Hírszerkesztési kettős mérce

2015. április 09.

Az M1-en április 7-én este, a fél 8-as híradóban elhangzott egy olyan mondat, amelynek hallatán minden valamire való újságíróban megszólal az a bizonyos csengő: hoppá, sztori van!

A közmédia fétisben szenvedő sajtó (pl. index.hu, 444.hu, cink.hu, hir24.hu, origo.hu stb.) minden pisszenésünkre röppen. Egy hírrel általában szerintük az a baj ha bemondjuk, ha nem mondjuk be, akkor viszont az.
Most a Híradó bemondta, az ő információja volt.

Mint ahogy fent már említettük, az M1 tegnap esti fél 8-as Híradójában - melyet ugyebár árgus szemekkel figyelnek – a Quaestor-ügyben nyilatkozott Zdeborsky György, a Magyar Fejlesztési Bank egykori elnöke, aki pont akkor volt döntéshozó szerepben, amikor a Quaestor jó sok pénzt kapott a banktól, fedezetként pedig többek között az ETO stadiont is belevitte a bizniszbe.

Az egyébként az ügyet hírfolyamként, részletes beszámolókkal kezelő Index vagy Origó egyetlen újságírója sem csapott le Zdeborsky György (ön)ellentmondásos nyilatkozatára, melyben egyfelől azt mondja, hogy nem emlékszik a 17 milliárdos hitelre, másfelől meg azt, hogy a fedezetre igen, mert idézzük: “ez egy projekt hitel volt, amihez volt önrész, ezért a szabályoknak megfelelt. Miért ne fogadták volna el, miért nem kapott volna pénzt az ETO Park?”A hitel az nincs meg, de a fedezet igen?

Szóval mindez nem ütötte meg az ingerküszöböt. Nem tettek semmit. A online média piac vezető portáljain mintha ez a hír nem is létezne. Pedig még az sem mondható, hogy elkerülhette a figyelmüket, hiszen az MTI is kiadta, mely már jó pár éve ingyenesen szolgáltatja az információkat, szabadon hozzáférhető és valamennyi médium használja is őket. E sorok írásáig (2015.04.08. 21:23) a hírkereső.hu öt találatot dobott ki a ‘Zdeborsky’ kulcsszóra az elmúlt 24 órából, és a fentebb említett nagy portálok egyike sincs közte! Íme a screenshot:

Teljes cikkElismerés a Ridikül stábjának

2015. április 01.

Egy tévéműsor készítői számára nem lehet fontosabb szempont, mint a nézők szolgálata, a Ridikül eddigi több, mint 300 adása ékes bizonyítéka annak, hogy a publikum szereti a műsort.

Tulajdonképpen fogalmazhatunk úgy, hogy minden ami ezen felül jön, már tényleg hab a tortán. Ez azonban igazságtalan lenne, hiszen az az elismerés, melyet a Ridikül 2014. november 19-i adása kapott nemrég, jóval több, mint a “hab”.
A műsort készítő APROPO Média munkatársai “A szervátültetésről őszintén” című műsorral neveztek idén az Astellas-díj - Média az orvosokért pályázatra, és a zsűri különdíját nyerték.

Az egyik forgatási szünetben beszélgettünk a díjnyertes adás szerkesztőjével Beszterczey Judittal, megkérdeztük tőle, hogy mit gondol, vajon miért pont ők kapták a különdíjat?

(A teljes adás megtekinthető IDE KATTINTVA.)

Teljes cikk

M1 magazinok: Itthon Vagy! és Kosár

2015. március 31.

A megújult M1 csatornán - a folyamatos hírszolgáltatás mellett - rendszeresen jelentkeznek magazinjaink, összesen 18 különböző témában, ezeket a műsorokat, és készítőiket szeretnénk rendszeresen bemutatni. Íme két újabb, az Itthon vagy!, és a Kosár.

ITTHON VAGY! - turisztika információs imázssorozat Magyarországról határon innen és túl. Sok olyan helyszínnel, ami az útikönyvekből sem  marad ki, de számos olyan információval, ami lehet, hogy igen. Mesélő városok, mesélő képek - helyenként onnan, ahol csak a madár jár.
A sorozat szerkezete, tematikája mint egy modern, informatív útikalauzé. Infografikák közbeiktatásával úgy mutatunk be helyeket, programokat, szabadidős aktivitásokat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet.


KOSÁR - fogyasztóvédelmi magazin sorozat arra vállalkozik, hogy irányt mutatva segítsen eligazodni a mindennapok fogyasztóit érintő  útvesztőkben. Szakértők bevonásával tanácsokat ad, bemutatja, hova forduljunk, mit tegyünk, és mit ne tegyünk, ha problémáink akadnak szolgáltatásokkal, termékekkel kapcsolatban. A nézők tanácsokat kapnak arra vonatkozóan, hogyan költsék el megfontoltan a pénzünket, hogyan válasszák ki a számukra optimális terméket. Milyen buktatókra figyeljenek és mit kell tenniük, ha becsapottnak érzik magukat. Bizonyos eseteket
követve megrajzoljuk, milyen utakon érdemes a jogokat érvényesíteni. Végeredményében egy hasznos „kézikönyvet” adunk a fogyasztók kezébe.


Amit pedig a készítőkről és a gyártóról illik tudni:


Megbízható, céltudatos, széles látókörű


Három lényeges tulajdonság, amely találóan jellemzi kreatív csapatunkat. A Lumiere márkanév évtizedes tapasztalattal rendelkező szakértő gárdát fog össze. Az alapítók - Csincsi Zoltán ügyvezető producer-operatőr és Kriskó László kreatív producer-rendező - mellett a Lumiere munkatársai a vizuális kommunikáció több színterén is bizonyítottak, filmes és televíziós műsorkészítésben sikereket elért, értéket teremtő alkotótársak. Fő tevékenységünk reklám-, image- és referenciafilmek, dramatizált kreatív dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek, televíziós műsorok komplett gyártása a kreatív ötlettől a megvalósításig. Emellett arculattervezés, fotózás, díszlet-, fény- és látványtervezés - néhány azok közül a tevékenységek közül, amelyekben a Lumiere alapítói és partnerei kiváló minőségű munkával tanúsítják hozzáértésüket.
Kreatív szakembereink olyan produkciók létrehozásában vettek részt mint például a DVTK 100 Év, MTK 125 Év, Pepsi Sztárcsinálók, Megasztár, Nagy Duett, Zöld Tea, Havasi, Játékkészítő, Sztárok a fejükre estek, P+ TV, Stahl TV, Kiválasztott, L'art pour l'art műsorok, Szabadság tér ’89, Frei Dosszié, Sárvár imázsfilm, Dél-Dunántúl imázsfilm


Alkotói díjaink, elismeréseink:
Aranyszem-díj, Epica, AD Age, Effie, Tolerancia, Zöld Toll díj, Berlin Das Goldene Stadtor, Brasil Tourfilm festival, Veliki Novgorod Kitovras Health and Ecotourism

Az Itthon vagy! sugárzási időpontjai az M1-en: pénteken 9:10 és 9:45, 17:10, valamint vasárnap 14:10 és 14:45.
A Kosár sugárzási időpontjai az M1-en: csütörtökön 9:10, 9:45, 17:10 és 17:30 valamint péntek 15:10 és 15:45.

Teljes cikk

Bejött a török tévében a magyar tematikus nap

2015. március 30.

Március 15-én a török tévében és rádióban magyar tematikus napot tartottak.

A március 15-i tematikus napról kérdeztük Siklósi Beatrixot, az MTVA Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek Főszerkesztőjét: „A törökök meghívásának tettünk eleget, amikor ellátogattunk Ankarába, hogy megnézzük, ők milyen magyar napot állítottak össze. Ez március 15-én volt a mi nemzeti ünnepükön. A háromórás műsorfolyam élőben volt látható a TRT Türk, és a TRT Haber csatornán, ahol nagy örömünkre megjelent a magyar tematika.”

„…Azt gondolom, hogy március 15-én nagyon sok török emberhez eljuthatott Magyarország. Egyébként Magyarországon is forgattak, ahogy annak idején mi is forgattunk Törökországban. Különböző interjúkat, riportokat készítettek turkológusokkal, hungarológusokkal.”

A tévénézők április 11-én a törökországi magyar napról láthatnak egy huszonhat perces összeállítást, melyből egy kis ízelítőt kaphatnak a lenti videót elindítva.

Teljes cikk

Hajrá, magyarok!

2015. március 27.

Címkék: Duna TV, labdarúgás, Magyarország, Dárdai

Újra futballázban ég Magyarország! Vasárnap este rendkívül fontos mérkőzést játszik a magyar labdarúgó-válogatott a Groupama Arénában, az ellenfél a görög nemzeti együttes lesz. A találkozóra minden jegy elkelt rövid időn belül, de a Duna TV-nek köszönhetően senki nem marad le az ütközetről.

Merthogy valóban ütközet lesz ez a javából: a magyar nemzeti tizenegy a harmadik helyről várhatja a vasárnap estét, a görögök viszont hatalmas meglepetésre a csoport sereghajtói eddig, mindösszesen egy pontot gyűjtöttek eddig. Nem véletlen, hogy az olasz Claudio Ranieri helyett immáron az uruguayi Sergio Makarian dirigálja a helléneket, akik ha most vasárnap is vereséget szenvednek, minden bizonnyal elbúcsúzhatnak álmaiktól.

A magyar válogatott Dárdai Pál vezetésével már hétfő óta készül a megmérettetésre, így bőven van idő elemezni a görögök játékát. Egy esetleges magyar győzelem hatalmas lépést jelenthetne az EB-álmok felé, de akár egy döntetlennel is elégedettek lehetnénk.  A mieink közül kidőlt Lovrencsics, Guzmics és Korcsmár is, de a vendégeknél is foghatják fejüket: a gólgyáros Mitroglou, valamint a megbízható balhátvéd Holebas is a maródiak listájára került.

A fogadóirodák is hihetetlenül szoros mérkőzésre számítanak, talán a hazai pálya előnye miatt fizetnének valamivel kevesebbet a magyar győzelemért. A Ferencváros stadionja valóban aduász lehet a számunkra, a különleges akusztikájú aréna közönsége a 12. játékost jelentheti a magyar csapat számára.

A csoportunkból a magyarok mérkőzésével azonos időpontban kezdődik a Románia – Feröer-szigetek, valamint az Észak-Írország – Finnország találkozó is. Habár a feröeriek az egész selejtezősorozat legnagyobb meglepetéseként győzni tudtak Athénban, minden bizonnyal Bukarestben már nem sikerül csodát tenniük, a finnek észak-írországi mérkőzésére viszont még tippelni is szinte lehetetlen lenne.

De szerencsére nem is kell, hiszen a legfontosabb, hogy a magyar válogatott vasárnap este mindent megtegyen azért, hogy győztesen hagyja el a pályát. Görögország ellen.  A közszolgálati csatorna már 20.20-tól a találkozóval foglalkozik, a kezdőrúgás 20.45-kor lesz.

Teljes cikk

Hatvan éves a Magyar Rádió Gyerekkórusa

2015. március 26.

Idén hatvan éves a Magyar Rádió Gyerekkórusa, melynek alkalmából ellátogattunk a Kodály Zoltán Zeneiskolába. Interjút adott Hamada Katalin, a Magyar Rádió Zenei Együttesek ügyvezető igazgatója, valamint rövid időre belehallgathattunk a gyerekek éneklésébe is.

Teljes cikk

M1 magazinok: Summa, Unió 28

2015. március 23.

A megújult M1 csatornán - a folyamatos hírszolgáltatás mellett - rendszeresen jelentkeznek magazinjaink, összesen 18 különböző témában, ezeket a műsorokat, és készítőiket szeretnénk rendszeresen bemutatni. Itt az első, a Summa és az Unió 28.

A Summa című műsor célja közérthetően bemutatni az aktuális, fontos hazai és nemzetközi gazdasági eseményeket, illetve gazdaságpolitikai döntéseket. A műsor küldetése, hogy segítsen megérteni a világgazdasági és a hazai döntések mozgatórugóit, felvázolja azok várható, a hétköznapokban jelentkező következményeit és inspiráló gondolatokat ébresszen a nézőben. A műsor azokhoz szól, akik érdeklődést mutatnak a hazai és nemzetközi gazdasági folyamatok iránt.

Unió 28:
Az Európai Unió magyar szemmel. Döntések, konfliktusok és határok. Műsorunk az Európai Unió aktuális kérdéseinek megy utána. Különböző nézőpontok és értelmezések, világos háttérmagyarázatok. Az Unio28-ból nemcsak megtudhatja, hanem meg is értheti, hogy mi miért történik a 28 tagállamban, természetesen magyar szemszögből.

Amit pedig a készítőkről illik tudni:
Mindkét magazint a Summa Produkció Kft. készíti, az irodát 2012. őszén hozta létre Halkó Gabriella és Blázy András. András 1982 óta dolgozik gyártási vonalon, Gabi 1990 óta gyártási és szerkesztési területen szerzett tapasztalatokat televíziós műsorokban, rádióban, nyomtatott sajtóban. A kétezres évek óta dolgoznak együtt, és 2008-tól készítenek műsort külső beszállítóként az MTV-nek (majd MTVA-nak).
A Summa Produkciós Kft.-t projektcégként hozták létre, amely 2013. novemberében kezdte el a Summa című heti televízió műsor gyártását. 2014. január óta ők készítik a Kossuth Rádióra a G7 című gazdasági magazint is, amely tavaly ősszel Rádiós Korrektúra első díjat nyert Információs Hírmagazin kategóriában.

Fontosnak tartják, hogy műsoraikba ne csak nagy televíziós gyakorlattal rendelkező kollégákat vonjanak be, de szakértőket is, akik a téma kiválasztásában, megközelítésében a műsorkészítők segítségére lehetnek. Ezt követték a Summa műsor gazdasági magazinná történő átalakításakor, és az Európai Unio döntéseinek hazánkra gyakorolt hatásairól szóló műsorok tervezésénél is.

A Summa sugárzási időpontjai az M1-en: kedden 9:10 és 9:45, valamint 17:10 és 17:30.
Az Unió 28 sugárzási időpontjai az M1-en: csütörtök 10:10, 10:45, 16:30 és 16:45 valamint péntek 13:10 és 13:45.

Teljes cikk

Mindig van lejjebb

2015. március 20.

A Népszava szenzációsan tálalta, hogy a közmédia kódba rejtve küldte el melegebb éghajlatra. Még egy screenshot-ot is közöltek, ahol látszik a gaztett, majd egy kicsivel lejjebb jön a megerősítés, értsd: az MTVA-sok észrevették, hogy ők észrevették, és gyorsan le is vették az inkriminált cikket.

Ezzel meg ugyebár be is ismerték, hogy ők voltak.

Szegény gyanútlan újságolvasó, aki megint csak egy forrásból tájékozódik, el is hiszi, pedig nem igaz. Kiadtunk egy közleményt, arra persze mindenki legyint, még más internetes portálok is ”összenéztek, mint elmeorvosok a konzílium után”, de mi szeretnénk ezt az egészet tisztába tenni, érthetően.

Az említett cikk 2014. október 30-án készült, íme az mtva.hu tartalomkezelő rendszerének lenyomata, a cikk admin felülete:

Az oldal betöltésénél nem a cikk címe számít, hanem az a bizonyos ID (9345), a rendszer ennek alapján tölti be az adatbázisból, vagyis a szám után következő karakterek akár még lehetnének azok is, amelyekkel minket gyanúsítottak, de majd mindjárt meglátják, hogy miért nem így történt. A képen felül látszik az "Alias”, vagyis az a mondat, amely eredetileg is a cikk URL-jében volt, az ID után. Ezzel a címmel készült, és ezt később sem módosította senki. Bár a vádlót terhelné a bizonyítási kényszer, de már megszoktuk, hogy ők ilyenekkel nam bajlódnak, ezért elmondjuk mi.

A kép alján látható egy “Versions (3)” gomb, ami a dokumentum ún. verzió követése. Itt látható, hogy ki, mikor, mit és hányszor módosított a cikken. Nézzük ennek screenshot-jait is. A három módosítás közül az első a cikk létrehozása volt, mint látható, 2014-10-30-án, este fél tizenegy után két perccel.

A második módosítás másnap reggel 8:03-kor történt, a fenti ábrán látható, hogy a cikk szerzője stilisztikai változtatásokat végzett, a pirossal áthúzott rész kikerült belőle (Deleted), a zölddel jelzett pedig bekerült (Added). A címben nem történt változtatás, az “Alias” megmaradt. Van még egy harmadik “változtatás” is, ezt kollégánk ma reggel eszközölte, íme:

A jobb oldalon látható, hogy semmi sem lett “Added”, és semmi sem lett “Deleted”, ugyanis az adminisztrátor egyszerűen - és rutinszerűen - rámentett a megnyitott dokumentumra.

Vagyis, összefoglalva: a hírt tavaly október 30-án írtuk, és azóta semmilyen olyan módosítást nem eszközöltünk rajta, mint amilyet a Népszava állít.

Elmondható az is, hogy a “trükk” kitalálója igazi amatőr lehetett, amikor azt hitte, hogy valami leleplezhetetlent vitt véghez. Persze az is lehet, hogy a cél szentesítette az eszközt, és a lényeg valójában az volt, hogy a teljesen hamis, vádaskodó hírt majd úgyis kérdés nélkül átveszi a többi portál, az MTVA meg csak magyarázkodjon…

Az pedig, hogy mennyire könnyű átírni egy URL-t, és milyen jól néz ki egy screenshot-ban álljon itt az a példa, melyet 30 másodperc alatt hoztunk össze, de nem vitt rá a lélek, hogy úgy fogalmazzunk, mint az eredeti “ötletgazda” (ne is keressék, ez a link természetesen nem létezik):

 atirtuk.PNG

 

Teljes cikk