Ne merészelj nyilatkozni a közmédiának!

2015. március 04.

Ez az üzenete annak a cikk cunaimnak, amelyet a 444.hu indított el, a közmédia iránti utálatát fikarcnyit sem véka alá rejtő cikkében.

Mert ha nyilatkozol, nem járunk utána, hogy ki vagy, mit és miért mondtál, csak kicsinálunk! Kiröhögünk, még a neveddel is viccelődünk, felrúgva minden emberileg elvárható morális értéket! És végképp ne merészelj KÉTSZER nyilatkozni, mert akkor fideszbérenc-álutcaembere leszel, akit szégyen súlyt, és megvetés kísér szánalmas élete hátralévő részében!

Szegény Székely Ond! Nem tudta mit cselekszik, amikor tavaly ősszel a híradónak nyilatkozott. Ő is áldozata lett a beteges közmédia fétisben szenvedő sajtó nemtelen támadásainak.

Mielőtt tovább lépnénk, fontos lenne tudni, hogy vajon a Kedves Olvasó azonnal elhitt mindent a 444.hu újságírójának, aki egyébként meg sem kereste kérdéseivel az MTVA-t? Még a cikk megírása után sem? Mert lehet ám, hogy van egy “másik oldal”, másik olvasat! Mi a helyzet azzal? Mi van, ha nem “fosztogattak”, hanem tényleg “osztogattak”? Mi van, ha a közmédia semmilyen törvénybe, etikába, morálba ütközőt nem tett?

Aki nem kíváncsi, ne is olvassa tovább, az alábbiakat a többieknek szánjuk:

Székely Ond nem dolgozik sem az MTVA-nak, nincs sem szerződéses, sem megbízásos viszonya a céggel, a cikkben egyébként pontatlanul megnevezett, és már nem is létező Pécsi Médiaközponttal sem. A riportot készítő Németh Krisztina tavaly ősszel talált rá, pont ahhoz az anyaghoz keresett érintettet, amelyben aztán Ond szerepelt is. A riporter elmentette - az egyébként kifejezetten kedves, szerény és segítőkész - fiatalember telefonszámát, minden normális riporter így tenne, hátha jól jöhet máskor is. Persze, talán egy másik országban, talán “in a galaxy, far far away”, de nem itt!
Szégyen a magyar sajtónak, hogy le kell írnunk: Székely Ond papírokkal is tudná bizonyítani, hogy valóban lakást keresett, a riportban megjelenő ingatlanos is valódi, vagyis minden úgy van, ahogy az anyag bemutatta!

Székely Ondnak minden indoka meglenne arra, hogy az összes, a nevével, helyzetével élcelődő, félinformációkat tálaló sajtóorgánumtól elégtételt vegyen, de szerintünk csak élni szeretné az életét, még talán az is elég lenne neki, ha mondjuk a 444.hu-tól felhívná valaki, és annyit mondana: “bocs”.

Ez azonban nem fog megtörténni, hiszen a 444.hu - mint fentebb írtuk - még azt sem tette meg, hogy a cikk megírása előtt érdeklődjön a riport készítésének körülményeiről. E sorok írásáig szinte minden nagyobb internetes portál átvette a 444.hu csúsztató és hangulatkeltő cikkét, egyedül a Bors jelentkezett az MTVA-nál kérdéseivel, korrektül megadva lapzártája idejét a válaszra.

Székely Ond története egy újabb adalék ahhoz, amit csak ajánlani tudunk a kedves olvasóknak: ha nem szeretnék mások féligazságait szolgai módon magukévá tenni, “hallgattassék meg a másik fél is.”

Például úgy, hogy ezt a cikket megosztják.

Teljes cikk

Még 24 óra

2015. február 27.

Címkék: MTVA, adal2015

Holnap este A Dal 2015 döntőjében kiderül, hogy ki képviseli Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon! A tét óriási, a feszültséget szinte tapintani lehet az előkészületek során. Az élő adást 20:25-től láthatják az M1-en és a Duna World-ön!

Teljes cikk

Rövid az emlékezetünk

2015. február 25.

2000 óta emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira, az emléknapról az Országgyűlés szavazott akkor.

A dátum február 25-e, ugyanis 1947-ben ezen a napon tartóztatták le, és szállították a Szovjetúnióba Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát. A történelmi eseményről ma szinte mindenki megemlékezik, épp 14 évvel az első emléknap után. Mivel a média bizonyára tele lesz az aktuális beszámolókkal - és mert az emlékezetünk valóban rövid -, idézzük fel most az első, 2001-es emléknapról készített híradós összeállítást:

Teljes cikk


Kinek Putyin, kinek Raszputyin

2015. február 24.

Címkék: közmédia, fotó, Putyin, hir24

...mert ugye a “kinek a pap, kinek a papné” ebben az esetben nem igazán állná meg a helyét.

Volt a fotóhoz esemény: 2015. február 23-án Vlagyimir Putyin a Haza Védőinek Napján Moszkvában koszorúzott. Jeles napnak számít ez Oroszországban, ugyanis 1918-ben e napon hozták létre a Vörös Hadsereget. Ez van, Oroszországban ezt ünneplik, az ő dolguk.

Amúgy mindenki tette ott a dolgát: a katonák feszes vigyázzban álltak, az emlékezők koszorúztak, a fotósok kattintottak. Az EPA egyik munkatársa, a gyanútlan Makszim Sipenkov is a helyszínen fotózott, az MTI pedig megkapta ezt a képét, és most tessék felhorkanni: tovább is adta felületein, mint azt tenné bármilyen más képpel is.

Bár ne tette volna!

Talán jobb lett volna a képről eltüntetni valahogy Putyint (esetleg a zászlót is), nem tudunk nem emlékezni arra, hogy a magyaroroszági média bizonyos tagjai ma is szívesen élnének ezzel a módszerrel, mint ahogy ezt egy másik kép kapcsán a Bors egyik újságírója számon is kérte (a részletek ITT), ám az MTI úgy tette közzé a képet, ahogy azt Sipenkov kolléga elcsípte.

A Hír 24 pedig - áldozván a “közmédia fétis” oltárán - legott szóvá is tette, hogy az “állami hírügynökség” (sic!) megint meglepetést okozott (értsd: azzal "okozta", hogy ezt a képet közzétette). Azt a képet, amelyen az orosz elnök országa elesett katonái előtt tiszteleg, a fotós pedig eközben úgy fényképezte le, hogy az orosz zászló vörös színe is látszik. Képet, benne történetet komponált. Íme:

 MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Nem tudjuk, hogy a Hír24 szerkesztői milyen környezetben tudnának elképzelni egy nekik tetsző, Putyinról készült fotót, de nem is vagyunk rá kiváncsiak.

Úgy véljük, hogy az 1990 óta létező szabadság fajták közül egy a véleményé, de ugyanezt a szabadságot élvezik az MTI fotókat válogató munkatársai is. Az, hogy ez utóbbit a Hír 24 csak neki tetsző körülmények fennállása esetén fogadná el... nos, soroljuk ezt nagylelkűen írói munkásságuk sokasodó darabjai közé.

Update, komment nélkül: a fentebb idézett fotót a EPA nemrég beválasztotta az ún. Editor’s Choice fotósorozatába.

Teljes cikk

Apa, kezdődik!

2015. február 23.

Címkék: MTVA, labdarúgás, OTP Bank Liga

Már csak néhány nap és felébred téli álmából a magyar labdarúgás: pénteken az MTK – Paks csatával (19:45, Duna TV) folytatódik az OTP Bank Liga. A majdnem három hónapos szünetet egy elhalasztott, és teljesen szürreális körülmények között lejátszott Paks – Nyíregyháza találkozó már félbeszakította, de az igazi izgalmak csak most következnek.

Már csak néhány nap és felébred téli álmából a magyar labdarúgás: pénteken az MTK – Paks csatával (19:45, Duna TV) folytatódik az OTP Bank Liga. A majdnem három hónapos szünetet egy elhalasztott, és teljesen szürreális körülmények között lejátszott Paks – Nyíregyháza találkozó már félbeszakította, de az igazi izgalmak csak most következnek.

A bajnokságot imponáló fölénnyel vezeti a Videoton együttese, ősszel mindösszesen egy vereséget szenvedtek a székesfehérváriak. Joan Carillo vezetésével megtáltosodott a Vidi, azonban a tavasz közel sem ígérkezik egyszerűnek: a listavezető az összes nagy rangadóját idegenben fogja játszani.

A tabellára nézve a legnagyobb kihívója Nikolicséknak a bajnokság meglepetéscsapata, az MTK lehet. A fővárosi kék-fehérek Garami Józseffel az élen remek őszön vannak túl, ráadásul a Hidegkuti Nándor Stadion felújítása miatt albérletbe kényszerültek. A keret erőssége és a sorsolás arra enged azonban következtetni, hogy az MTK-nak inkább a második hely megtartása, mintsem az első hely üldözése lesz az igazi tavaszi célja.

De akkor ki lehet a Videoton kihívója? A Diósgyőr még úgy is meggyengült, hogy Koman Vladimir személyében egy hazai szinten klasszis játékost igazoltak, így rájuk is igaz, hogy inkább a dobogóért harcolhatnak. A Debrecen és a Ferencváros azonban akár még csodát is tehet, a 13 pontos hátrány ledolgozása ijesztően nehéz feladatnak tűnhet, de a Loki nagyszerű formában(zsinórban öt győzelem) vonult téli pihenőre, míg a Fradi az utóbbi évek legerősebb keretével és legjobb felkészülési időszakával várja a folytatást.

A bajnoki címért meglehet nem lesz nagy tülekedés, a kiesés elkerülése azonban már jóval több csapatot fenyeget. A 11. helyen álló Nyíregyháza sem érezheti magát biztonságban, még akkor sem, ha meglepően nagy neveket igazoltak. Komolyan aggódhatnak azonban a Lombardnál: a nehéz anyagi helyzetben levő klub finoman fogalmaz sem erősödött érdemben, alighanem Szűcs Lajos tudásában bízhatnak a sárga-feketék.

A Budapest Honvéd régi- új edzővel és döbbenetes mennyiségű légióssal vág neki a tavaszi hadjáratnak. Marco Rossi a tűzoltó szerepében érkezett vissza a csapathoz, kérdés mennyire sikerül beilleszteni az új játékosokat, akik közül alighanem a legtöbben csak ugródeszkát látnak a kispesti klubban. Iparkodnia kell az újonc Dunaújvárosnak is, amely elveszítette Zsótér Donát személyében az egyik legtehetségesebb játékosát. Dobos Barna együttese várhatóan az utolsó fordulókig veszélyeztetve lesz a kiesés rémétől.

Szombathelyen valamivel optimistábbak lehetnek a szurkolók, a szezon legnagyobb negatív meglepetéseként kieső helyen telelt a Hali, de a szünet alatt alaposan megerősítették a keretet. Itt is az lehet a legnagyobb probléma, hogy Szentes Lázárnak lesz-e vajon elég ideje összegyúrni a keretet egy ütőképes csapattá. A legnagyobb slamasztikában a Pécsi MFC van, amely sereghajtóként várja a csodát és a tavaszt. A Real Madrid egykori játékosa, Robert Jarni által vezetett együttesnek az utóbbi idők legjobb tavaszával kell előrukkolnia, máskülönben jövőre csak másodosztályú mérkőzéseket láthatnak a baranyaiak.

Rengeteg nyitott kérdés és remélhetőleg számtalan jó mérkőzés vár a magyar futballbarátokra, akik az izgalmakat a közmédia csatornáin is átélhetik. Kanapát lefoglalni, sört behűteni, asszonyt meggyőzni! Jó estét, jó szurkolást!

 

Teljes cikk


Újabb tematikus nap a közmédián

2015. február 19.

Tematikus napot tart a közmédia március elsején, hogy támogassa a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés okozta erdőkárok enyhítését célzó civil kezdeményezéseket. A programokról és az adományok felajánlásának módjáról Siklósi Beatrixot kérdeztük.

Teljes cikk

Nagyböjt a közmédiában

2015. február 18.

Hamvazószerda napjával megkezdődik a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt. Mucsányi Jánossal, a vallási műsorok megbízott főszerkesztőjével beszélgettünk a felkészülésről, a közmédia nagyböjti műsorairól, az elcsendesedésről és a szolidaritás fontosságáról.

Teljes cikk

Képek, melyek többet mondanak ezer szónál

2015. február 15.

Címkék: MTVA, mti, interjú, fotók, Balázs Gábor

Ünnepélyes keretek között nyitották meg azt a kiállítást a Magyar Távirati Iroda székházában, amely a hírügynökség munkatársainak idei díjnyertes fotóit mutatja be a nagyérdemű számára.

Barátok, munkatársak és érdeklődők tolongtak a Magyar Távirati Iroda székházának aulájában, hogy megtekinthessék azokat a képeket, amelyek díjazottak lettek az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton. Nincs okuk a szégyenkezésre a hírügynökség munkatársainak, többen is egészen kiváló eredményt értek el a versenyen, a tárlaton 14 kolléga fotóit lehet megcsodálni.

Nehéz ennyi egészen fantasztikus remekmű közül kiválasztani „kedvencet”, de Balázs Attila képriportja valóban párját ritkító, nem véletlenül nyerte el az André Kertész-nagydíjat. A fotós egy hajléktalan férfit kísért el az éjféli misére, az egészen szívszorító történetet a Skoff Elza munkatársainak néhány héttel ezelőtt mesélte el Balázs Attila:

 

 

De természetesen az összes fényképre is igaz a címben megfogalmazott kijelentés: valóban többet érnek ezer szónál. Talán pont ezért ódzkodnak néha a mikrofontól, hiszen ők ezekkel a képekkel mesélnek nekünk, mégpedig csodálatos, megindító avagy megrázó történeteket, amelyek ráadásul nem kitaláltak. Örvendetes, hogy a Magyar Távirati Iroda megbecsüli ezeket a munkatársakat és büszkén mutatják be a díjazott fotókat, hiszen ők valóban páratlan módon tartanak tükröt elénk és a világról.

 

Teljes cikk