Egy macsó az Ocho Macho sikeréről

2015. június 05.

Címkék: Ocho Macho

Az Ocho Macho zenekar történetének egyik legnagyobb sikerét érte el a múlt héten a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató megnyerésével. Az ünnepi pillanatokról, a zenekar egységéről és jótékonykodásról is beszélgettünk az együttes énekesével, Kirchnkopf Gergővel.

Teljes cikk

SD? HD? Műhold? Kábel? Bábel?

2015. június 05.

A közszolgálati műsorok nézőinek nagy része talán csak a hírekből, kisebb részük viszont első kézből, a képernyőről értesülhetett arról, hogy megszűnik a csatornák SD továbbítása.

Pontosan mi szűnik meg? Hol? Kit érint és kit nem? Ezt mondja el nekünk kollégánk Vigh Zoltán, a digitális átállás koordinátora a következő két percben. Ha valakinek további kérdése van, bátran keressen minket a videó végén olvasható elérhetőségeinken!

 

Teljes cikk

Isten kezében tért meg a börtönviselt ember

2015. június 04.

Egy börtönviselt megtérését dolgozta fel a közmédia vallási főszerkesztősége az Isten kezében című műsorában. Erhardt Ágoston vezető szerkesztő 35 éves, ebből 5 évet szentelt többek között ennek az ügynek.

Mit kell rólad tudni?

Több mint tíz éve dolgozom a Duna Televíziónál – most már egész pontosan az MTVA-nál -, az elején több szerkesztőségnél is kipróbálhattam magam, végül a Vallási Főszerkesztőséghez kerültem.  Én már általános iskolás korom óta tévézni szerettem volna, nagyszerű dolog hogy ez sikerült.   Pesten születtem, de Szegeden nőttem fel, ahol megismertem  - az akkor még egyetemista - Barlay Tamás Duna Tv-s munkásságát. Többek között ez is inspirált arra, hogy én is ezt a hivatást válasszam. 

 

Most hétvégén kerül bemutatásra a Duna Televízión egy egészen különleges alkotásod, mesélj erről kérlek!

Az Isten kezében című műsorban szerepel majd a film, június 7-én reggel kilenckor.  Öt évvel ezelőtt bukkantam rá egy újságcikkben, hogy a váci börtönben nagyon komoly börtönpasztorációs munka folyik a reformátusok részéről. Konkrétan Csuka Tamásné lelkésznő végezte akkor ezt a munkát.  Nagyon sok rabot sikerült megtéríteni a munkájuknak köszönhetően és tényleg hiteles megtérésekről van szó, akik nem estek vissza a későbbiek folyamán. Ezen a forgatáson rábukkantam Boros Lajosra, aki 22 éves börtönbüntetését töltötte akkor. 15 éves kora óta egyfolytában börtönben vagy javítóintézetben volt. Az ő története az, hogy kapott egy hét éves börtönbüntetést, majd időközben több más cselekményt is önként beismert, mivel időközben már megtért.  Így kapott még 15 évet, és így jön ki a 22 év.  Elhatároztam, hogy a börtönben eltöltött utolsó napjait felvesszük, illetve a szabadulás utáni napokat is rögzítjük. Most május közepén visszamentünk a börtönbe, felvettük az utolsóelőtti napját, hogy lássuk, hogyan várja a szabadulását. Elmondta nekünk, hogy korábban már hatszor szabadult, de ez az első alkalom, amikor nem azon gondolkodik, hogy milyen bűncselekményt fog elkövetni. Ettől válik igazán furcsává a története, hiszen 56 évesen egy teljesen új életet kezd.

 

Milyen érzés egy börtönben forgatni?

Nagyon rossz. Amikor először voltam forgatni a börtönben öt évvel ezelőtt, utána egy hétig nem aludtam rendesen. Rettenetesen nyomasztó érzés. Borzasztó arcokkal találkoztam, nyomasztó a légkör, furcsa szagok áradnak mindenfelé.  Először engedélyeket kell kérni, több hetes előzetes procedúrát vesz igénybe. Pontosan mindent le kellett írnunk mindent. Azt fontos tudni, hogy nem egy cellába mentünk, hanem a lelkésznő munkáját követtük. Ami az egészben furcsa volt, hogy miután ott egy olyan történetet vettünk fel, hogy megtértek a rabok, hívők lettek, ezért hiába mozogsz hihetetlen emberek között, hiába fogsz kezet olyannal, aki a saját édesanyját gyilkolta meg, össze voltunk zárva velük, de ugyanakkor jelen van egy „furcsa fény”, hogy Isten jelen van még ebben a világban is. 

 

Nem egy általános forgatási helyszín egy börtön és nem általános riportalany egy börtönben lévő ember…

Boros Lajos furcsa figura, semmilyen végzettsége, papírja nincs, nem tanult ember, de végtelenül intelligens. Ez alatt a 22 év alatt könyvtárosként is dolgozott, rengeteg könyvet olvasott, de most már az alapolvasmánya a Biblia. Elképesztő választékosan beszél, nem volt vele nehéz beszélgetni, ez általánosságban nem is okoz nekem gondot.

 

Mennyi nyersanyagból született az anyag?

A televízió egy olyan műfaj, hogy nincs idő arra, hogy hosszú nyersanyagokat készítsünk, itt nagyon gyorsan kell dolgozni. A nyersanyag mondjuk 6 óra, ami a lemezen rajta van, de ez öt nap forgatást jelent. Sajnos vagy hál’Istennek a televíziózás nagyon gyors tempóban zajlik, nincs idő kísérletezni. Nagyon tudatosnak kell lenni ebben a szakmában.

 

Aki vasárnap megnézi milyen üzenettel fog találkozni?

Az üzenet az, hogy a legsötétebb bugyrokból is ki lehet jönni, mindenkinek lehet esélye arra, hogy jó útra térjen.

 

És mi van a te lelkedben?

Ez egy csapatmunka, ezt ki kell hangsúlyozni. Marossy Géza, aki rendező-operatőrként van jelen Kabdebó Katalin vágó, akinek a feladata jóval összetettebb, mint szimplán a vágás, és vagyok én. Az én lelkemben az van, hogy szeretnék megmutatni egy olyan történetet, amely példa lehet másoknak. Nincs reménytelen állapot, minden nyomot hagy persze, ami rossz, de nincsenek reménytelen pillanatok, bárhonnan fel lehet állni. A mi műsoraink – az Isten kezében is olyan – nagyon ritkák a médiában, mert mi a nézők lelkét szeretnénk gazdagítani. Azt szeretnénk, hogy aki leül a tévé elé és megnézi a műsort, az kapjon egy üzenetet, a lelkükhöz szeretnénk szólni. A néző vegyen egy nagy levegőt és gondolkozzon el, hogy számára mi a személyes üzenet. Minden családban van nehéz helyzetű ember, rajtuk is segíthet ez a műsor.

Teljes cikk

Erika Egynyári kalandja

2015. június 01.

Ezúttal Téby Zitát kérdeztük a füredi forgatásokról

A Fanni kollégáját játszó Téby Zita őszintén mesélt arról, milyen volt eljátszani a kezdetben kemény és rosszindulatú Erikát, aki a sorozat végére kissé mégis megenyhült.

 

Teljes cikk

Négy mérkőzéssel búcsúztatjuk a magyar bajnokságot

2015. május 29.

Címkék: MTVA, Pécs, OTP Bank Liga, diósgyőr, nyíregyháza, ferencváros, videoton, pápa, mtk, budapest honvéd

Rendhagyó módon négy találkozót is közvetít a közmédia az OTP Bank Liga hétvégi fordulójából, amellyel véget ér a 2014/15-ös szezon. A péntek esti Pécs –Nyíregyháza találkozó az utóbbi évek legfurcsább hangulatú sporteseménye lehet, szombaton a Ferencváros-Videoton rangadót, illetve a Budapest Honvéd – Pápa mérkőzést követhetik figyelemmel a nézők, míg vasárnap az MTK miskolci vendégjátékával búcsúzik az idei magyar futballszezon a közmédiában.

Az OTP Bank Liga záró fordulójának nyitómérkőzése minden bizonnyal az egész idény legfurcsább hangulatú találkozója lesz. A Mecsekaljai Stadionban két olyan együttes lép pályára péntek este, akik a pályán kiharcolták az élvonalbeli tagságot, ám a licencbizottság döntése nyomán jövőre az NB III-ban lesznek kénytelenek szerepelni. A Pécsi MFC és a Nyíregyháza Spartacus a tavasz folyamán kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, Robert Jarni és Mátyus János is figyelemreméltó munkát végzett a két csapatnál. A baranyaiak a 12. helyen állnak, éppen a Szpari mögött, egy esetleges hazai győzelem helycserét jelentene a tabellán. Az ismert okok miatt várhatóan a lelátón és a pályán is roppant feszült lesz a hangulat, jelen pillanatban lehetetlen megtippelni a találkozó kimenetelét.  (Péntek, 18.45 Duna Tv)

Szombaton a megszokottól eltérően két mérkőzést is láthatnak a közmédia csatornáin, ráadásul rögtön egymást követően: az egyik találkozón a revans, a másikon a bennmaradás a tét. A bajnok Videoton nemrég hatalmas pofonba szaladt bele a Groupama Arénában, a Magyar Kupa döntőjében a Ferencváros négy góllal múlta felül a székesfehérváriakat. A Joan Carrillo vezette társaság számára itt a lehetőség, hogy visszavágjanak, bár a 19 bajnoki mérkőzés óta veretlen Ferencváros ellen ez rendkívül nehéz feladatnak ígérkezik.  Első a második ellen, igazi rangadó várható az Üllői úton! (Szombat, 16.15 Duna World).

A Bozsik Stadionban a Budapest Honvéd az év mérkőzését játszhatja a teljesen szétesőben lévő és a megszűnés szélén táncoló Lombard Pápával: a már kiesett sárga-feketék a becsületükért hajthatnak, míg a hazai csapat az élvonalbeli tagságért küzdhet. A képlet egyszerű: amennyiben a kispestiek győznek szombat este, úgy jövőre egészen bizonyos, hogy az OTP Bank Ligában szerepelhetnek. (Szombat, 18:50, Duna World)

Vasárnap sem maradhatnak magyar labdarúgás nélkül a futball szerelmesei, sőt egy egészen különleges találkozó közvetítésével hangolhatnak a Diósgyőr – MTK mérkőzésre: kora délután a Duna World csatornán ugyanis a női labdarúgó bajnoki döntő második mérkőzését láthatják élőben, a Ferencváros hazai pályán fogadja az MTK-t.   A miskolci mérkőzésre visszatérve: a piros-fehérek múlt héten megnyerték a keleti rangadót a Nyíregyháza ellen, Vitelki Zoltán továbbra is veretlen a csapattal, ennek megőrzése és a szurkolók kiszolgálása lesz a cél a hazaiak számára. A vendégeknél könnyen lehet, hogy a legendának számító Garami József utoljára irányítja a szezon meglepetéscsapatát. Az MTK-nál – hasonlóan a Diósgyőrhöz – számtalan fiatal tehetséges labdarúgó mutathatja meg magát a nagyvilágnak, miattuk is érdemes lesz nézni a találkozót. (Vasárnap, 16.15. Duna Tv.)

Teljes cikk

Újabb bazi nagy Alapfilm az MTVA-tól

2015. május 28.

Címkék: MTVA, bazi nagy francia lagzik, Christian Clavier, Alapfilm

A Csocsó-sztori, az Elemi szerelem és az Utam az iskolába után idén már sorban a negyedik filmként debütál a Bazi nagy francia lagzik

A film 2014-ben nagy sikereket ért el szülőföldjén, hiszen Franciaországban több mint százmillió eurós bevételre tett szert. No de nemcsak a pénz tette naggyá, bekerült ugyanis a legnézettebb francia filmek TOP10-es listájába is.

A már alapvetően mulatságos sztorit olyan itthon is ismert színészek dobják fel, mint például az a Christian Clavier, akit láttunk már a kilencvenes években készült Jöttünk, láttunk, visszamennék Jaques Foschaként, vagy akár Astérixként a híres képregényből készült mozifilmben.

Az országos bemutató a mai napon, május 28-án van, 29-30-án pedig Az MTVA meghívására, az Uni France közreműködésével május 29-30-án Budapestre látogat a film rendezője Philippe de Chauveron, és a legfiatalabb Vernuil lány jövendőbelijét, Charles-t megformáló Noom Diawara.

Villany le, pattogatott kukorica be, nevetés hangereje fel!

 

Teljes cikk

Fanni és Péter Egynyári kalandja

2015. május 26.

Címkék: MTVA, Egynyári kaland, Vecsei Miklós, Döbrösi Laura

Folytatjuk a Duna TV minisorozatának főszereplőivel készült miniinterjúinkat

Ezúttal Döbrösi Laura és Vecsei Miklós álltak kameránk elé, hogy arról meséljenek, milyen élményeket szereztek a nyári sorozat tavaszi forgatásain. Elröhögött jelenetek, hangosan korgó gyomor és rózsaszín rúzsecset színesítették a felvételeket.

Teljes cikkKépes vagy még lapra írni?

2015. május 21.

Idén májusban 175 éves a bélyeg, melynek alkalmából a Petőfi postaládájába soha nem látott mennyiségű képeslap érkezett

Úgy volt ez, hogy egy májusi reggelen a Talpra magyarban Buda Marci arra buzdította a hallgatókat, küldjenek nekünk minél több képeslapot, igazi bélyeggel ellátva, tollal írva, papírra vetve.

Fontos ez azért is, mert ugyan sok az állandó sms-ező, Facebook-kommentelő, igazán jó kis közösség jött össze, de hát mégiscsak jó dolog az ilyen hagyományok őrzése.

Kapocs ez egyrészről a hallgatók és a rádió között, de kapocs ez az emberek között is, hiszen lassan elfelejtünk klaviatúra vagy érintőképernyő nélkül szöveget alkotni.

A teljesség igénye nélkül mondhatjuk el, hogy kaptunk képeslapot Kiskunfélegyházától kezdve Gádoroson át Nagymágocsig, de érkezett külföldről is bőven szép számmal levelet. Részünkről ez nagy boldogság, köszönjük szépen az eddigieket, csak így tovább!

Teljes cikk