instagram

A pesszimisták azt mondják, “már az is jó hír, ha nincs hír.” Mi azonban tudjuk, hogy jónak lenni jó, és a jó hírnek is lehet örülni - legyen az akármilyen “kicsi”.

Mert önmagában annak, hogy az MTVA megjelent az Instagram-on, nincs különösebb hírértéke, mégis azért mondjuk, hogy “különösebb”, mert talán mégis van, csak máshonnan kell rátekinteni.

Az MTVA tevékenysége rendkívül összetett, széleskörű, ezt “fényképesíteni” nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk. Ráadásul az Instagram jobbára a “most”-ról szól, azonnali élmények azonnali megosztásáról, nekünk viszont komoly történelmünk (is) van.

Teljes cikk

Ismét fölszáll a páva

2015. január 06.

Címkék: MTVA, Fölszállott a páva

Ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősszel – immáron harmadik alkalommal – folytatódik a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató. Talán a Virtuózok zajos sikerén fölbuzdulva, vagy csak a műsor színesebbé tétele miatt, de a színpad ezúttal a gyerekeké lesz: ők fogják bemutatni tehetségüket.

Akár az is előfordulhatott, hogy némely újságíró csak legyintett egyet a helyszínen, sőt talán néhányan már el is kezdték írni a mondatot: „A közmédia unalmas programot tűz műsorára”. A szervezők azonban remekül írták a forgatókönyvet, a sajtótájékoztató végén ugyanis azok kerültek a reflektorfénybe, akikről szólni fognak az őszi szombat esték: egy gyermek néptánc csoport apró pindurjai kerültek a kamerák kereszttüzébe, akik gyönyörű népi viseletbe öltözve forogtak, tapsoltak, táncoltak, természetesen őszinte, örömteli mosollyal arcukon.

Teljes cikk

Az állampolgárok és állampolgárabbak

2015. január 02.

Címkék: hiradó, híradó, 444, színész, útdíj

Elsőre szokatlannak tűnő kifejezést talált a kedves olvasó a címben? Legyen ez sokadikra is szokatlan, hiszen csak egyes sajtóorgánumok gondolkodnak így az emberekről.

Vannak olyan felületek, ahol önhatalmúan eldöntik, ki lehet „az utca egyszerű embere”, és ki az, aki nem. A kritika úgy áll, hogy márpedig olyan személy, aki foglalkozását tekintve színész, nem adhat interjút a Híradónak. Érezzük, hogy ez mennyire nonszensz? Olvassuk csak újra: aki színész, az nem adhat interjút a Híradónak.

Teljes cikk

Számvetés és előretekintés

2015. január 02.

Címkék: MTVA, évértékelés

Minden újév alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk az előző esztendőre, s hogy megfogalmazzuk reményeinket a következő tizenkét hónapra.

A 2014-es év egyik legnagyobb teljesítménye, hogy lezárult a közmédia integrációja, amely megteremtette az egységes, hatékony, az együttműködő szervezetek erősségeit és lehetőségeit egyesíteni képes szervezeti kereteket. Ebből fakadóan 2014-ben is komolyan tudtunk koncentrálni a tartalom előállítás fejlesztésére, amely már az idei év első negyedévében megfigyelhető volt a közmédia csatornáin.

Teljes cikk

Jó zenészek, jó emberek

2015. január 01.

Címkék: MTVA, virtuózok

A jó barátok a bajban mutatkoznak meg, ezt eddig is tudhattuk, ám tegnap kiderült, hogy ez a jó zenésztársakra is igaz. A nemrég átadott Tüskecsarnokban a Virtuózok néhány tehetsége, valamint a Szűts Apor által vezetett ApOrchestra adott jótékonysági nagykoncertet, hogy így segítsenek Kormányos Vanesszának.

A 12 éves Vanessza szintén a Virtuózokból lehet mindenki számára ismerős: a lány úgy bűvölte el hegedűtudásával a közvéleményt, hogy közben tudvalevő volt, gyógyíthatatlan betegségben szenved.  A zsűri akkor rendkívül nehéz, de bölcs döntést hozott: Vanesszát nem juttatták tovább, hiszen egészségügyi szempontból is megterhelő lett volna számára a verseny, azonban a kezét nem engedték el. Nem olcsó marketing trükk áldozata lett, hanem valódi és nagyon komoly segítséget kap a mai napig, aminek a tegnap este volt az egyik nagy bizonyítéka.

Teljes cikk

Közmondásgyűjtemény kíváncsiskodóknak

2014. december 31.

Címkék: MTVA, közmondás

Vannak sajtóorgánumok, akik folytonos találgatásukkal igyekeznek magukra vonni a figyelmet. Állami hírtévé? M5? Izgalmas dolog a találgatás, csak semmi értelme. Azt persze már ne is említsük, hogy ismételten állami jelzővel látják el a közszolgálati médiát, miközben nem az.

Aki kíváncsi, hamar megöregszik.

Vannak sajtóorgánumok, akik folytonos találgatásukkal igyekeznek magukra vonni a figyelmet. Állami hírtévé? M5?Izgalmas dolog a találgatás, csak semmi értelme. Azt persze már ne is említsük, hogy ismételten állami jelzővel látják el a közszolgálati médiát, miközben nem az.

Teljes cikk

Made in China

2014. december 23.

Címkék: MTVA, megállapodás, Kína

Mi itt a közszolgálatban néha úgy érezzük magunkat, mint nyuszika a viccben: ha van rajtunk sapka az a baj, ha nincs, akkor meg az. Igaz, mindkét megközelítés vélemény - s mint ilyen, szabad - de nem mindig érezzük igazságosnak. Jöjjön erre egy aktuális példa.

Hol ül most a Kedves Olvasó? Akár otthon, akár irodában, akár internet kávézóban, nagy eséllyel legalább tucatnyi olyan dolgot tud felsorolni maga körül, melynek címkéjén ez áll: Made In China.

Nézzük mindjárt a számítógépet és környékét: az egér, a billentyűzet, a monitor, de belül az alaplap, a videó kártya, a naponta magunkkal cipelt pendrive, mind-mind Made In China.

Aztán tekintsünk körbe: esetleg ikeás az irodai bútor? Made In China. Miből isszák kávéjukat-teájukat? Bögréből? Szinte biztos, hogy Made In China. Milyen okostelefonjuk van? Majdnem mindegy a márka, hátul valami ilyesmit fognak olvasni (mint mi, az iPhone-on): “Designed by Apple in California. Assembled in China.”

Teljes cikk

„Koló is velünk volt a forgatáson”

2014. december 23.

Címkék: MTVA, Kolonics, Varga András

December 28-án tűzi műsorára az m1 a Kolonics György életét bemutató dokumentumfilmet. Az alkotás díszbemutatója már megtörtént, a rokonok és a barátok szerint is elsöprő ereje van a Varga András által rendezett filmnek. A mű születéséről, Kolonicsról, valamint a forgatásról a rendezővel beszélgettünk.

Teljes cikk

Tegnap, ma, holnap is!

2014. december 19.

Címkék: közmédia, koncert, Koncz Zsuzsa

A tegnap szócskát vegyük a múltnak, a ma szavunkat vegyük a jelennek, a holnap pedig jelentse a jövőt! Tegnap, ma és holnap is volt, van, lesz a közmédiában Koncz Zsuzsa.

Koncz Zsuzsa a magyar kultúra része lett, melynek ápolása és közvetítése a magyar közmédia rendszerének is alapvető hitvallása. Éppen ezért tegnap, ma, holnap is lesz Koncz Zsuzsa a közmédiában. Ahogy a cím is mutatja, és ahogy erre az odafigyelők is emlékezhetnek számtalan alkalommal tűzték műsorukra a művésznő zenéit, a köztelevíziók és közrádiók.

Teljes cikk